Familjen höll Jacob Dahlins sista viloplats hemlig i 32 år – var han ligger begravd är något alldeles extra

Jacob Dahlin slog igenom med dunder och brak på 80-talet och blev en av landets största radioprofiler.

Men bara 39 år gammal somnade Jacob Dahlin in. Familjen sade att han dog av en ögonsjukdom och på hans gravsten fanns inget namn.

Sedan Jacob gick bort har han legat begraven på en hemlig plats, men nu, 33 år efter hans död kommer sanningen fram.

Den 6 juni 1952 föddes Hans Jacob Dahlin. Han växte upp i Skåne och satsade tidigt på en karriär inom radio och TV.

I början på 80-talet programledde han radioprogrammet Galaxen i P3 tillsammans med Täppas Fogelberg.

Snart nog blev han programledare i TV för ”Jacobs stege” där han avslutade varje program med att öppna en flaska champagne och utbringade en skål med orden ”Skål, ta mig fan!”

Programmet sändes för första gången den 12 oktober 1985 och det var nu Jacob slog igenom på bred front.

Diana Ross och Lill-Babs var premiärgäster i ”Jacobs Stege”, och under fyra säsonger framöver fick den karismatiske Jacob Dahlin ta emot världsstjärna efter världsstjärna i studion.

Donna Summer, Carl Lewis, Cher, Tina Turner, Boy George, Rod Stewart, Julio Iglesias, prinsessan Stephanie av Monaco, Janet Jackson, och många fler medverkade i programmet.

Jacob Dahlin i Caramba

Men snart var framgångssagan slut för ”Jacobs stege” och ett nytt program väntade för Jacob Dahlin.

Det var då Annika Hagström in i bilden.

Tv-programmen ”Caramba” och ”Jacobs stege” liknande varandra. Även till Caramba lockades världsstjärnor, men i Caramba blandades programmet upp med politiker, författare och andra typer av gäster.

I ett avsnitt från den allra första säsongen medverkade Tom Jones, Monica Zetterlund, partiledaren Lars Werner och Stockholms stifts biskop Henrik Svenungsson och anledningen till att de åkte långväga för att medverka, menar Annika bara berodde på en enda sak.

Alla gillade Jacob, och han var speciell.

– Han hade ett sätt att få stora stjärnor att ställa upp, har hon berättat för Expressen.

Annika och Jacob jobbade tillsammans mellan 1989 och 1991. Under de åren fick de en fin relation, och Annika är för evigt tacksam för allt stöd Jacob gav henne.

– Av alla jag jobbade tillsammans med på Sveriges Television så var han den mest uppmuntrande av alla. Han knuffade mig i en riktning som jag aldrig hade gått i av mig själv. Jag hade jobbat med samhällsprogram, undersökande journalistik, men Jacob sade till mig: ”Jag ser ju på dig att du vill sjunga och uppträda”, har hon sagt.

Jacob Dahlin
Foto: SVT

Därför försvann Jacob Dahlin

Men när Caramba dök upp i TV-tablån 1991 var Jacob utbytt.

Till tittarnas stora förtret var Jacob ersatt av John Crispinson och även om Dahlin återvände till programmet några gånger, så började hans hälsa bli allt sämre.

Den sista tiden låg han inlagd på Roslagstulls sjukhus och den 10 oktober 1991 gick den folkkära programledaren bort, bara 39 år gammal.

Hans familj valde att säga att Jacobs död berodde på en mystisk ögonsjukdom. Men det var en lögn.

Först år senare skulle den verkliga orsaken komma fram, skriver Femina.

Jacob hade drabbats av HIV men i en tid av förtryck och homofobi valde Jacob att hålla sjukdomen hemlig. Detta för att skydda sina föräldrar och syskon.

– Han hade en stor integritet och han pratade inte om sitt privatliv, sa Annika Hagström till Expressen.

Jacob Dahlin
Foto: Jurek Holzer, TT/ Youtube

Nu kommer sanningen fram om Jacob Dahlin

Men nu, över 30 år efter hans död, när synen på homosexualitet och aids är helt annorlunda än på 80-talet, öppnar familjen upp om Jacobs sista tid i en ny dokumentär i P4.

I dokumentärer samtalar journalisten Lena Nordlund med Jacob Dahlins syster, vänner och systerson.

I dokumentären berättar vännen och kollegan Annika Hagström om familjens hemlighetsmakeri med Jacobs begravningen. Den skedde snabbt i ett sjukhuskapell och det är bara Annika och några få vänner som bjuds in.

Benny Andersson var till en början inte bjuden, men han ringde till Jacobs mamma och sade att han gärna medverkade på begravningen.

– Han var vår kompis, så vi ville komma. Det kändes ganska främmande.

Men begravningen var långt ifrån vad Jacob själv hade önskat.

Annika uppfyllde Jacob Dahlins sista önskan

För Annika hade Jacob berättat om hur han ville att begravningen skulle bli och Annika hade allt nedskrivet.

Jacob hade gjort som ett körschema med musik och artister som han ville ha med. En av önskningarna var att Benny Andersson skulle spela ”Älska mig” på piano.

Så hon bestämde sig för att uppfylla sin väns önskan och arrangerade en hyllningsceremoni i i S:t Jacobs kyrka.

– Det blev en ceremoni med de som gärna ville vara med och ta farväl av Jacob och det var Carola, Ainbusk singers och Tommy Körberg. Kyrkan var full av sådana som ville säga farväl av Jacob. Det blev väldigt fint och jag är tacksam för det, säger Annika i dokumentären.

Och precis som Jacob hade önskat så satte sig Benny Andersson vid pianot och spelade en instrumental version av ”Älska mig”.

Här ligger Jacob Dahlin begraven

Jacob Dahlins gravsätt i en familjegrav i Djursholm men får inte sitt namn på graven. Exakt var han ligger begraven förblir hemligt, inte ens hans vänner får veta något.

Men i dokumentären berättar Jacobs syster Ebba att hans aska senare flyttades till Ålems kyrkogård i Småland i hemlighet.

Jacob Dahlins brorson vill inte att Jacobs gravplats ska vara hemlig längre och tycker definitivt att det ska stå Jacobs namn på graven förr eller senare.

”Om någon av hans vänner vill åka dit och lägga en blomma. Det behöver inte vara hemligt var han ligger, längre”, säger han i dokumentären.