Läkarnas besked: Nu har Gunhild Stordalen fått svaret hon har väntat på

I veckan kom Gunhild Stordalen ut med en ny bok. Boken heter ”Det store bildet” och är skriven tillsammans med Jonas Forsang, författare och journalist.

På måndagen blev det rubriker i Norge då det avslöjades att Gunhild har varit sjuk sedan ungdomstiden, men att hon hållit det hemligt för alla förutom sin mamma under en lång tid. Även den dåvarande sambon visste då inte om att hon var sjuk.

I boken nämner Gunhild Stordalen också sin senaste behandling, och om vägen vidare.

Systemisk skleros

Det var 2014 som Gunhild Stordalen, nu 39 år gammal, diagnostiserades med Systemisk skleros. Hon har sedan dess gått en hård kamp mot sjukdomen.

Systemisk skleros, som drabbar kvinnor oftare än män, är en bindvävssjukdom som attackerar flera organ och orsakar uttalad bindvävsbildning, känd som skleros. Sjukdomen kan vara dödlig.

Foto: Pontus Höök/NTB

Nu har hon fått svaret

Under sommaren skrev flera medier att Gunhild Stordalen ville veta hur hennes senaste behandling hade fungerat i höst. Hon väntade på svar om det hade haft någon effekt och hur vägen framåt skulle se ut.

Hon intervjuades av Dagbladet och sade då följande om att vänta på det avgörande svaret:

– Jag kan inte tänka på det. Jag måste tänka på de saker jag kan göra någonting åt. Jag lever så hälsosamt som jag kan och försöker träna, äta bra, sova tillräckligt och stressa inte för mycket, även om det är bland det svåraste. Dessutom tar jag min medicin, går på kontroll och gör saker jag kan.

Kort därefter var hon på plats under Arendalsveckan, Norges motsvarighet till Sveriges Almedalen, då sa hon:

– Jag kör på allt vad jag kan.

Hon tillade också att hon är mer oroad över planetens hälsa än sig själv.

View this post on Instagram

For to år siden begynte jeg på denne boken. Selv om jeg nettopp var skrevet ut fra sykehuset etter siste behandling og det virket helt urealistisk å skulle skrive bok, hadde jeg mye på hjertet. Så jeg satte jeg meg ned med @jonasforsang, vi snakket om hva boka kunne bli, og vi bestemte vi oss der og da. Det har vært en lang og vanskelig vei, men endelig er den her. “Det store bildet”, som boka heter, handler om å være et lite menneske i møte med store utfordringer. Men først og fremst er den en bok om håp. Om å tro på det umulige. Om å se det store bildet, men også de små øyeblikkene ❤️👫🌍 Du får den i bokhandelen, eller via link i bio😊(📷 @bjornar_ovrebo) . . «Once you choose hope, everything is possible»

A post shared by Gunhild A. Stordalen (@gunhild_stordalen) on

Gunhild Stordalen har nu kommit ut med en ny bok, som heter ”Det store bildet”. På tisdagen släppte hon en bild av sig själv och boken på Instagram. Till den bilden skriver hon:

”För två år sedan började jag på den här boken. Trots att jag bara nyss var utskriven fråj sjukhuset efter den sista behandlingen och det verkade ganska orealistiskt att skriva en bok, hade jag mycket på hjärtat. Så jag satte mig ner med Jonas Forsang, vi pratade om vad boken kunde bli och vi bestämde oss där och då. Det har varit en lång och svår väg, men äntligen är den här. ”Det store bildet”, som boken heter, handlar om att vara en liten människa som ställs inför stora utmaningar. Men först och främst är det en bok om hopp. Om tro på det omöjliga. Om att se den stora bilden, men också de små stunderna”. 

Hon avslutar med ett citat: ”När du väl väljer hopp, är allt möjligt” (”Once you choose hope, everything is possible”). 

Boken berättar om den senaste behandlingen

I denna bok berättar Gunhild Stordalen om sin senaste behandling. Enligt Se och Hør skriver hon i den här boken att behandlingen avslutades sommaren 2016. Hon beskriver även behandlingen på detta sätt: Kroppen fylldes med cellgift för att öka produktionen av stamceller i blodet, därefter skördades sedan stamcellerna för att frysas.

Därefter var hon tvungen att få några veckor av rehabilitering innan hon kunde fortsätta med en ny cellgiftsdos. Målet var att ”torka bort benmärgen totalt”.

Dessutom beskriver hon det så här:

”När benmärgen är utplånad blir ditt immunsystem också utplånat, och under de kommande 10-14 dagarna kommer du att sväva mellan liv och död. Du får därför bredspektrumantibiotika i ett försök att förhindra att du dör av en infektion. Därefter injiceras de lagrade och frusna stamcellerna tillbaka in i kroppen, för att förhoppningsvis kunna bygga om ett normalt immunsystem utan sjukdomen”.

Gunhild Stordalen varnades för att den första omgången av cellgifter kunde göra att kroppen inte skulle tåla en runda till. Läkaren menade att hon kunde dö eller göra allt värre och att en runda på två inte var något alternativ.

Då svarade Stordalen: ”Jag skulle hellre dö i försöket.”

Gunhild visste bara om en annan person som hade behandlats två gånger, men hon hade ingen aning om den personen hade överlevt.

Detta är vad hon gör nu

Gunhild Stordalen kom mot alla odds ut genom denna behandling och har kämpat länge sedan dess. Hon har inte låtit sjukdomen begränsa henne, hon har fortfarande sitt engagemang, däribland organisationen EAT.

Hon är hela tiden rädd för ett återfall, och i sin nya bok är det uppenbart att det inte kommer bli någon tredje behandling.

”Ingen vet om jag får ett nytt återfall. Men om jag får det, handlar det inte om att prova en tredje behandling. Då är det över.”

Samtidigt berättar hon om att när hon var i Amsterdam för 18-månaderskontroll fick hon veta att testen var bra. Hon berättar också att efter detta meddelande gick hon i korridoren där hon hade gått hundratals gånger tidigare – då med mycket smärta – men den här gången gick hon bra och kände sig stark.

Det är otroligt goda nyheter att hennes prover var bra. Vi fortsätter heja på dig, Gunhild! Du är så oerhört stark och modig.

Dela vidare om du också vill skicka en styrkekram till henne!

 

Läs mer om...