Helen Sjöholm om framtiden för Benny Anderssons orkester

Benny Anderssons orkester är tillbaka.
Nu ger Helen Sjöholm – som i vinter är högaktuell med en ny julturné med Anna Stadling – sin syn på bandets framtid.
– Det är jättefantastiskt att det går att fortsätta det där projektet, säger hon till Nöjeslivet.

Lyssna på Rickard Olssons nya succépodd här:

De båda artisterna Helen Sjöholm och Anna Stadling har varit vänner sen barnsben. Duon blev ordentligt hyllade av kritikerkåren såväl julen 2022 som 2023 på turnén ”Snö & marschaller”. Den föreställningen kom sen dessutom att visas i SVT.

Nu står det klart att de båda stjärnorna fortsätter sitt samarbete även denna vinter. 2024 års julshow går under titeln ”Sånger i juletid” och har sin premiär den 28 november i Mariakyrkan i Helsingborg.

Turnén gör sen många stopp i stora delar av Sverige (se faktaruta längre ned i artikeln) innan finalkvällen den 19 december i Oskar Fredriks kyrka i Göteborg.

Duon har med sig tre musiker på scen: Jesper Nordenström på klaviatur, Johan Lindström på gitarr och Dan Berglund på bas.

– Det som uppstår mellan oss i bandet är ju det som händer när vi sätter igång. Men innan dess är det mycket texter som jag och Anna funderar på. De här tankarna kring årstiden, livet i det stora och världen vi lever i, säger Helen Sjöholm till Nöjeslivet.

Jämfört med en ”vanlig” spelning finns en speciell utmaning för artisterna att ta sig an på scen.

– Utmaningen tror jag är att hitta sin vinkel och göra den tydlig på något sätt. Jag tror man kan göra julkonserter på alla möjliga sätt. Vi har alltifrån stora till lite mindre. Helen och jag vill ju och jobbar väldigt mycket med att få in helheten på något vis den här tiden. Vintern, mörkret, sångerna – både de traditionella och nyare. Att få en båge mellan allt det här, den traditionella delen som vi kommer ifrån med körmusik. Att få till länken mellan det nya och det gamla, säger Anna Stadling till Nöjeslivet.

Duon är också aktuella med nyinspelade singeln ”Vår vänskap består”, som är en Björn Ulvaeus-skriven svensk översättning av Abbas ”The Way old friends do”.

Dessutom har Sjöholm nyligen samarbetat med en annan Abba-stjärna – nämligen Benny Andersson. Under hösten släpptes det av fansen högt emotsedda albumet ”Alla kan dansa” av Benny Anderssons orkester, BAO.

– Ja, den där gruppen som knappt finns. Jo men det är sant, den kom nu. Det har varit ett långt samarbete. Det är också en sån grej som går way back. Inte så långt som jag har med Anna (Stadling), men det är väl 22 år snart? Som vi i bandet har funnits, lite ibland. Nu har Benny skrivit mer musik och det är jättefantastiskt att det går att fortsätta det där projektet, säger Helen Sjöholm till Nöjeslivet.

Hur gick det till när ni gick in i studion igen? Vem tog initiativet? 

– Det är alltid kapellmästare Benny Andersson. Det är hans projekt liksom. Det är hans låtar, och Björns texter oftast, säger Sjöholm och fortsätter:

– Så han hojtar till när han vill, och det ville han nu. Det var kul att återse alla igen. Jättefint. 

Hur ser framtiden ut för BAO, kommer det bli några konserter? 

– Ingen aning. Tidigt i somras, i juni gjorde vi en konsert på Cirkus. Det var jättekul, men om det blir några ens konserter mer, det vet jag inte. Det är svårt att säga faktiskt, säger Sjöholm.

Cirkus-spelningen filmades och väntas sändas på SVT i höst, vilket Nöjeslivet tidigare berättat. För Sjöholm är det alltid högtidsstunder när BAO återförenas – och hon tar inget för givet vad gäller orkesterns framtid.

