Foto: Instagram/Stina Stjernkvist, TT

Jill Johnson slår tillbaka – nya orden efter stenhårda kritiken

Efter tuffa orden från artistkollegor och folk i sociala medier.

Nu väljer Jill Johnson att bemöta kritiken om krisstödet.

”Jag skäms inte”, skriver hon.

Regeringen har avsatt en halv miljard kronor för krisstöd för kulturverksamhet, och av dessa fick Konstnärsnämnden i uppdrag att fördela 70 miljoner.

Artister som haft inkomstbortfall på grund av inställda spelningar och annat under coronapandemin har haft rätt att söka ett så kallat ”kris-stipendium”. Det är pengar som bland annat artisterna Benjamin Ingrosso, 22, Oscar Zia, 23, och Jill Johnson, 47, ansökt om.

Detta har mötts av kritik från bland annat artisten Tommy Körberg som menar att de artister som omsätter miljoner i sina bolag, och ändå tagit ut krisstöd från staten, borde betala tillbaka.

Körbergs kritik: ”Lämna tillbaka dina pengar”

Han har bland annat riktat kritik mot kollegan Jill Johnson.

– Det är väl hon som kallar sig för ödmjuk, hennes främsta egenskap är ödmjukhet. Det har hon sagt i någon intervju. Då säger jag bara, hur fantastisk tycker hon att hon är? Lämna tillbaka dina pengar! Eller skicka dem vidare till någon som behöver dem, säger Tommy Körberg till Aftonbladet.

Nu väljer Jill Johnson att svara på kritiken.

I ett långt inlägg på Instagram skriver artisten nu öppet om hur hon resonerat.

”Jag har sökt ett stipendium som jag erbjöds av staten att söka. Jag blev glad och tacksam över att vi som har ansvar gentemot musiker och tekniker blev sedda i en tid då vi är hindrade från att turnera och arbeta. Jag skäms inte”, skriver hon.

STOCKHOLM 2020-06-23 Artisten Jill Johnson inför tisdagens premiär av säsongens Allsång på Skansen. I år utan publik vid Sollidenscenen på grund av coronapandemin. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Johnson fortsätter med att förklara hur hon själv i alla år bidragit till samhället genom sitt eget arbete, och att hon aldrig tidigare tagit ut bidrag eller stipendium.

Hon skriver att det känns jobbigt att bli anklagad som hon blivit på sistone i bland annat kommentarer på sociala medier.

”Jag har inte sökt vare sig ett stipendium eller bidrag tidigare, och jag hoppas innerligt att jag aldrig mer ska behöva söka något. Att bli tilltalad som en människa som ’tar från bättre behövande’ är otroligt smärtsamt, när så mycket jag vill stå för är att just vara en människa som bidrar. Ni som aningslöst vräker ur er, ni borde skämmas”, skriver Jill.

Artisten förklarar att hon gärna ser en debatt kring själva sakfrågan, att artister såsom hon själv, Benjamin Ingrosso, Oscar Zia med flera, beviljats stödet från staten.

”Jag har verkligen inte något emot debatten i sig dvs diskussionen om de direktiv staten gett Konstnärsnämnden. Däremot betyder inte det att alla vi som sökte stipendiet utifrån de kriterierna saknar moral”, skriver Jill Johnson.

Här kan man läsa artistens inlägg i sin helhet:

View this post on Instagram

Kära följare! Med anledning av debatten kring Konstnärsnämndens krisstipendium och de upprörda känslor som har uppkommit, så vill jag bemöta kritiken jag fått, här på min egen plattform. Det är alltid ledsamt när dreven går och de är, tyvärr, sällan förnuftiga, pålästa eller logiska. Jag har sökt ett stipendium som jag erbjöds av staten att söka. Jag blev glad och tacksam över att vi som har ansvar gentemot musiker och tekniker blev sedda i en tid då vi är hindrade från att turnéra och arbeta. Jag skäms inte. Jag bidrar till samhället och har gjort det sen jag var tonåring. Jag har inte sökt vare sig ett stipendium eller bidrag tidigare, och jag hoppas innerligt att jag aldrig mer ska behöva söka något. Att bli tilltalad som en människa som ”tar från bättre behövande” är otroligt smärtsamt, när så mycket jag vill stå för är att just vara en människa som bidrar. Ni som aningslöst vräker ur er, ni borde skämmas. Jag har verkligen inte något emot debatten i sig dvs diskussionen om de direktiv staten gett Konstnärsnämnden. Däremot betyder inte det att alla vi som sökte stipendiet utifrån de kriterierna saknar moral. Tack för att ni tog er tid att läsa. Nu checkar jag ut för några dagar och stänger av kommentarerna och så lovar jag att komma tillbaka sansad och glad. Kram Jill

A post shared by Jill Johnson (@jilljohnsonmusic) on

Dela vidare för att säga vad du tycker om det här.