Här brister SVT-profilen Erika Åberg ut i tårar – efter bilderna i Det sitter i väggarna: ”Blir för…”

SVT:s succéprogram ”Det sitter i väggarna” fortsätter guida tittarna genom byggnadsvård, historia och makalösa hus.

I det senaste avsnittet bjöd husets historia på en rad detaljer som fick både husägare och programledare att fälla tårar.

Den omåttligt populära programserien ”Det sitter i väggarna”, där programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér restaurerar och undersöker gamla byggnader med en spännande historia är inne på sin nionde säsong.

Redan förra året var programmet ett av det mest sedda programmen i Sverige och att en ny säsong nu är i gång är något som Erika Åberg berättat känns väldigt roligt.

– Det känns förstås jättebra, verkligen. Och lite pirrigt. Det är ju så när man jobbat med någonting över väldigt lång tid. Vi började spela in redan i februari och var väl klara i maj. Både vi och familjerna som är med i programmen har gått omkring med bubbel i magen över det som vi har kokat ihop. Nu ska äntligen tittarna få ta del av det också och det känns spännande, sade Erika Åberg till Nöjeslivet inför premiären.

I samma intervju berättade hon att det precis som tidigare säsonger väntar en och annan känslosam stund i programmet.

– Ja, jag tvivlar på att det har klippts bort i redigeringen. Jag fick en liten trailer som jag lagt ut på min Instagram (som man kan se via den här länken, reds anm.). Det är ett hopkok av känsloyttringar och då blev jag påmind av hur många fina reaktioner som vi fick från deltagarna. De blir så himla berörda, och det blir märkbart vad historien om ens bostad kan betyda.

LÄS MER: Starka reaktioner efter Erika och Rickards uppvisning – agerandet i ”Det sitter i väggarna” väcker känslor: ”De är så…”

Det sitter i väggarna 2023

Under årets säsong har Erika och Rickard hittills besökt Strängnäs i Södermanland, Grimeton i Halland och nu senast Håbo i Uppland.

”Bakom ett träplank längs Enköpingsvägen ligger det så kallade Tornhuset eller Jaktvillan och där bor sedan många år Mats och Ingela. Det sägs att kung Oscar II jagade svan här och att det en gång legat ett gammalt värdshus på platsen. I jakten på sanningen snubblar antikexperten Rickard Thunér på en målning på huset från 1700-talet. Tillsammans med en kakelugnsmakare hjälper byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg paret att återställa två av husets kakelugnstoppar”, skriver SVTplay om det tredje avsnittet på hemsidan.

Det sitter i väggarna
Foto: SVT

Upptäckten i ”Det sitter i väggarna”

Under programmets gång får husägarna Mats och Ingela svar på en rad frågor de haft sedan tidigare och mycket därtill.

Bland annat fick de veta att både en ångbåtskapten och en kvinnlig uppfinnare bott i huset och att Gustav Vasa ägde området på 1500-talet.

De fick också se en rad bilder från kungligheter och en fantastisk oljemålning på hur huset sett ut tidigare. I slutet fick de också besök av Rose-Marie, dotter till den kvinnliga uppfinnaren som bott i huset.

Det blev ett känsloladdat möte där Rose-Marie fick uppleva sin barndom på nytt.

Här bryter Erika Åberg ihop i ”Det sitter i väggarna”

Ja, det blev ett minst sagt tårfyllt program. Inte minst i slutet när husägarna Mats och Ingela får ta emot boken med all information som Rickard Thunér har samlat in.

– Och innan ni fördjupar er i boken …. Ni minns den här fantastiska oljemålningen utav Anders Holm. Jag har lyckats lokalisera tavlan och faktiskt fått en fantastiskt fin färgbild. Jag hade gärna velat ge er tavlan men det står lite utanför min makt kan man väl säga, säger Rickard Thunér.

Mats, Ingela, det sitter i väggarna
Foto: SVT

Men överraskningarna slutar inte där, säger Rickard och sträcker över ett paket.

I paketet ligger en tavla med ett gammalt fotografi från förr, ett fotografi som gör både husägarna och experterna rörda till tårar.

– Nu blir jag rörd, säger Mats och även Ingela bryter ihop.

Parets glädje över tavlan får även programledaren Erika att fälla tårar.

– Vi har haft det lika fint som ni har haft det. Så innan det blir allt för tårfyllt så pyser vi vidare, säger Richard och säger adjö.

Det sitter i väggarna
Foto: SVT

Så fint avsnitt. Jag kan inte vara den enda som älskar ”Det sitter i väggarna”