Friends-stjärnan Kim Kärnfalk drabbad av Alzheimer – första orden om svåra kampen

Kim Kärnfalk, känd från gruppen Friends som vann Melodifestivalen 2001, har drabbats av alzheimers sjukdom.
Nu berättar hon om kampen i en intervju med Svenska dagbladet.
– Det känns som jag har en hemlighet som jag inte längre vill bära, eller dölja, säger artisten.

Kim Kärnfalk, 49, fick sitt stora genombrott när hon blev upptäckt av skivbolagsdirektören Bert Karlsson i slutet av 1990-talet. Hon tog plats i dansbandet Friends, och gjorde succé i dokusåpan ”Friends på turné”.

Därefter fortsatte framgångståget i början av 2000-talet – med segern i Melodifestivalen 2001 som kronan på verket.

Tillsammans med Nina Inhammar bildade Kim en slagkraftig duo på sång i dansbandet som sjöng sig in i svenska folkets hjärtan med vinnarlåten ”Lyssna till ditt hjärta”.

Artikeln fortsätter under bilden.

2001-05-11, Köpenhamn, Danmark: Friends med Nina Inhammar och Kim Kärnfalk under genrepet inför Eurovision Song Contest 2001. Foto: Mark Earthy/TT
2001-05-11, Köpenhamn, Danmark: Friends med Nina Inhammar och Kim Kärnfalk under genrepet inför Eurovision Song Contest 2001. Foto: Mark Earthy/TT

– Jag skrek: ”Vi vann!”, men det jag menade var att jag och mormor vann. Hon hade sagt till mig sen jag var fem år gammal att jag någon gång skulle vinna Melodifestivalen och hon fick rätt… skriver Kim Kärnfalk på sin hemsida och fortsätter:

– Jag minns att mina ben vek sig när vi insåg att vi vunnit. I den här stunden visste ag och Nina inte vad vi skulle göra så vi klampade oss fast vid varandra. Vi grät och guldregnet singlade ner över oss. Alla i bandet var helt chockade av glädje när vi stod där på Melodifestivalscenen i Malmö 2001. 

Vann Melodifestivalen – kom femma i Eurovision

I den stora Eurovision Song Contest-finalen i Köpenhamn under våren ordnade gruppen en hedersam femteplats åt Sverige med den engelska versionen av låten, med titeln ”Listen to Your Heartbeat”.

Gruppen har även genom årens lopp belönats med bland annat guldskivor och Guldklaven under Dansbandsveckan i Malung.

– Guldklavarna är jag särskilt stolt över, skriver Kim Kärnfalk.

Dessutom har Kim under årens lopp prisats för sin bok ”Mamma, mormor och jag” som tilldelades QX:s pris som Årets bok 2008.

Nu meddelar artisten – som uppträdde i Allsång på Skansen 2021, 20 år efter Mellovinsten – att hon drabbats av alzheimers sjukdom.

Berättar om alzheimer-diagnosen

Det är i en intervju med Svenska dagbladet som Kärnfalk nu själv väljer att berätta om sitt tillstånd. Kim beskriver sina känslor då hon och hennes man fick beskedet av läkaren:

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20091023 Sångerskan Kim Kärnfalk. Foto: Mikael Andersson / TT
STOCKHOLM 20091023 Sångerskan Kim Kärnfalk. Foto: Mikael Andersson / TT

– Jag var helt förstörd, allt blev upp och ner, det kändes som om hela livet var … färdigt, säger Kim Kärnfalk till SvD.

Artisten berättar vidare att hon ofta tappar bort sig, och då och då glömmer bort vad hon gjort.

– Det känns som jag har en hemlighet som jag inte längre vill bära, eller dölja. Folk måste få veta. Då känns det inte lika farligt om jag tappar ord eller rör ihop något. Om det blir fel eller konstigt, säger hon till SvD.

Vi skickar alla våra tankar och styrkekramar till dig och dina nära, Kim!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om...