Idol-Sebastians nya hälsobesked – efter kollapsen bakom scenen tittarna inte fick se

Han kollapsade bakom scenen efter avgörandet i semifinalen.

Nu avslöjar Sebastian Walldén, 23, sin taktik inför finalen i Idol 2018 mot Kadiatou Holm Keita, 18.

– Jag tror det blev en urladdning där jag inte riktigt visste vad som hände, allt gick så fort, säger han till Nöjeslivet inför avgörandet i Globen på fredagen.

Det har varit mycket fokus på Idol-finalisternas hälsa den senaste tiden.

I början av veckan berättade Kaliatou att hon drabbats av bihåleinflammation – och Sebastian Walldén kollapsade bakom scenen efter avgörandet i semifinalen.

Nu ska två skadeskjutna artister inta Globens scen i Stockholm. På fredagskvällen avgörs nämligen Idol-finalen 2018.

– Det känns väldigt omtumlande, jag har inte fattat riktigt att det händer. Det är sjukt kul men också så sjukt att det känner. Tror att när jag och Kadiatou går in i Globen för första gången, då blir det en känslosam och häftig känsla i kroppen, säger Sebastian.

Han har valt att sjunga Aviciis ”Without You” och publikens val föll på ”Back to Black”, utöver vinnarlåten ”Everything”.

Vad tänker du om publikens val?

– Jag tycker det är bra, både ”Back to Black” och ”Love on the Brain” som det stod emellan ligger ju mig väldigt bra i halsen, röstmässigt. Det hade nog kanske varit lite coolare, i ärlighetens namn, att få köra ”Love on the Brain” för den har ett sånt coolt häng i sig som blir väldigt fräckt i arenor. Jag har ju varit och sett Rihanna när hon gör den live och då var det blev väldigt fräckt. Men ”Back to Black” är minst lika bra så det kommer bli underbart att få göra den också.

– Oavsett vad så vill jag ju göra publikens val, om de vill ha den så håller jag med dem.

Idol-Sebastian Walldén om obehagliga kollapsen bakom scen

Efter semifinalen kollapsade Sebastian och det blev mycket skriverier. Nu ger han glädjande besked om sin hälsa före finalen, men bekräftar samtidigt att känslan efter semifinalen var obehaglig.

– Jag mår bra. Det har varit… Jag tror det blev en urladdning där jag inte riktigt visste vad som hände, allt gick så fort. Hur ska man känna? Ska man gråta eller skratta nu? Jag var ledsen för att de andra kompisarna åkte ut… Många sådana frågor som man inte visste ut eller in. Jag hamnade i någon form av chocktillstånd, tror jag. Började darra, skaka och tuppa av. Det var som att jag pratade i en tunna, att någon packade bomull i öronen på mig. Det var jätteobehaglig känsla.

Hur ska du göra för att det inte ska upprepas under finalen?

– Det har ju aldrig hänt innan och jag har ett ganska starkt psyke ändå. Men jag tar ut mina känslor väldigt mycket och visar det på tv. Många andra kanske håller in och kanske visar lagom med känslor när de går vidare, tänker att de ska göra tv liksom. Men sen går hem och får det därhemma i stället. Jag tror alla har det inom sig, det är bara det att jag är så himla öppen med mig själv, gentemot andra, till kamerorna och tittarna därhemma. Jag visar väldigt mycket.

Under åren har det ofta talats om att det kanske till och med är bättre att komma tvåa i Idol-finalen. Artister som Melodifestivalen 2013-vinnaren Robin Stjernberg, Amanda Jenssen, Darin Zanyar och Erik Segerstedt kom alla på andraplats, men har sedan överglänst guldmedaljören under karriären.

– Jag tycker det där börjar suddas ut ganska mycket faktiskt. Om man kollar på Liamoo till exempel är han en duktig och framgångsrik kille. Chris Kläfford har slagit alla rekord som går att slå i Idol, han har mest gig och spelningar… han är en magiker för mig, ett geni. Jag tror inte det spelar så mycket roll att komma tvåa eller etta. Därför blir svaret på frågan att jag vill komma etta, hehe. Men i någon mening tycker jag att både jag och Kaliatou är vinnare.

– Självklart vill jag vinna, också för att jag vill ha vinnarlåten som jag har stor kärlek till. Jag har en stark känsla kopplad till den, men mer än så vill jag inte berätta. Jag kan säga såhär, jag och Kadiatou gör den väldigt olika, vilket är väldigt kul, säger Sebastian.

Vem håller du på i Idol-finalen? Dela gärna vidare för att önska dem båda lycka till!