Gina Dirawi försvann: Gör idag, ålder, julvärd och hoten

Mellan 2010 och 2016 var Gina Dirawi överallt. Hon var den yngsta någonsin att leda Melodifestivalen, hon ledde Grammisgalan samt Musikhjälpen, och hon var julvärd i SVT.

Hennes karriärkurva pekade spikrakt uppåt innan allt blev kaos och Gina bestämde sig för att fly Sverige och rampljuset. Nu är hon tillbaka och aktuell med nytt album och en ny tv-serie. Men många undrar fortfarande vad som hände Med Gina Dirawi. Här är allt vi vet. 

Gina Dirawi är en känd tv-personlighet som har många titlar på sin meritlista. Endast 25 år gammal fick hon det prestigefyllda uppdraget att vara SVT:s julvärd och presentera Kalle Anka och hans vänner inför hela svenska folket på julafton.

Utöver det har hon programlett Melodifestivalen tre gånger, varit programledare för Idol och Grammis. Hon har även varit värd för Musikhjälpen åren 2011, 2012 och 2015. 

Pär Lernström och Gina Dirawi ledde Idol ihop. Foto: TT
Pär Lernström och Gina Dirawi ledde Idol ihop. Foto: TT

Men hur blev Gina Dirawi känd?

Allt började med YouTube. Gina Dirawi föddes i Sundsvall, där hon också växte upp. Hennes föräldrar kommer från Libanon, men flyttade till Sverige när Gina Dirawis farbror – som pluggade i Uppsala, övertygade dem att flytta till Sverige. 

Gina hade som många andra i hennes ålder under de åren en blogg (Ana Gina), men det var YouTubekanalen med samma namn som var språngbrädan för hennes tv-karriär. 

I Ginas YouTube-kanal gjorde hon parodier på stereotyper som folk har fördomar om. En av hennes mest uppskattade och underhållande karaktärer var Syster Khadidje – en muslimsk kvinna.

YouTubekanalen växte i raketfart, och det dröjde inte länge innan Gina fick ett eget underhållningsprogram på SVT (Ana Gina Show). Efter detta började erbjudanden att avlösa varandra. 

Gina Dirawi ålder

Hur gammal är Gina Dirawi?

Gina Dirawi är 31 år. Hon föddes den 11 december 1990 i Sundsvall. Hon studerade naturvetenskapliga programmet på gymnasiet, och sedan studerade hon på Mittuniversitetet i Sundsvall. 

Gina jobbade intensivt framför kameran och syntes överallt i tv från 2010 och fem år framåt, sedan kom vändningen i hennes liv. 

Gina Dirawi.
Gina Dirawi. Foto: Sören Andersson/TT

Gina Dirawi dödshot

Efter att ha varit julvärd i SVT 2015 fick Gina utstå en storm av hat och dödshot, och hur hon än gjorde kom hon inte undan. 

“Jag är en person som har lett stora nöjesprogram där man ska sjunga, dansa, presentera Kalle Anka. Det är väldigt ofarliga saker jag håller på med, men ändå har det gått så långt att jag har haft fyra bodyguards och inte fått lämna huset själv. Jag måste ha någon som kör mig till varje ställe. Folk vill döda en för att man tar plats”, berättar hon i dokumentären “Blott Sverige svenska komedienner har” på Svt-play.

Fick ha livvakter

Till slut blev hoten så skrämmande att SVT kopplade in livvakter som skulle följa Gina var hon än gick. Då var hon 25 år gammal. 

Vad hände med Gina Dirawi?

Efter den omtumlande tiden flydde Dirawi från Sverige och rampljuset. Först tog Gina en paus på Costa Rica, men hoten hade gjort henne paranoid, och i intervjuer har hon berättat att hon sov med en kökskniv under den perioden. 

Från tv har hon hållit sig undan ett tag, för att ägna sig mer åt musiken. I februari släppte hon sitt debutalbum: ”Meet me in Jannah”. Det sistnämnda är arabiska för paradiset.

Efter alla hot drabbades Gina Dirawi av posttraumatisk stress och fick sedan den kroniska sjukdomen fibromyalgi.

– Om man upplever ett trauma visar det sig i kroppen. Det påverkade min hälsa jättemycket och jag fick därför hitta nya sätt att ta mig an saker och ting, säger hon till Aftonbladet.

SVT Play finns en dokumentär om Gina och den tuffa tiden. I ”Vad hände Gina Dirawi”, berättar artisten med egna ord.

Vad gör Gina Dirawi idag?

Idag håller Gina en lägre profil när det kommer till tv, för att satsa på musiken. Första albumet släpptes i februari i år.

– Hotgrejen var mer ett bekräftande av att det kostar för mycket. Under de åren ville jag hålla på med musik eller skriva. Det var alltid något som skavde med tv-grejen, berättar Dirawi för DN. 

LÄS MER: Gustaf Skarsgård privata ord till Gina Dirawi – bryter tystnaden efter fräcka piken om stjärnans familj

Gina Dirawi pojkvän

Gina Dirawi har inte visat upp någon partner offentligt eller på sociala medier, trots att många varit nyfikna. 2019 skrev hon ett inlägg på Instagram om oviljan att anpassa sig för en kille, och att hon ofta ansetts vara ”krävande”.

”Hela mitt liv har jag sett kvinnor i min närhet ge bort sin makt. Sin hälsa, sina behov, sin passion och sin tid. Som kvinnor får vi lära oss att vi är energikapslar, där för att användas av dom runtom oss.

För min del, har jag aldrig kunnat acceptera detta. Och min otålighet med män har många gånger gett mig, och fortsätter att ge mig, problem. Människor säger att jag ’begär för mycket’, att jag är ’för hård’ eller för krävande. Men för mig, som kvinna i denna värld, är att vara krävande en positiv sak.”

Gina Dirawi Lever Och Dör har premiär den 22 maj på SVT1 och SVT Play.