Johanna Sällström förutspådde sitt eget tragiska öde

Hon var en av Sveriges starkast lysande stjärnor, men bara 32 år gammal valde Johanna Sällström att avsluta sitt liv.

Kvar lämnades vänner, kollegor och familj lamslagna över den oerhörda tragiska händelsen som lämnade ett helt land i sorg.

Bara kort innan sin död hade flera larmat om Johanna hälsa, och stjärnans sista samtal till vännen Ola Rapace krossade anhörigas hjärtan.

Det var mitt under tv-såpans storhetstid som svenska folket fick stifta bekantskap med henne för allra första gången.

Johanna Sällström var en av de starkast lysande stjärnorna i ”Tre kronor” och gjorde ett oförglömligt avtryck i rollen som Victoria Bärnsten.

Efter den stora tittarsuccén fortsatte framgångarna rulla på och snart landade Johanna i den roll hon skulle bli evigt förknippad med: dottern Linda i ”Wallander”-filmserien.

Där medverkade hon i totalt tretton filmer mellan åren 2004 och 2006. Inför arbetet med filmserien flyttade Johanna från Stockholm till Skåne.

 – Jag blir så stressad i Stockholm, folk verkar inte må så bra där. Jag bor nog kvar i Skåne, sa hon i en intervju med Expressen i juni 2005, mitt under Wallanderinspelningarna.

Johanna Sällström överlevde tsunamin

Men det var också under dessa åren som skådespelaren kämpade med ett ofantligt mörker.

2004 hade hon befunnit sig tillsammans med dottern Talulah i Thailand. När tsunamin slog till tvingades de fly upp i bergen för att överleva den hemska katastrof som tog hundratusentals liv.

– Jag minns att det var så tyst. Fåglarna tystnade. Vi människor satt högt, högt uppe i djungeln och väntade på en andra våg, berättade hon själv för tidningen Tove.

I samma intervju berättade Johanna att hon undkommit döden flera gånger i livet, men att tsunamin gav henne ett nytt perspektiv.

– Om man varit så nära döden så måste man tänka att, okej, nu fick jag en chans till, sa hon till tidningen Tove.

Johanna berättade vidare att hon länge haft en känsla inom sig att hon skulle dö ung, men att hon inte var rädd för det längre.

– Jag har alltid trott att jag ska dö vid trettio, nu är jag snart trettiotvå. I dag är jag så jävla glad för att jag får leva och vara med lite till.

Men det skulle visa sig till allas förfäran att skådespelerskans förutsägelse skulle slå in bara kort tid senare.

Johanna Sällström blev inlagd på tvångsvård

I mitten av november 2007 hamnar Johanna Sällström i en livskris och sökte hjälp hos psykiatrin. Redan under inspelningarna av ”Wallander” hade hon berättat för motspelaren och vännen Ola Rapace att hon inte mådde bra.

Men det var mitt under arbetet med Anton Tjechovs ”Måsen” på Ystads teater som hon valde att avbryta allt.

– Jag tror inte riktigt de kunde relatera till hur illa det var, men det kunde jag så jag sade till Johanna att vi skulle hoppa av och dra därifrån. Men hon ville inte det, sa Rapace i ”Stjärnorna på slottet” 2021 om hur mycket produktionen hade vetat om hennes hälsotillstånd.

Under permissioner fick hon besök av den viktigaste personen i sitt liv, dottern Talulah. Men vistelsen på psyket i Malmö, blev inte som hon hade tänkt sig.

Två dagar efter att Johanna först sökt vård beslöt chefsöverläkaren att ansöka om tvångsvård. Under en period på fyra månader togs skådespelaren in på tvångsvård. Trots detta hade hon flera permissioner utan ledsagare.

– Jag är bitter på hur man behandlar människor inom psykvården. Alla är olika. En del kanske behöver måla för att må bra, andra kanske dansa. Nu ska alla passa in i samma mönster. Riktigt sjuka människor blandas med de som inte mår så dåligt. Det är som i filmen ”Gökboet”. Och där befann sig Johanna, som mådde dåligt, men var helt klar i huvudet, berättade pappa Roy Sällström för Aftonbladet 2008.

Läkare hade bedömt att Johanna var en fara för sig själv. Enligt den länsrättsdom som godkände tvångsvården bedömdes ”patienten sakna sjukdoms insikt och uppfylla samtliga kriterier för konvertering till psykiatrisk tvångsvård”, skriver Ystads Allehanda.

Polis tog sig in i Johannas lägenhet

Men en dag efter sista permissionen fick polisen ett oroande larm. En anhörig hade hört av sig och ville att de skulle kolla till Johanna.