– Det här gänget är ganska splittrat och också lite upp i åldern. Men för varje gång det uppstår möjlighet att spela in eller spela är det väldigt speciellt, för man vet aldrig när eller om det kommer tillbaka, säger Sjöholm.

Även Anna Stadling har varit medlem i en annan hyllad orkester – nämligen Lars Winnerbäcks kompband Hovet. Gruppen handplockades av Winnerbäck, och fanns med både på såväl flera studioalbum (däribland ”Söndermarken”) som många live-spelningar.

Har det bandet någon framtid? 

– Det är de här kapellmästarna vet du, som många gånger sätter lite färg och tid på det. Lars Winnerbäck plockade ju ihop Hovet, och det är inget existerande band i dag. Utan vi har nog varandra i hjärtat, tror jag. Nej, jag tror inte Hovet och Lars Winnerbäck till exempel, vi kommer inte att bli mer. Det var en fantastisk tid, och vi hade fruktansvärt roligt. Det var väldigt kul. Vi var ju med under Lasses tidiga år, och det var naturligtvis jättespeciellt och har ju präglat många. Det förstår jag ju. Man får höra från folk som ibland saknar oss och det är ju jättekul. Men det får nog finns med i hjärtat som sagt, säger Anna Stadling.

Har du någon kontakt med någon av medlemmarna i bandet i dag? 

– Ja, Johan Persson (gitarr) och jag gjorde en duett som kom i somras faktiskt. Han skriver lite egen musik under namnet ”Den svenska synden” och han bjöd in mig på en duett. Vi har kontakt, bitvis. ”Norpan” (Magnus Eriksson, trummis) har jag spelat med en del. Så att det glimtar till ibland. Det har gjorts några småförsök, men inte lika många som BAO, haha. Men ska vi ses så är det ett projekt. Många agendor som ska träffas. Oj oj oj, det brukar gå långa trådar innan man kan hitta ett datum för träff, säger Stadling.

Faktum är att Winnerbäck samarbetat med just Stadling och Sjöholm. Tillsammans spelade de in en låt som kom med på duons julskiva för två år sen.

– Lasse har ju varit med på vår julplatta. ”Snö & marschaller” var en låt som kom lite senare och som bara finns i en liveinspelning. Det var ett förslag från Helen som var så kul att få göra. Lasse kom förbi studion när vi spelade in. Vi sa: ”Nu jobbar vi den här dagen, och är du i stan så kom förbi!” Och det gjorde han. När vi sitter där sa vi: ”Men ska du inte sjunga med oss lite?”. Han gick in där på ”Snö & marschaller” och det var en väldigt fin grej att få bjuda in honom på. Det blev vi jätteglada för, säger Stadling. 

– Ja. Det var fantastiskt! säger Sjöholm. 

– Jag har ju jättelång vänskap med honom. Jag tänker på både BAO och Hovet, att det finns en värme liksom när man kommer upp en bit och ser tillbaka… Den där värmen som sprider sig vid tanken är väldigt fint. Sen när man återses är det någonting utöver det vanliga, säger Anna Stadling.

Fakta: Hit kommer kyrkoturnén ”Sånger i juletid” med Helen Sjöholm och Anna Stadling

28 nov Helsingborg, Mariakyrkan
29 nov Ystad, Ystad teater
30 nov Älmhult, Virestad kyrka
1 december, Maximteatern Stockholm
4 december Malmö, Sankt Johanneskyrka
6 december Järvsö, Järvsö kyrka
7 december Sundsvall, Selångers kyrka
8 december Gävle, Heliga Trefaldighets kyrka
11 december Askersund, Kulturhuset Sjöängen
12 december Borås, Gustav Adolfskyrka
15 december Grängesberg, Cassels konserthus
16 december Eskilstuna, Kloster kyrka
18 december Karlstad, Karlstads domkyrka
19 december Göteborg, Oskar Fredriks kyrka
Fotnot: Biljetter är släppta via allthingslive.se.

LÄS MER: