Lasse Brandeby bar på stor hemlighet – på dödsbädden bad han bästa vännen Lasse Kronér om en sista tjänst

Lasse Brandeby

Foto: Arkiv

Lasse Brandeby tog sig in i svenska folkets hjärtan som Kurt Olsson, mannen med den tokiga 60-talsfrisyren och den rutiga kavajen.

Under sin livstid bjöd Lasse Brandeby på otaliga mängder skratt, men de sista åren i livet bar han på en mörk hemlighet.

Brandeby var allvarligt sjuk och en av de få som visste om det var bästa vännen Lasse Kronér.

Lasse Brandeby föddes den 27 april 1945 i Majorna i Göteborg.

Han började tidigt intressera sig för musik och hade en dröm om att lära sig att spela trumpet, men i stället var det klarinett som blev Brandebys huvudinstrument. 

Signe Bechet och Acker Bild var Brandebys idoler och som 16-åring startade han popbandet High Notes. 

Brandeby startade sin karriär som ingenjör men arbetade senare även som lärarassistent och fritidsgårdsföreståndare.

I början på 80-talet bestämde sig Lasse Brandeby för att börja studera till journalist. Han kom in på Journalisthögskolan men hoppade av sista terminen för att börja jobba på Radio Sjuhärad i Borås. 

I Radio Sjuhärad gjorde han och skjutjärnsjournalisten Janne Josefsson det uppmärksammade programmet Elfte timmen i Radio Sjuhärad där de ringde upp olika makthavare och politiker.

Kurt Olsson klev rakt in i svenska folkets hjärtan

1987 tog livet en ny vändning för Lasse. Han debuterade som skådespelare i Nationalteatern och det skulle inte dröja länge förrän han tog sin i hela svenska folkets hjärtan som den udda Göteborgsfiguren Kurt Olsson. 

Gestalten dök först upp i lokalradion 1979 och Lasse utvecklade senare rollfiguren på teaterscener runt om i Göteborg. 

Foto: Janerik Henriksson, TT

Nästan tio år senare blev Kurt Olssons liv tv-serie och serien gjorde succé hemma i tv-sofforna.

I serien sjöng Kurt Olsson Siw Malmkvist-covers och intervjuade kända personer. 

Serien blev så populär att svenska folket inte kunde få nog och snart kom uppföljare som ”Fådda blommor”, ”Kurt Olssons sommartelevision” och ”Hemma hos Olssons”.  Rollfiguren fick även sin egen julkalender.

Men det var långt ifrån allt som Lasse gjorde med bravur. Han spelade medverkade också i olika farser och revyer och hade även en roll i operetten ”Glada änkan” i Malmö.

Lasse Brandeby allvarligt sjuk i Let´s dance

2007 deltog Lasse i Lets Dance. Mitt under inspelningarna fick Lasse veta att han drabbats av prostatacancer. Men beskedet höll han hemligt.

Trots att Lasse vädjade till tittarna att rösta hem honom ville tv-tittarna ha honom kvar och röstade honom vidare, vecka efter vecka. Ingen visste att det var en svårt sjuk människa som utstod de stenhårda repetitionerna.

Brandeby gick igenom flera behandlingar mot cancern men sjukdomen spred sig. Trots det valde han att hålla sjukdomen hemlig in i det sista, han var rädd att nya jobberbjudanden skulle tystna om folk förstod hur sjuk han var.

Men det fanns en liten skara, väl valda människor som visste hur pass sjuk Lasse egentligen var. En av dem var bästa vännen Lasse Kronér.

– Han ville ha det så. Det var jag och familjen som visste. Lasse har velat hålla detta för sig själv. Han ville inte att människor skulle pjoska med honom. Jag fick ljuga folk rakt i ansiktet när de frågade hur han mådde. Jo, det är bra, sa jag.

Trots sjukdomen ställde han upp i Fångarna på fortet. 2011 var det nämligen Lasse Brandebys rollfigur Kurt Olsson som fick ta över efter Fader Fouras i programmet.