– Hon hade varit uppe i Stockholm och hälsat på sin dotter. Hon bad sen om permission igen och var med en kompis under helgen. Därefter ringde hon och vill ha permission efter helgen… Hon undrade också vilken dag hon skulle ha samtal på kliniken… Hon ville något, men läkarna missuppfattade det och tog det som ett friskhetstecken, sa Jadwiga Lacohowicz, verksamhetschef och överläkare på psykoskliniken vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö. 

Ingen hade hört någonting från henne under en tid och polisen valde att ta sig in i lägenheten. Där hittas skådespelaren livlös, död sedan flera timmar tillbaka.

 – Jag kände mig väldigt orolig för henne just den dagen, så jag ringde till henne. Men hon svarade inte, det var bara telefonsvararen, sa vännen Benny Rosenqvist då till Expressen.

Johanna Sällström tog sitt liv

13 februari 2007 somnade en av våra mest lysande skådespelare in och varken vänner, kollegor eller familj kunde ta in dödsbeskedet.

Kort innan Johann Sällström tagit sitt liv, hade hon kontaktat sin vän Ola Rapace. Under ett par veckor hade Ola fått samtal från ett okänt skånskt nummer och valt att ignorera samtalen.

Skådespelerskan Johanna Sällström
Foto: Gunnar Ask/TT

Det visade sig senare att numret tillhörde den vårdplats där Johanna hade befunnit sig sista tiden av sitt liv.

– När det gick upp för mig att Johanna hade sökt mig den där sista tiden blev det kaos i mitt huvud. Jag fick så mycket skuldkänslor och skyllde på de stackars producenterna, men det var ju inte deras fel, berättade Ola Rapace i programmet.

Men det var inte bara kollegor som förlorade en vän och skådespelare. Sex år gammal förlorade dottern Talulah sin mamma. Efter Johannas död berättade hennes pappa Roy att flickan flyttat till sin pappa. Och att ha sitt barnbarn blev en tröst i sorgen.

– Det kommer säkert en tid när hon börjar undra var mamma finns. Då behövs jag och jag kommer att finnas där för henne, har han sagt till Aftonbladet.

Här ligger Johanna Sällström begravd

Men i sorgen finns också frågor som aldrig får svar. I samma intervju med kvällstidningen berättade pappa Roy om sorgen över att få resten av sitt liv undra varför Johanna inte ville leva längre.

– Som pappa ska jag finnas där om hon behöver mig. Därför är det så svårt att acceptera det som hände. Och jag känner ilska ibland: ”Varför sa du inget? Du bara drog från mig. Jag är din pappa, du får inte göra så här.”

– Det finns inget svar. Om jag skulle fråga Johanna nu tror jag inte heller att hon skulle kunna svara på varför hon tog livet av sig. Det måste ha varit en impulshandling. Och när man hamnar i den situationen – att man vill ta livet av sig – suddas allt annat ut.

Den 7 mars 2007 tog vänner, kollegor och familj ett sista farväl av Johanna Sällström i Kristofferuskyrkan vid Saltå i Järna. Senare jordfästes urnan i en minneslund i Stockholm. 

Den 30 december 2024 skulle Johanna Sällström ha fyllt 50 år. Vi sörjer förlusten av en fantastisk skådespelare och stjärna. Vila i frid.

Hit kan du vända dig i jul

Om läget är akut ska du alltid kontakta 112.

1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

Polisen, om du eller någon i din närhet har utsatts för brott: 114 14

Brottsofferjouren, om du har varit utsatt eller vittne till ett brott: 116 006

Kvinnofridslinjen, om du behöver stöd efter att ha utsatts för hot eller våld i nära relation: 020 50 50 50

Roks tjejjourer, om du eller någon i din närhet behöver stöd efter att ha utsatts för hot eller våld i nära relation: chatta här.

Föräldralinjen, om du är orolig för ditt barn, eller ett barn i din närhet: 020 852 0000

Jourhavande kompis, om du behöver stöd och är under 25 år kan du chatta här.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111, eller chatta här alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00 eller chatta här.

Bris stödlinje för vuxna, om du som vuxen har frågor eller funderingar som rör barn och unga, nås på 077-150 50 50.

Ätstörningslinjen, om du, eller någon i din närhet, har problem med ätvanor: 020 20 80 18, eller chatta här.

Äldrelinjen, om du är äldre och mår psykiskt dåligt och vill ha någon att prata med: 020 22 22 33

Spelfriheten, om du känner oro över ditt, eller någon annans, spelberoende: 08-37 43 00 eller chatta här.

Alkohollinjen, om du, eller någon i din närhet, känner oro över alkoholvanor: 020 84 44 48

Alkoholhjälpen, om du, eller någon i din närhet, känner oro över alkoholvanor och vill chatta här.

Droghjälpen, om du, eller någon i din närhet, känner oro över drogvanor: 020 91 91 91

Ideella organisationer, om du vill få stöd: Anonyma narkomanerAnonyma AlkoholisterKriminellas revansch i samhälletMusketörerna och Svenska brukarföreningen.

LÄS MER: