GRATTIS: Magnus Ugglas stora glädje – tilldelas prestigefyllt pris för sin enastående karriär

Han är en av våra mest älskade och folkkära artister, och har underhållit oss i många decennier.

Nu tilldelas Magnus Uggla Albert Engström-priset.

Redan 1975 släppte han debutalbumet ”Om Bobbo Viking” och enda sedan dess har han haft en självklar plats i svenska folkets hjärtan.

Sedan dess har stjärnan givit ut hela 17 studioalbum som både hyllats och hånats av kritiker.

Men med skrålvänliga låtar som ”Kung för en dag”, ”Trubaduren”, ”Dansa aldrig nykter” och många fler har han blivit en av Sveriges mest kända artister. Ja, folket röst har han alltid haft.

Men det är inte bara musik som herr Uggla har sysslat med. Han har medverkat i flera filmer, skrivit böcker och gjort en podcast tillsammans med sin ena dotter.

Han har även medverkar i TV4:s ”Så mycket bättre”, där han bjöd på den minnesvärde tolkningen av ”Jag och min far”.

Han är också en av de svenska artister som ligger i toppen vad gäller flest utmärkelser på Aftonbladets musikgala Rockbjörnen, där han bland annat blivit utsedd till Årets svenske manlige artist tre gånger.

STOCKHOLM 20120626 Magnus Uggla medverkar i årets första Allsång på Skansen på tisdagskvällen. Foto: Bertil Ericson / TT
STOCKHOLM 20120626 Magnus Uggla medverkar i årets första Allsång på Skansen på tisdagskvällen. Foto: Bertil Ericson / TT

Magnus Uggla får pris

De senaste åren har han fått motta flera priser, inte minst från självaste kungen.

Det var 2022 som Magnus Uggla tilldelades priset för sina ”framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv”.

Så sent som i april vann han även Bellmanpriset.

Priset delas ut till en person, förening, grupp eller festival som genom sitt kulturella arbete på något sätt lyft Stockholm ur ett konstnärligt perspektiv.

Priset delas ut under en ceremoni i Stadshuset och prissumman är 100 000 kronor.

Juryns motivering i år lyder:

Få artister lyckas med konststycket att vara den ständige provokatören och en folkkär artist. Som en Bellman av vår tid gäckar han makten, det vackra folket och finkulturen – ingen företeelse för liten, ingen auktoritet för stor. Med Stockholm som fond har han i ett halvt sekel återskapat sig själv och sin publik; en allkonstnär med rötterna i musiken där det skrivna ordet och den sceniska gestaltningen på senare år tagit allt större plats. Den främmande fågeln i de fina salongerna har vunnit såväl publikens som kritikernas gunst. Bellmanpriset 2023 tilldelas Magnus Uggla!”.

Nu har han åter igen en anledning till att fira då han tilldelas Albert Engström-priset.

”Priset utdelas till konstnärer inom ord, bild ton och scen som verkar i Alberts anda. Vad är då Alberts anda undrar en förvånad allmänhet? Albert var en satiriker, romantiker, realist, humorist, humanist och medmänniska som betraktade sin samtid med kärlek och skepsis, ofta från ett utifrånperspektiv. Han tog den svagares parti (Kolingen betraktade sig verkligen inte som svagare, (framförallt inte mentalt) men det gjorde hans omgivning och då kanske framförallt ekonomiskt/socialt). Alberts valspråk (stulet från Eddan) berättar något om hans sätt att betrakta världen. Det fanns ingraverat på redaktionssaxen: ”Tål intet ont i världen men var glad åt allt gott”, skriver Albet Engström Sällskapet på hemsidan.

Foto: Anders Wiklund, TT/ Instagram

Stort grattis till dig Magnus! Vi tycker verkligen att du förtjänar det här priset!

Exit mobile version