Idol 2022: Audition, städer, datum, jury och programledare

Idol är ett av svenskarnas mest älskade underhållningsprogram, och snart är det dags för en ny säsong där okända och oslipade diamanter ska bli morgondagens stjärnor.

Nytt för i år är att finalen kommer att hållas i Tele2 Arena, vilket därmed blir världens största Idolfinal. Men det är inte det enda som sticker ut med årets omgång av Idol. 

Här är allt du vill veta om Idol 2022. 

Vad har Måns Zelmerlöw, Darin, Agnes, Danny Saucedo och Tusse gemensamt förutom att de är några av Sveriges största stjärnor? De har alla varit med i Idol

Första avsnittet av programmet sändes 2004, och blev en omedelbar succé som svenska folket aldrig kunde få nog av. Sedan dess har mycket förändrats även om målet är detsamma – att hitta oupptäckta talanger

Pär Lernström programleder Idol.
Pär Lernström är programledare för Idol. Foto: Jessica Gow/TT

Idol 2022 programledare

Sedan 2011 har TV4:s Pär Lernström stått stadig som programledare för Idol. Under vissa säsonger har han assisterats av så kallade “sidekicks”, som Gina Dirawi, och nu senast artisten Anis Don Demina

Idol 2022 blir inget undantag. Pär Lernström gör sitt elfte år som programledare för programmet. Men om han får sällskap eller ror skutan ensam är ännu inte officiellt. 

LÄS MER: Pär Lernström i tårar i direktsändning – starka orden efter pappans tragiska bortgång

Ändringar Idol 2022

För första gången någonsin kommer finalen av Idol inte att hållas i Avicii Arena (tidigare Globen), utan i Tele2 Arena. Detta innebär att det blir den största Idolfinalen i världen, vilket kanalen meddelat på sin hemsida. 

I en intervju med TT har programledaren Pär Lernström berättat att det inte bara är finalen som är annorlunda i år, utan även programupplägget. 

– Det är för att det är fotbolls-VM i år, det får ju effekter på tv-tablån. Så vi går i mål ungefär samtidigt som mästerskapet börjar, säger Pär Lernström enligt Expressen.

Detta innebär att Idol-turnén, slutaudition och kval-veckorna sänds som vanligt. När det är dags för veckofinalerna har TV4 tagit bort två fredagar, och kompenserar alla tittare med längre avsnitt.

Lernström avslöjar också att förhoppningen är att bjuda in större gäster med internationell klass för att uppträda under veckofinalerna. 

Idoljuryn 2022

Fjolårets Idoljury bestod av en blandning av gamla bekanta och nya ansikten. Efter några år ifrån Idol gjorde veteranen Kishti Tomita comeback i juryn, och får numera komma överens med Anders Bagge och Alexander Kronlund.

Förra årets nyförvärv i juryn var Katia Mosallys, som åkte raka vägen från jobbet i Los Angeles för att bli en av de fyra experterna på hemmaplan.

Idoljuryn
STOCKHOLM 20211001 Idol-juryns Katia Mosally och Anders Bagge under säsongens första fredagsfinal av TV4:s Idol 2021. Foto: Pontus Lundahl / TT

I år samma kvartett samlad igen, för att risa och rosa de som drömmer om att bli kända artister. 

Idol audition 2022

Var kan man gå på Idolaudition?

I samband med coronapandemin ändrades upplägget gällande fysisk audition. Alla ansökningar skickas in digitalt, det vill säga med en video.

Går man vidare från en sådan bjuds man in till en fysisk audition framför juryn i NorrlandSkåneGöteborg eller Stockholm.

När börjar Idol 2022?

Auditions för Idol 2022 spelas in under våren och börjar att sändas på TV4 efter sommaren. Därefter hålls veckofinaler fram till finalen.

Den stora Idolfinalen 2022 äger rum den 25 november i Tele2 Arena.