Lars Lerins avgörande krav på SVT – oron inför julafton: ”Det är skrämmande”

Folkkäre konstnären Lars Lerin är SVT:s julvärd coronaåret 2020.

Men det var inte självklart för honom att tacka ja direkt.

Nu berättar han om spelet bakom kulisserna – och sitt viktiga önskemål till SVT inför julafton.

– Det var inga problem, det var de med på, säger han till Nöjeslivet.

Lars Lerin, 66, är SVT:s julvärd 2020. Den folkkäre konstnären, författaren och programledaren från de värmländska skogarna tar därmed över en stor tradition i tv – som kanske blir viktigare än någonsin under detta pandemiår.

Lars Lerin är SVT:s julvärd 2020. Foto: Ulrika Malm/SVT
Lars Lerin är SVT:s julvärd 2020. Foto: Ulrika Malm/SVT

För Lerin själv var det inte självklart att tacka ja till det ärofyllda uppdraget på en gång.

– Nej, jag var nog ganska tveksam för det där med julvärd har jag aldrig haft tanke på. Det var väldigt fjärran för mig. Samtidigt tänkte jag när jag fått fundera på det en stund att det vore tråkigt att säga nej när jag fått förtroendet. Även om jag inte klarade av att säga ja direkt, säger Lars Lerin till Nöjeslivet.

Lars Lerin presenterades i november som årets julvärd i SVT. Foto: SVT

Lars Lerin om sitt viktiga önskemål till SVT

Ännu är arbetet bakom kulisserna på planeringsstadiet. Men den folkkäre konstnären från Värmland berättar även att han haft ett speciellt önskemål till SVT, efter att ha fått frågan om att bli julvärd.

Lars Lerin är årets julvärd i SVT 2020. Foto: TT
HAMMARÖ 2017-05-07 Hemma hos konstnären Lars Lerin, aktuell med boken ”Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur”, på Hammarö utanför Karlstad. Foto: Linn Malmén / TT

– Det jag tänkte var, att det skulle vara väldigt bra om jag skulle få ha med mig en producent som heter Jack Beijer som jag jobbat mycket med i andra tv-serier som jag haft. Honom känner jag mig trygg med, och sen är han peppande. Och det var inga problem, det var de med på. Det känns bra, säger konstnären och tv-profilen.

LÄS MER: Marianne Mörcks stöd till Lars Lerin – viktiga rådet inför julafton

Han har tidigare programlett tittarsuccéer som ”Vänligen Lars Lerin” där han bland annat träffade Abba-stjärnan Anni-Frid Lyngstad. Dessutom fick programserien ”Lerins lärlingar” också ett varmt mottagande i SVT, precis som ”Lerins sommarö” som sänds i kanalen under hösten och vintern.

Lars Lerin och hans make Junior har under hösten varit aktuella i SVT-serien "Lerins sommarö".
Foto: SVT

Lerin: ”Det är skrämmande, men jag måste försöka”

Men det finns särskilt ett moment som han kommer att vara nervös inför på julafton.

– Ja, det var det. Klarar jag av det överhuvudtaget i direktsändning prata rätt i kameran? Det har jag aldrig gjort. Så det är skrämmande. Men jag måste försöka, säger Lars Lerin.

Det här med att tända ljuset, är det någonting som du går och tänker på?

– Nej, det bryr jag mig inte om, däremot att hålla pratet vid liv att inte tappa bort sig. Jag ska ju berätta om lite olika saker från mina jular och mitt liv. Vad jag varit med om mellan varven. Jag får ha lite stödord med mig.

Lars Lerin är SVT:s julvärd 2020. Foto: Ulrika Malm/SVT
Lars Lerin är SVT:s julvärd 2020. Foto: Ulrika Malm/SVT

Julvärden inleder julaftonssändningen klockan 14.55 på julafton 24 december direkt i SVT1 och på SVT Play.

Så fint uttryckt av dig Lars, vi är säkra på att det blir en succé på julafton! Dela gärna vidare Lars ord om du också ser fram emot att få fira jul med honom på SVT.