Lasse Kronérs nya stora glädjebesked – tar över allsången på slottet: ”Ska bli jätteroligt”

Lasse Kronér blir allsångsledare – på ett slott.
Nu kan Nöjeslivet berätta om den folkkäre profilens nya steg i karriären på scen.
Storsatsningen drar i gång i sommar och samlar den svenska artisteliten.
– Det ska bli jätteroligt, säger Kronér till Nöjeslivet.

Han har spridit musikalisk glädje om helgerna på bästa sändningstid i snart 20 år med SVT-klassikern ”Doobidoo”, och kommit trea i Melodifestivalen.

Nu skrivs ett nytt kapitel i sagan om Lasse Kronér, 61.

Den folkkäre göteborgaren, som underhållit svenska folket i decennier, tar nu ett nytt steg i karriären.

Tv-profilen är nämligen klar för ett nytt uppdrag – som allsångsledare.

Med start 1 juli leder Kronér storsatsningen ”Lasse på Slottet”, en allsång på Tjolöholms slott i Fjärås i norra Halland.

Artikeln fortsätter under bilden.

Lasse Kronér
Foto: SVT

Under sex måndagkvällar i sommar leder Kronér allsången som gästas av flera folkkära artister och hemliga gäster.

– Det ska bli jätteroligt. Jag ser fram emot det hur mycket som helst, säger Kronér till Nöjeslivet.

Den folkkäre profilen är nyligen hemkommen efter en långresa till Kuba.

– En jävligt fräck resa musikaliskt, det var en kick. Jag gillar ju såna resor, när det inte är Gran Canaria liksom.

Kunde du få någon inspiration där till ”Lasse på Slottet”?

– Massor, jag satt och skrev mycket där. Jag gör det när jag åker någonstans, då åker jag iväg och är kreativ. Så jag satte mig och skrev flera saker. Det kommer fler saker kan jag säga, utan att säga vad det är tyvärr. Men jag fick ur mig mycket på den resan. Även om det känns konstigt att säga ”Lasse på Slottet”, för det känns som man pratar om sig själv i tredje person. Jag hatar det. Men den här föreställningen kommer bli jäkligt rolig att göra. Tjolöholms slott är en plats som jag varit på sen i början på min karriär. Jag har gjort väldigt mycket grejer där, och när de ringde och frågade mig så var det nästan en självklarhet att ta detta , säger Kronér.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Den folkkäre profilen berättar att han flera gånger nobbat liknande allsångsupplägg. Men den här gången stämde allt – och svaret blev i stället ja.

– Jag har tackat nej till många uppdrag av den här typen under hela min karriär egentligen. Både stora och små. Jag har velat vänta på att få göra det själv, i egen regi. Och framför allt få göra det så som jag vill göra någonting, och inte ta över någon annans. Jag satt för några år sen och tänkte: ”det blev nog inget sånt”, för jag har tackat nej för mycket och då hamnar man utanför. Men sen till slut kom det! De ringde i januari och sa att den här chansen finns. Jag triggades direkt, och tackade ja. Det är väldigt sällan jag tackar ja så snabbt, men jag köpte den direkt.

Berätta mer om vad platsen betyder för dig? 

– För det första har jag bott i Onsala i 20 år vilket är alldeles över bukten. Man ser Onsala från Tjolöholms slott. Jag var här 1981 första gången och lirade. Jag var så kär i det så jag såg till att vi sände en uppesittarkväll på TV4 där vi sände fem timmar tillsammans med bland annat drottning Silvia härifrån Tjolöholm runt 2003. Det jobbade jag verkligen in efter min idé för jag tycker så himla mycket om Tjolöholms slott. Har alltid trivts bra här. Jag satte upp en jäkla massa föreställningar här, stått på scen själv, har varit arrangör och tagit hit massa artister. Jag har gjort väldigt mycket här, så för mig var det en självklarhet att ta detta. Jag har alltid varit väldigt kär i Halland och söderut från Göteborg. Jag har alltid trivts härnere, även när jag bodde här tyckte jag det var fantastiskt. Det känns som man kommer hem lite grann, säger Kronér.

Stjärnorna gästar ”Lasse på Slottet”

Flera artister är redan klara för ”Lasse på Slottet”. Kalle Moraeus, Jessica Andersson och Tommy Nilsson (se hela listan längst ned i artikeln) presenteras nu som gäster i allsångsshowen som publiken kommer kunna se på Tjolöholms slott.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kalle Moraeus och Gunilla Backman i Doobidoo. Foto: SVT
Kalle Moraeus och Gunilla Backman i Doobidoo. Foto: SVT

Lasse Kronér har själv fått sy ihop gästlistan – och han hoppas publiken kommer gilla vad de ska få se.