Den då 66-årige skådespelaren blev svag under inspelningen och man tvingades bygga upp en ny studio i ett av biblioteken då Lasse inte kunde ta sig upp i tornet.

Efter hemkomsten från inspelningen i Frankrike låg han på sjukhus hela sommaren, då för svåra problem med njurarna. Han skulle ha deltagit i ”Lotta på Liseberg” samma sommar men tvingades ställa in.

Lasse Brandebys sista önskan

En novembernatt samma år tog Lasse Brandeby sina sista andetag. Hans dotter Anna hade då vakat vid hans sida dygnet runt i flera veckor, och det var hon som ringde till Lasse Kronér och gav beskedet.

Sista gången han såg sin vän, som han haft daglig kontakt med i 20 år, var bara några dagar tidigare.

Lasse Kronér skulle iväg på turné och vara borta i fem veckor när han åkte till sjukhuset för ett sista farväl.

– Jag visste att det var sista gången vi sågs. Det var fruktansvärt jobbigt att stänga dörren efter att jag kramat honom. Vi visste att det var sista gången, har han berättat för Aftonbladet.

Foto:Leif R Jansson, TT

Trots att Brandeby var dödligt sjuk fortsatte han att planera in jobb för framtiden och bara en vecka innan han somnade in hade han planer på en revy han skulle medverka i, om han bara fick slippa sjukhuset.

– Jag försökte lite försiktigt föreslå att han kanske skulle ta det lite lugnt, men han lyssnade inte på det örat. Arbetet skänkte honom så mycket livsglädje, har Lasse Kronér berättat.

Planerade sin egen begravning

I december 2011 fördes Lasse Brandeby till sista vilan. Begravningen ägde rum i Masthuggskyrkan i Göteborg.

På sin dödsbädd bad han om en begravning full av musik och han fick som han ville.

Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

En av dem som sjöng på begravningen var Lasse Kronér, det hade Brandeby bett honom om som en allra sista tjänst.

– Lasse sa att han väldigt gärna vill att jag sjunger på begravningen. Fast egentligen vill jag inte riktigt, det känns för jobbigt, sade Lasse Kronér till Aftonbladet då.

 i dödsannonsen står orden ”Livet är det konstigaste jag varit med om”.

 – Det var pappas favoritcitat. Han sa alltid så, säger Anna Brandeby Harström.

Brandebys anhöriga i arvstvist

Efter hans död i november kunde två av hans anhöriga inte komma överens om bouppteckningen.

Tvisten gäller Lasse Brandebys hus, en villa på Särö i Kungsbacka kommun. Huset var taxerat till 3 271 000 kronor. Men samtidigt hade Lasse Brandeby skatteskulder på sammanlagt 2,1 miljoner kronor, det skriver Göteborgs-Posten.

– Det finns inget arv att tvista om. Det är snarare skattebetalarna som ska tvista om att slippa betala Lasses skulder. Jag känner Lasse och han kunde aldrig hålla ordning i sin ekonomi. Men han ville samtidigt göra rätt för sig. Att han nu framstår som en skattesmitare skulle han ha mått fruktansvärt dåligt av om han hade vetat, sade en vän till Aftonbladet, som också rapporterade om tvisten.

Två år innan sin död hade Lasse fört över hälften av huset genom dels en försäljning och dels en gåva till anhöriga.

Men en av de andra anhöriga tyckte att försäljningen och gåvan var ogiltiga.

Arvingarna reagerade nämligen på att Lasse Brandeby skrivit över stora delar av sin fastighet på Särö till sin sambo och att detta skett när Lasse Brandeby var sjuk och oförmögen att stå emot sambon.

Tvisten höll i sig i två år och 2013 kom Varbergs Tingsrätt fram till en förlikning och dömt Lasse Brandebys sambo att betala 600 000 kronor till dödsboet. Men eftersom dödsboet är försatt i konkurs kommer de pengarna gå direkt till Lasse Brandebys skatteskulder.

Tack för alla skratt Lasse Brandeby. Vi kommer aldrig att glömma dig.

Exit mobile version