KLART: Han ersätter Anders Kraft i TV4 – efter tittarfavoritens oväntade avhopp

Foto: TV4

Anders Kraft lämnade TV4 efter 28 år.
Nu har kanalen hittat hans ersättare.

Anders Kraft, 55, har synts i rutan som programledare i TV4 ända sedan 2003. Mellan åren 2004 och 2012 var han programledare i ”Nyhetsmorgon”, och på senare år har den rutinerade journalisten agerat stabilt nyhetsankare i kanalens sena nyhetssändningar.

Kraft har i alla år varit en stor tittarfavorit på kanalen – och han hyllades stort efter sin insats i samband med kanalens specialsändning om Olof Palme för några år sen.

Detta i samband med chefsåklagare Krister Peterssons utpekande av den så kallade ”Skandiamannen” som Palmes mördare.

Tackades av Jenny Strömstedt efter otäcka bilderna i sändning

Mitt i direktsändningen föll plötsligt programledaren Jenny Strömstedt ihop på studiogolvet. Samtidigt som Strömstedt togs omhand av tv-produktionen – och senare mådde bättre – klev Kraft in med extremt kort varsel. Han tog över sändningen och ledde den med bravur.

Samtidigt kunde han också snabbt lugna de skakade tittarna med sin stämma, och förklara att Jenny mådde allt bättre utanför bild.

– Ni som följer det här programmet såg att vi hade en incident där. Jenny, programledaren, mådde lite dåligt och var tvungen att lägga sig ner och hämta andan. Hon mår bra, det kommer gå bra för Jenny, hon har gått ut själv. För säkerhets skull i alla fall när hon återhämtar sig passar vi på att slänga in mig, sade Kraft då, i direktsändningen.

Efteråt tackade Strömstedt honom.

”Anders Kraft är en hjälte”, skrev Jenny på Instagram dagen därpå.

Tidigare i somras kom bomben att Kraft ska sluta på kanalen. Efter 28 år på TV4 har han sagt upp sig.

”Vi, flera chefer på olika nivåer och jag, har tyvärr inte lyckats hitta någon annan roll eller passande uppgift för mig. Detta har lett fram till att jag beslutat mig för att lämna, skrev Kraft i ett mejl till sina kollegor som tidningen Expressen tog del av.

Kraft, som inledde sin karriär på Sveriges Radio Halland en gång i tiden, skrev också till kollegorna att han framfört önskemål om att få arbeta andra arbetstider, och med annat än nyheter.

– Det råder inga tvivel om att vi vill behålla Anders Kraft kvar. Han har betytt mycket för oss och är väldigt duktig och trovärdig i rutan. Men Anders har efter noga övervägande kommit från till det beslutet och vi respekterar det, sade Fredrick Malmberg, chef över TV4-nyheterna, då till Aftonbladet.

Beskedet kom kort efter att även Anna Lindmarker lämnat kanalen.

Klart: Han ersätter Anders Kraft i TV4:s sena nyheter

Nu har kanalen hittat Anders Krafts ersättare.

Och det blir ett välbekant ansikte för TV4-tittarna. På fredagen meddelade kanalen att det blir Peter Lindgren, 59, som tar över efter Anders i 22-sändningarna. Han har tjänstgjort i TV4:s regi ända sen år 1997, mestadels med nyheterna men även i programmet ”Kalla faktas” redaktion. Han har också varit kanalens korrespondent i USA, och under våren syntes han ofta i ”Efter fem”-sändningarna.

Ulrika Nilsson och Peter Lindgren. Foto: Dan Norrå/TV4

På senare tid har Lindgren varit ankare för ekonomisändningarna – men nu meddelar TV4 alltså att han blir ordinarie nyhetsankare i de sena huvudsändningarna tillsammans med kollegan Ulrika Nilsson.

– Ett både kul och hedersamt uppdrag. Oberoende och faktabaserad nyhetsförmedling blir bara viktigare och viktigare med tiden och att få vara en del av det känns stort, säger Peter Lindgren i ett uttalande.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version