Jan Malmsjö ställer in – folkkära skådespelarens ödesbeslut med hustrun Marie Göranzon

Jan Malmsjö hoppar av ”Glada änkan” på Nöjesteatern – med bara en månad till premiär.
Folkkära skådespelaren har tagit beslutet i samråd med hustrun Marie Göranzon.
– Det handlar om en självinsikt när det väl närmar sig, säger Emelie Löfmark på Nöjesteatern till Sydsvenskan.

Han skulle ha spelat rollen som monsieur Lapidius när Nöjesteatern i Malmö firar 80-årsjubileum.

Men nu blir det inte så.

Den 89-årige legendaren hoppar av föreställningen – med en månad kvar till premiär.

MALMÖ 20190208 Jan Malmsjö (bidraget Leva livet) efter genrepet inför Melodifestivalens deltävling två i Malmö Arena på fredagen. Foto: Johan Nilsson / TT

Jan Malmsjö är en av våra mest folkkära skådespelare. Han har kunnat ses i en rad olika roller i alltifrån uppsättningar som professor Higgins i ”My fair lady” till Danilo i just ”Glada änkan” då den sattes upp 1992 på Galateatern i Malmö – den skånska staden där han också växte upp.

Nu var alltså tanken att den rutinerade skådespelaren och artisten skulle återvända till Nöjesteatern i Malmö som i år firar 80 år. Malmsjö spelade år 2011 rollen som professor Callahan i uppsättningen ”Legally Blonde”. Han har tidigare gjort just ”My fair lady” på samma scen, och medverkat i ett antal andra uppsättningar på Nöjesteatern.

Premiär för ”Glada änkan” om en månad – Malmsjö hoppar av

Om en månad är det premiär för ”Glada änkan” – och på onsdagskvällen kom alltså beskedet att Jan Malmsjö, 89, hoppar av. Han ska ha tagit beslutet i samråd med sin hustru, skådespelaren Marie Göranzon, i somras.

Enligt Nöjesteatern är det ingen dramatik bakom beslutet. Uppsättningen har dragit ut på tiden på grund av pandemin.

– Det var ju över två år sedan vi kom överens med Jan, men efter det här tuffa året vi har bakom oss så har han tillsammans med sin fru Marie kommit fram till att han ska ta det fortsatt lugnt. Det är inget dramatiskt alls, utan det handlar om en självinsikt när det väl närmar sig, säger Emelie Löfmark på Nöjesteatern till Sydsvenskan.

Stockholm 20060202 Jan Malmsjö och Marie Göranzon spelar båda i Borkman på Dramaten. Photo: Dan Hansson / SvD / TT

Jan Malmsjö medverkade senast i filmen ”A Music Story” som hade premiär 2019 med bland andra Helena Bergström. Han har också på senare år kunnat ses i TV4-serien ”Bröllop, begravning och dop” och 2019 tävlade han dessutom i Melodifestivalen med bidraget ”Leva livet”.

”Glada änkan” har premiär på Nöjesteatern i september och i huvudrollerna märks Frida Engström, Thomas Järvheden och Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson.