Foto: SVT/TT

Lars Lerins tack till svenska folket – efter hyllningarna: ”Känns skönt att jag kan vara mig själv”

Han har hyllats som ett utmärkt val som julvärd.

Nu tackar Lars Lerin för stödet från svenska folket.

Samtidigt berättar han om nerverna inför julafton.

– Jag måste försöka, säger han till Nöjeslivet.

På onsdagen presenterade SVT årets julvärd som ska göra tittarna sällskap på julafton. Ett extra viktigt uppdrag under coronapandemin, då eventuella rekommendationer från myndigheterna kan göra att fler sitter ensamma framför sina tv-apparater.

Det blir den folkkära konstnären Lars Lerin som får det ärofyllda uppdraget att hålla tittarna sällskap i tv-rutan på…

Posted by Newsner on Wednesday, November 18, 2020

Utnämningen av Lars Lerin har hyllats unisont av svenska folket. Newsners Facebook-sida fylldes under hela onsdagen med fina kommentarer till tv-kanalen och konstnären.

”Fantastiskt val av SVT, ni har lyckats mycket bra den här gången. Lars Lerin kommer att lotsa oss genom julafton och skapa både lugn och förtröstan i dessa tider”, skriver en av alla tusentals tittare som valt att skicka en gilla-markering eller kommentera valet av Lerin på Facebook.

”Ett jättebra val, Lars är som klippt och skuren för det uppdraget han är en mycket lugn å sansad person å som kan uttrycka sej väl, man behöver ha någon som verkligen förstår sej på människorna allra helst i denna hemska pandemi som aldrig verkar ge med sej. Lycka till Lars”, skriver en annan person som vill hylla valet.

Lerins hälsning till svenska folket

Lars Lerin hälsar att han har nåtts av många kommentarer, och vill passa på att skicka en hälsning tillbaka som tack för stödet.

– Det är ju väldigt roligt att det mest är positiva kommentarer. Det känns skönt faktiskt, att jag kan vara mig själv. Jag behöver inte vara något proffs i rutan, utan får göra det mitt på sätt och sen får det gå som det går, säger Lars Lerin till Nöjeslivet.

Foto: Ulrika Malm/SVT

Han förklarar samtidigt att det inte var helt självklart att tacka ja på en gång, och att det finns en nervositet inblandad.

– Ja, det var det. Klarar jag av det överhuvudtaget i direktsändning prata rätt i kameran? Det har jag aldrig gjort. Så det är skrämmande. Men jag måste försöka, säger Lars Lerin.

Har du några favoriter bland andra julvärdar genom åren?

– Marianne (Mörck, reds anm.) var väldigt bra tycker jag. Men det är i kraft av hennes personlighet. Hon känns så trygg och smågalen och varmhjärtad. Sen tycker jag det alltid varit fint med Arne Weise. Han spred ett väldigt lugn med sin röst, även i naturprogram som jag har sett genom åren. Han hade en behaglig röst.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lars Lerins insiktsfulla ord till alla som sitter ensamma på julafton: ”Man kan väl säga…”

Till alla som kanske kommer att sitta ensamma på julafton – särskilt i samband med restriktionerna under coronapandemin – har han ett särskilt budskap.

– Man kan väl säga att det kommer en vardag efter det här också, man kan väl låtsas att det är en måndag. Man behöver inte sitta och känna efter att det är jul. Jag tycker själv det kan vara arbetsamt med helger. Kanske inte nuförtiden, men tidigare i mitt liv har jag mer tyckt om den grå vardagen och inga större högtider. Man får se på tv helt enkelt, det är tur att vi har tv:n.

STOCKHOLM 20190319 Konstnären Lars Lerin och hans make Manoel ”Junior” Marques fotograferade i samband med andra SVT-säsongen av ”Lerins lärlingar” – en konstskola för en grupp personer med funktionsvariationer i Karlstad. Foto Fredrik Sandberg / TT

Julvärden inleder julaftonssändningen klockan 14.55 på julafton 24 december direkt i SVT1 och på SVT Play.

Så fint uttryckt av dig Lars, vi är säkra på att det blir en succé på julafton! Dela gärna vidare Lars ord om du också ser fram emot att få fira jul med honom på SVT.