Lasse Stefanz-stjärnan Olle Jönsson borde ta sin sjukdom på större allvar.
Det menar programledaren och tv-profilen Peter Jihde – som nu varnar dansbandssångaren.
I nya tv-programmet ”Leva utan att dö” talar duon om problemet med Jönssons diabetes, skriver Aftonbladet.
Tv-serien i tre delar har premiär 29 oktober på TV3. Där möter Peter Jihde människor som drabbats av diabetes.
– Min kompis Samuel har en son som har nio nallebjörnar på rad i sitt rum. En för varje gång han åkt ambulans pga sin diabetes. Han är fyra år. Det här är mitt viktigaste jobb. Att berätta om sjukdomen som dödar mer än fem svenskar om dagen. Och att det går att leva med den. Utan att dö, säger Jihde i en programförklaring via ett pressmeddelande.
Det är över en halv miljon människor i Sverige som lever med den obotliga sjukdomen och som varje dag dödar fem personer. Jihde ska i programmet möta både privatpersoner, men också kända människor som kämpar med sin diabetes.
– Känd eller okänd. Greve eller gruvarbetare. Typ 1-diabetes är en sjukdom som slår lika hårt mot de i slott som de i koja. Typ 2 klassas som en epidemi av WHO. Det är dags att vakna, säger Peter Jihde.
För Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson är läget allvarligt, menar han.
– Olle Jönsson kommer att dö på scen om ingenting händer. Mottot ”the show must go on” har givit honom tusentals beundrare men kostat honom hälsan. Jag vill att han ska kunna njuta av de sista, ljuva åren. Och att de är många år bort, säger Peter Jihde via en presskontakt för TV3, till Aftonbladet.
Och Olle Jönsson själv, ja han håller delvis med Jihde i de hårda orden, men säger att han lagt om kosten och numer försöker undvika socker.
– Han har faktiskt lite rätt i det där. Vi skulle träffas på Gotland för dokumentären, men då kissade jag ju levrat blod vilket visade sig sen vara salmonella. Men jag spelade ändå den kvällen, vilket är åt helvete. Det är nog det han syftar på. Jag tänkte inte på mig själv i det fallet. Man kan väl säga att man är lite dum i huvudet på det sättet, men man vill inte göra folk besvikna, säger Jönsson till Aftonbladet.
På Diabetesförbundet ser man positivt på att frågan lyfts i nya programserien.
– Mer än hälften av alla personer med diabetes skäms över sin sjukdom. Vi måste börja prata om diabetes och skapa en attitydförändring kring sjukdomen samtidigt som vi försöker bota den, säger Cajsa Lindberg, ordförande i Diabetesförbundet i ett pressmeddelande.
Dela gärna vidare för att lyfta denna viktiga fråga.