Ica-profilen Magnus Skogsberg Tears svåra familjetragedi – stora sorgen utanför reklamfilmen

Ica-reklamen skådespelare

Ica-reklamen skådespelare. Foto: Ica

Han har varit en stjärna i Ica-reklamen i 16 år.
Vid sidan av tv-uppdraget jobbar Magnus Skogsberg Tear aktivt med suicidprevention.
Skådespelaren drabbades personligen när pappan tog sitt liv.
– Han drabbades av motgångar i en tid då mansidealet var helt annorlunda, säger Magnus till Aftonbladet.

Magnus Skogsberg Tear, 60, har i över 15 års tid gjort sig känd som den pigge karaktären Sebastian i Icas populära reklamsåpa.

På sistone, i samband med Melodifestivalen, har hans rollfigur i Ica-reklamen glatt tittarna med härlig dansfest i butiken!

Skådespelaren Magnus Skogsberg bjuder på dansshow i Ica-reklamen. Foto: Ica/TV4

Detta är dock något som inte uppskattats lika mycket av kollega tillika butikschef ”Stig” (Björn Kjellman) …

Skådespelarna Björn Kjellman och Karolina Wedin i Ica-reklamen. Foto: Ica/TV4

Skogsberg Tear har vid sidan av Ica-uppdraget jobbat i många år som regissör, skådespelare och sångtextsförfattare. Han har medverkat i Lasse Åberg-filmen ”Hälsoresan – En smal film av stor vikt” och har bland annat regisserat svenska tv-klassiker som ”Rederiet”, ”Tre kronor” och svenska filmklassikern ”Reine och Mimmi i fjällen”.

Magnus är dessutom artist, och nyligen hyllades han av bland andra Charlotte Perrelli i sociala medier efter den här känslosamma och finstämda sånginsatsen:

Låten som Magnus lagt upp på sin Instagram är hämtad från den egna föreläsningen ”Tjeinch” på Stockholms stadsteater.

Skogsberg Tear är nämligen ambassadör för organisationen Suicide Zero som arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Detta är en fråga som är personlig för Magnus.

I en intervju med Aftonbladets profilerade reporterduo Anna och Hans Shimoda berättar Magnus om sin pappas självmord för 40 år sedan.

– Han drabbades av motgångar i en tid då mansidealet var helt annorlunda. Det var en sjuk tid och långt innan män ”fick” vara känslosamma. Jag växte upp i en tid när även skilsmässa var skamligt och min pappa drabbades av en depression som delvis var kopplad till det, säger Skogsberg Tear till Aftonbladet.

Han berättar att pappan blev omplacerad och började dricka alkohol som tröst.

– Som många självmord så är det spontanhandlingar efter mycket ensamt grubbel med suicidtankar. Han flydde från vårdhemmet han var på och gjorde ett tågsuicid. Jag har läst tillräckligt mycket om suicid för att förstå att det är en depression, och att det är en tanke att man inte tycker att livet är värt att leva som har malt i huvudet, säger Magnus Skogsberg Tear.

I dag arbetar han stenhårt för att Suicide Zeros budskap ska nå fram till så många som möjligt.

– Budskapet som Suicide Zero går ut på är att vi måste våga fråga hur vi mår och göra det på riktigt utan att vara rädda för svaret. Vi har ”Våga fråga”-kurser som lär oss kommunicera med våra medmänniskor och suicidtankar, säger han till Aftonbladet.

Hit kan du höra av dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.
Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård. Källa: SVT.

Exit mobile version