Folkkära norska artisten Jahn Teigen död – blev 70 år

Den folkkära norska artisten Jahn Teigen är död, skriver VG.

Han blev 70 år.

Det var i norska Tønsberg som sagan om Jahn Teigen tog sin början. Där föddes han 1949.

Han gav ut ett 60-tal skivor och deltog i den norska Melodifestivalen, Melodi Grand prix, hela 16 gånger – flest av alla norrmän genom tiderna.

Han vann tävlingen fyra gånger då han också fick representera sitt hemland i Eurovision Song Contest. Första gången var 1978 med klassiska bidraget ”Mil etter mil” som blev en stor hit, trots att den inte fick en enda poäng i Europafinalen. Sista gången han kom till start i schlagern var 2005.

Han har tilldelats massor av utmärkelser genom åren såsom Spellemannprisen och Rockheim Hall of Fame – och sålt miljoner skivor.

De sista tolv åren bodde han på Klockargården i Ingelstorp utanför Ystad. Han somnade in på Ystads sjukhus, meddelar hans manager i ett pressmeddelande på tisdagen.

Teigen tillbringade också många år i Italien.

– Vår vänskap har varit stark sedan han var med mig i Italien. Vi har varit nära vänner sedan, säger tidigare proffscyklisten och Teigens vän Dag Erik Pedersen till VG.

Han fortsätter:

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att han är borta. Jag tror inte att jag är ensam om att tro att det här är fruktansvärt. En man som har glatt så många människor med ett fantastiskt konstnärsliv. Låtarna lever vidare, kanske starkare än någonsin.

Oslo 20160228. Jahn Teigen hyllades för sin klassiska skelettdräkt under 2016 års Melodi Grand Prix. Då firade dräkten 40-årsjubileum. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix / TT

Vila i frid, Jahn.