– Sen är det roligt att jag får bestämma vilka artister vi får ha. Nu ringer jag den (artistlistan, reds anm.) ur min telefonbok. Kompanjonerna jag har i detta, de vill naturligtvis att vi ska gå ut med allting och säga: ”då kommer den och då kommer den” för att sälja biljetter. Men jag är inte så intresserad av det. Jag är mer intresserad av att vi ska skapa en föreställning som inte är så förutsägbar. Man ska inte veta vilka som kommer, vad som händer. Man ska veta att man går på någonting som heter ”Lasse på Slottet” och sen är det fyllt av överraskningar. Ena veckan kan man veta varenda artist som kommer, andra veckan har du ingen aning. Då kan det stå artister som är från min telefonbok men som är långväga gäster. Det kan vara nära gäster också.

Kronér drar också paralleller mellan ”Lasse på Slottet” och ”Doobidoo”.

Artikeln fortsätter under bilden.

Lasse Kronér. Foto: Press/Werecki pr
Lasse Kronér. Foto: Press/Werecki pr

Varje allsångskväll kommer nämligen att ha olika teman. Premiären går under titeln ”Låtar vi alla kan” medan säsongsfinalen har tema ”Den svenska visskatten”.

– Jag diggar att det går under tema, att det är tematiskt. Att det är mångfald och inte enfald, som att det inte bara är jazz till exempel. Det är inte bara visa eller pop och så vidare. Det är precis som med ”Doobidoo”. Där vet jag vilka gäster som kommer och jag har skrivit manus, men vad som ska hända vet vi inte än för det är det som är så jävla gott med programmet. Att det händer olika saker hela tiden. Jag gillar när det är så, det är en av mina käpphästar. Jag tycker väldigt mycket om när det sker per automatik och improvisation. Så känner jag att den här föreställningen ska vara också.

Har det varit tal om att ”Lasse på slottet” eventuellt ska sändas i TV?

– Grejen är att ”Allsång på Skansen” hade 42 år innan det blev tv-sänt. De gjorde en ganska bra föreställning av det, innan det blev tv-sänt. Och Lotta hade väl sex år tror jag innan de gjorde tv av hennes sommarunderhållning. Jag har redan nu tackat nej till två stycken som skulle vilja sända detta. Då pratar jag inte stora SVT eller något sånt där. Men det är mediahus som skulle vilja sända det. Jag tackar nej till det, för jag skulle vilja bygga detta först och se vad det blir av det. Kan ju hända att det här blir jättestort, eller jättelitet. Men jag skulle bara vilja göra detta. Jag tror det kan bli väldigt fin, bred underhållning som folk kommer känna efter redan när de åker hem från kvällen: ”undrar vad som ska hända nästa vecka?” och ”vad kul det ska bli att gå igen!”.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Därför vägrar Kronér dyra biljettpriser – löftet till publiken

En viktig aspekt för Kronér i nya allsångskonceptet är biljettpriserna.

– Vi ska inte ha priser som är sinnessjuka. Det ska inte vara svindyrt. Vi ska försöka ha en gästlista med artister som är vrålbra utan att det kostar en miljard liksom. Vi ska försöka få ihop pengar på andra sätt, så vi kan lösa detta.

Vad ser du fram emot allra mest med sommaren på slottet?

– Jag ser fram emot att vara på den här platsen, och att stå på scen igen. Jag har ju stått på scen hela tiden men det har varit väldigt mycket företagsgig och sånt, där det ofta är slutna sällskap. Jag ser fram emot att få vara på en offentlig scen igen för det var några år sen, nästan lite innan covid-19 som jag gjorde någonting på en offentlig scen förutom tv naturligtvis. Jag har gjort lite smågig, men inte så här pass stort. Det ser jag fram emot, för jag älskar att stå på scen. Det är det bästa jag vet. Jag är beroende av det. Sommarkvällar på en av de vackraste platserna på jorden och samtidigt få stå med artistvänner som är jättenära mig och som jag tycker så himla mycket om. Vissa av artisterna som kommer är mina bästa vänner. Det ska bli jätte, jätteroligt.

Fakta: Lasse på Slottet Allsång på Tjolöholms Slott sommaren 2024

Med Lasse Kronér.

1 juli Tommy Nilsson, Solid Gospel, hemlig gäst. Tema: Låtar vi alla kan

8 juli Jessica Andersson och hemlig gäst. Tema: Schlager

15 juli Gunilla Backman, Anders Ekborg och hemlig gäst. Tema: Musikal

22 juli Andreas Johnson och hemlig gäst. Tema: Odödliga låtar

29 juli LaGaylia Fraizer och hemlig gäst. Tema: Covers

5 augusti Frida Öhrn, Kalle Moraeus och hemlig gäst. Tema: Den svenska visskatten

Fler artister väntas presenteras under våren. Biljetter via tjoloholm.se och westpointevent.se.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev