Familjens gripande ord efter dokumentären om Josefin Nilsson: Hon har fått upprättelse

Dokumentären ”Älska mig för den jag är” om Josefin Nilsson har berört hela Sverige.

För familjen betyder stödet och reaktionerna något oerhört.

– De känner att Josefin är med oss och att hon har fått upprättelse, säger filmens producent Anna-Carin Stenholm Pihl till Aftonbladet.

Josefin Nilsson levde i ett destruktivt förhållande, vilket slutade med att hennes dåvarande pojkvän dömdes till tre månaders fängelse. Domen mildrades dock av hovrätten och han fick villkorlig dom. I dokumentären om Josefin berättar familjen om hennes liv och följderna. Josefin Nilsson dog 46 år gammal efter att i flera år ha tvingats genomlida flera tuffa och smärtsamma operationer.

Dokumentären visades på SVT i går, fredag. Men redan tidigare har man kunnat se den på SVT play, och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Flera kända skådespelare har valt att sätta ner foten. Däribland Mia Skäringer, Alexander Karim och Morgan Alling. Hashtaggen #brinnförjosefin har även spridits som en löpeld i sociala medier med syfta uppmärksamma våldet mot kvinnor.

Morgan Alling kräver krafttag efter dokumentären om Josefin Nilsson. Foto: FREDRIK PERSSON/Wikkimediacommons

Josefin Nilssons familj: De känner att Josefin är med oss

För familjen beskriver den enorma responsen som en upprättelse. Det berättar Anna-Carin Stenholm Phil, producent för filmen, i en intervju med Aftonbladet.

– De har sett den lite i förväg och de är glada. Alla tycker att det är jättefint och att det var en bra balans. De känner att Josefin är med oss och att hon har fått upprättelse. Att hon hejar på. Men de vill ta det lite lugnt, smälta allting. Det är så mycket känslor, säger hon till tidningen.

– Hur mycket vi än inbillar oss att Josefin lever i en timme så är hon död. Det är så jävla sorgligt. Men hon lever ändå kvar, så det blir ändå en upprättelse för Marie och familjen med all kärlek som nu kommer.

Dokumentären om Josefin Nilsson har upprört många.
Foto Gunnar Ask/TT

Alexander Karim: Konsekvensen har redan börjat göras

Skådespelaren Alexander Karim var en av de första att öppet slå näven i bordet efter att ha sett dokumentären. I en uppmärksammad debattartikel på Nyheter24 förklarade han att det var dags att säga nej:

”Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn. Men vi vet vilka ni är”.

För Nöjeslivet berättar han att bara dagen efter artikeln publicerades valde att tacka nej till ett jobb.

– Dagen efter hade jag ett beslut att fatta angående en produktion. Jag hade blivit tillfrågad och jag kände; ”nej”. Det börjar här och nu. Konsekvensen har redan börjat göras, säger Alexander Karim.

Josefins berättelse är bara en av många om kvinnor som far illa. Dela gärna för att uppmärksamma detta.