”Hem till byn”-skådespelaren Anders Janson död – blev 83 år

Anders Jansson, Carl-Ivar Nilsson, Lars Green och Ulf Dohlsten. (Fr.v. nedre raden) Kerstin Tidelius, Jackie Söderman (regissör) och Bengt Bratt (manusförfattare). Foto: Annette Friberg/TT

Skådespelaren Anders Janson har gått ur tiden, skriver Göteborgs-Posten.
Han blev bland annat känd för sin insats i långköraren ”Hem till byn”.

”Hem till byn” var en av SVT:s riktigt stora långkörare. De första avsnitten av dramaserien sändes redan 1971 – och de sista 2006.

Det är faktiskt Sveriges mest långlivade tv-serie genom tiderna.

En av många skådespelare som i många år var en del av ensemblen var Anders Janson. Han gjorde rollen som storbonden Berndt Andersson som i serien tvingades avveckla sitt lantbruk.

Anders föddes i Västerås den 23 september 1940 och kom att få sin utbildning vid dels Skara skolscen och dels Scenskolan i Göteborg.

Karriären inleddes vid småteatrar innan han kom till Göteborg och Teater Fem.

– Där blev han upptäckt av regissören Jackie Söderman, som först gav honom en roll i fotbollsserien Offside (1971) och sedan hans mest kända tv-roll som storbonden Berndt i Hem till byn (1971), som han därefter spelat i alla omgångar av serien, skriver Svensk Filmdatabas på sin hemsida.

Artikeln fortsätter under bilden.

Arkivfoto från 1999 med Hem till byn-medarbetare: Anders Jansson, Carl-Ivar Nilsson, Lars Green och Ulf Dohlsten. (Fr.v. nedre raden) Kerstin Tidelius, Jackie Söderman (regissör) och Bengt Bratt (manusförfattare). Foto: Annette Friberg/TT

Han gjorde även roller i serier som ”Vita lögner” och tv-serierna om poliserna i Strömstad i ”Polisen som vägrade svara”.

Men Janson blev också känd för sina många roller på teaterscenen. I många år var han medarbetare vid Göteborgs stadsteater.

I söndags somnade Janson in, 83 år.

– Det var ett lugnt och fint avsked, säger Anders livskamrat Barbro Wikander till GP.

Anders Janson, skådespelare i ”Hem till byn”, blev 83 år. Foto: Annette Friberg/TT

Tack för allt, Anders. Vila i frid.

Exit mobile version