Gunhild Stordalens besked om allvarliga sjukdomen – efter sista behandlingen

2014 fick Gunhild Stordalen diagnosen diffus kutan systemisk skleros, som är en ovanlig och svår sjukdom. Den angriper både de inre organen och huden, och gör bindväven hård. Gunhild och hennes make Petter Stordalen har varit väldigt öppna om kampen mot detta, och har berättat i flera intervjuer i både Norge och Sverige. Exempelvis har de varit med på både Nyhetsmorgon och Skavlan. När de möttes i den senare tv-studion 2015 slängde Gudhild sin peruk i en uppmärksammad intervju.

Nu får Gunhild Stordalen snart ett svar som kan förändra allt.

Hudförändringar/hudutslag, problem att svälja, andfåddhet, irritationshosta, bröstsmärta, ledvärk, nedsatt rörlighet och svaghet är några av de symtom som nämns i samband med sjukdomen, enligt NHI.

Fick diagnosen 2014

Gunhild Stordalen, 39, har sedan hon fick veta om diagnosen kämpat hårt. Hon har gått igenom både kemoterapi och stamcellsbehandlingar och har hela tiden varit aktiv i sitt arbete med bland annat EAT – en stiftelse som arbetar för ett mer hållbart, globalt matsystem.

gunhild stordalen
Bild ur tv-programmet Skavlan 2015 där Gunhild och Petter Stordalen var gäster. Foto: SVT/NRK

Efter att Gunhild fick den allvarliga diagnosen fick hon besked av läkarna att hon bara hade några år kvar att leva. Gunhild var då mest bekymrad för att hon inte skulle få möjlighet att fortsätta sitt viktiga arbete. Petter Stordalen uttalade sig då i Framgångspodden om att urkraften i henne var lika stark efter detta tunga besked.

– Hon sa: ”Petter, jag trodde jag skulle ha 30-40 år till att få jobba med detta. Nu har jag kanske bara två, tre eller ännu kortare. Då måste jag jobba ännu hårdare, och ännu mer fokuserat, berättade Petter Stordalen i podcasten.

petter gunhild stordalen
Foto: Maja Suslin/TT

Nu får hon svar

Enligt VG är det nu till hösten som Gunhild får svar på om den sista behandlingen hon genomgått har fått effekt. Se og Hør skriver att hon har sagt följande till tidningen Dagbladet om att vänta på svaret:

– Jag kan inte tänka på det. Jag måste tänka på de sakerna som jag kan göra något av. Jag lever så sunt jag kan och försöker träna, äta bra, sova tillräckligt och inte stressa för mycket, även om det är svårt. Utöver det tar jag mina mediciner, går på kontroller och gör vad jag kan.

Hon ska också ha berättat att hon vet att hon inte kommer att vara här för alltid.

Går på halvfart

I en intervju med Expressen 2016 sa Gunhild några rörande ord:

– Jag har aldrig haft mer lust att leva.

Till tidningen berättade hon också att hon går upp tidigt för att ta en joggingtur med Petter Stordalen och hunden, men att hon jämfört med tidigare går på halvfart.

När Gunhilds make Petter var med i Skavlan i år berättade han att den senaste stamcellsoperationen var hennes sista chans att tackla sin sjukdom.

– Om sjukdomen kommer tillbaka nu är det väldigt dåliga nyheter, sa han i programmet, enligt Expressen.

På Instagram delar Gunhild Stordalen med sig av mycket från både jobbdagarna, vardagarna med Petter men också mycket om sin sjukdom. Hon skriver bland annat om meditationens framsidor – att hon slutat ta sömntabletter efter att hon började med det.

”Genom att höja vår acceptans och tolerans blir vi bättre och mer balanserade versioner av oss själva, vilket i sin tur påverkar personerna runtomkring oss och i slutändan skapar ett bättre samhälle”.

Enligt Se og Hør säger Gunhild att om hon kommer igenom sommaren utan återfall finns det större anledning att tro att effekten av behandlingen hon har genomfört kommer att pågå.

I höst kommer Gunhild Stordalen att få ett mycket viktigt svar, då hon får veta hur behandlingen har fungerat och hur vägen vidare ser ut.

Det är ingen tvekan om att Gunhild Stordalen är oerhört stark och modig. Nu måste vi alla hålla våra tummar – och hoppas att hon får svaret hon vill och förtjänar.

I kommentarsfältet nedan kan du gärna skicka hälsningar och styrkekramar, och visa att vi är många som tänker på henne. Hon gör ett underbart jobb och hon inspirerar enormt många människor.

CONSCIOUS IS NOT ENOUGH, IT HAS TO BE CHIC!Although I consider myself quite idealistic, I´m also a realist and like…

Posted by Gunhild A. Stordalen on Tuesday, May 15, 2018