Foto: TV4

Jessica Anderssons tragiska förflutna – gripande orden om uppväxten: ”Det var blod överallt och polisen kom”

På måndagen visades den första delen av två från ”Diggiloo”-turnén sommaren 2019 i TV4 (nästa avsnitt sänds kommande måndag).

Programmet bjöd på härlig underhållning, sommarvibbar, skönsång, dansshow – och massor av känslor.

En av alla folkkära artister som uppträdde i showen förra sommaren – och även återkommer i år – är Jessica Andersson. Melodifestivalvinnaren från 2003 (Fame, ”Give me your love”) som slog igenom i Bert Karlssons talangskola ”Fame factory” i början på 2000-talet har blivit en av våra mest älskade artister.

Hon har sedan dess turnerat runt i hela landet – både med egna uppsättningar men även ”Diggiloo”. Dessutom har Jessica flera gånger visat prov på sin vinnarinstinkt då hon utöver schlagern även tagit hem tv-sända tävlingsprogram såsom Let’s dance (2011). I våras var Jessica aktuell i ”Stjärnornas stjärna” dit det räckte till en hedersam fjärdeplats.

På måndagen var Jessica åter aktuell i tv-rutan med ”Diggiloo 2019”.

I förra årets turné gjorde hon bland annat ett bejublat framträdande på scen tillsammans med sin son, Liam.

– Det som jag känner mig mest stolt över efter den här sommaren är att jag fått möjligheten att göra min duett ”Aldrig, aldrig” tillsammans med min son, säger Jessica i programmet, där hon också hyllar de andra artisterna som bidragit med fart och fläkt genom hela sommaren.

Foto: TV4

I showen blir Jessica också väldigt känslosam. Hon berättar i ett mellansnack på scenen inför hela publiken en närgången historia från sitt förflutna.

– År 2004 satt jag i sminket i logen på Globen i Stockholm, och skulle väl återigen förvandlas till någon slags isprinsessa på en Melodifestivalscen. In kommer en sminkös som jag inte hade jobbat med tidigare. Vi började småprata lite och våra blickar möts i spegeln, och någonstans känner jag igen hennes blick. Jag frågar: ”Vad heter du?”. 

Cissi, fick hon till svar. 

– Jag tänkte lite grann och letade i minnet. ”Vad lustigt, vi hade faktiskt en barnvakt när jag var liten som hette Cissi”, sa jag. Då såg jag hur hon blev alldeles vit i ansiktet. Underläppen började darra och hon rusade ut sminklogen. Jag satt kvar och tänkte, visst var det hon? Cissi? Hon som alltid kom när det var kris hemma. Cissi, som alltid ställde upp när mamma hade druckit och var full, säger Jessica Andersson.

Jessica Anderssons känslosamma ord på Diggiloo-scenen

I sin självbiografi ”När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var” som sålts i hundratusentals exemplar, har hon tidigare berättat om sin komplicerade uppväxt och hur den präglat henne som vuxen. Även detta är hennes historia.

Hon berättar i ”Diggiloo” hur Cissi satt och höll om henne och hennes syskon i barnkammaren, när hennes mamma slogs med en man.

– Det var blod överallt, och polisen kom. Vi var tvungna att åka till… Precis i den tanken så kom Cissi tillbaka in i sminklogen, och jag såg att hon hade gråtit. Hon hade känt igen mig också, säger Jessica Andersson på ”Diggiloo”-scenen.

Hela publiken sitter tyst, som förstummade, och lyssnar intensivt på Jessicas egen historia.

– ”Herregud, är det verkligen du, Jessica? Jag trodde inte ens att du levde”, sa hon. Men jag lever, och jag bestämde mig tidigt i livet för att om jag själv skulle ha lyckan att bli mamma någon gång, så skulle jag aldrig, aldrig utsätta mina barn för det jag själv fick gå igenom som liten, sade Jessica från scenen innan hon presenterade sin son Liam och de sjöng låten ”Aldrig, aldrig” tillsammans.

Jessica har i flera intervjuer på senare år berättat att hon inte hade något otalt med sin mamma.

– Vi har inget otalt, jag har den största respekt för mamma och har en djup förståelse för den sjukdom hon hade då. Hon ska inte behöva stå till svars för grejer som hände för 20 år sedan, sade Jessica i en intervju med Expressen 2017.

Jessicas mor somnade in år 2018, och blev 73 år.

Här kan man se Jessicas fina sång med sonen Liam:

Du är en stor inspirationskälla för många, Jessica! Förhoppningsvis kan dina öppenhjärtiga berättelser stärka andra. Tack för din historia och för din fantastiska sånginsats på Diggiloo.

Dela gärna vidare för att hylla en av våra mest omtyckta artister!

Reprisen av första ”Diggiloo”-delen går att se i TV4 på söndag klockan 12.55. Del två kommer på måndag.

 

Läs mer om...