Harald Treutiger lämnade rutan och försvann helt – så lever populära tv-profilen idag 

Harald Treutiger var en av Sveriges mest populära programledare på 90-talet.

Men efter flera decennier i rutan valde tv-ikonen ett liv utanför rampljuset.

Så här lever profilen idag.

På 1990-talet var han involverad i det mesta som sändes i svensk TV.

Med program som 24 karat, Melodifestivalen, Eurovision Song Contest, ”Rena rama sanningen”, ”Expedition Robinson” var han under många år Sveriges mest populära programledare.

Kanalerna slet i honom och på bara några år hade Harald tredubblat sin lön.

– Det slumpade sig så att TV3, TV4 och Kanal 5 ringde inom loppet av några veckor. Då frågade jag SVT ”vill ni vara med i matchen” och så sa jag upp mig och funderade ett tag. Till slut blev det så att jag stannade kvar men som frilans på fyraårskontrakt, med högre ersättning än som anställd. Det är en ”once in a lifetime”-grej att göra braksuccé och plötsligt bli eftertraktad från många håll samtidigt, det gjorde jag att kunde spela ut dem mot varandra, säger han i Expressen.

Men efter många långa år på SVT lämnade han till slut kanalen för TV3.

Där blev han programledare för fiaskoprogrammet ”Jakten på ökenguldet”, något som blev början på slutet av hans karriär.

Efter några sista år på Tv-4 lämnade han livet i rampljuset bakom sig.

Harald Treutiger
Foto: Bertil Ericson/TT

Därför lämnade Harald Treutiger rutan

I en intervju berättade han för News 55 varför han slutade synas.

– Mediebranschen är ganska brutal på det viset. Den äter människor. Det finns hela tiden ett sug hos både publik och producenter efter nya ansikten. Så då, för tio år sen, hade jag helt klart en relation till åldersdiskriminering, eftersom den drabbade mig, säger Harald Treutiger till News55.

Han verkade helt enkelt inte längre vara attraktiv för ett jobb i rutan.

– När min TV-karriär tog slut hade jag onekligen känslan att det var för att jag var gammal och utsliten – impotent och väderbiten, säger han till News55.

Till slut bestämde han sig för att sadla om. 2011 tog han skepparexamen och tog ett jobb som skeppare i Bohusläns skärgård.

Men nu för tiden njuter han av livet som pensionär tillsammans med hustrun Kicki Hultin, 67, som han varit gift med sedan 1984.

– Nu har vi mer tid med varandra och det är väldigt kul och trevligt. Vi är fortfarande relativt friska så vi har de där riktigt goa åren nu som man önskar alla. Komma till den tiden där man kan kvittera ut sin pension så att man inte behöver kämpa för sin försörjning varje dag, vara tillräckligt frisk för att ha tid och ork att spendera sin pension, det är perfekt, säger Harald till Hänt.

Men trots det goda livet börjar han märka att åldrandet tar ut sin rätt.

– Det märks vad det står i födelsedagstestet. Det märks att man har varit med några år. Det gör ont där och där och ex piller varje morgon. Jag har fått sluta med en del aktiviteter som jag inte kroppen tycker är roliga längre för att det gör ont.

Foto: Elisabeth Dunker/Wikkicommons

Harald Treutiger om att åldras

Men att bli gammal är ingenting som han räds.

– Jag har inte så svårt att ta att bli gammal, man tappar en del funktioner. Man minns lite sämre och man är inte riktigt lika pigg i pallet som man var vid yngre ålder. Men det är the name of the game. Det är skönt att inte bli upprörd över det.

Även om det inte är ofta man ser Harald som programledare i tv-rutan längre så har han dykt i olika program ändå.

2007 deltog han i Let’s Dance, några år senare vikarierade han i P4 Extra.

Foto: BERTIL ERICSON/ Björn Larsson Rosvall/TT

Nyligen blev det också känt att Harald kommer medverka i den helt nya produktionen ”Bättre sent än aldrig”. Detta tillsammans med Claes MalmbergThomas Ravelli, och Kjell Bergqvist.

Tillsammans ska de resa jorden runt på ”sitt livs resa”. Resan ska gå till Marocko, Sicilien, de skotska högländerna med flera platser.

Programmet kommer att sändas i höst på Discovery+.

Exit mobile version