Lena Endre vägrar skönhetsingrepp – sätter ner foten mot utseendekraven: "Något fint i att åldras värdigt"
Lena Endre

Lena Endre vägrar skönhetsingrepp – sätter ner foten mot utseendekraven: ”Något fint i att åldras värdigt”

Lena Endre är en av Sveriges mest folkkära skådespelare, som varit med på vita duken genom flera generationer. Vid 67 års ålder har hon inga planer på att trappa ner, och trots att hon märkt av åldrandet så har varit tydlig med att hon inte tänker följa de utseendefixerade strömmen som kräver fillers och andra ingrepp. 

Den 8 juli fyller Lena Endre 67 år. Hon slog igenom nationellt i tv-serien “Varuhuset” där hon medverkade 1987-1988, vilket kom att bli startskottet för hennes långa och lysande karriär inom tv och film. 

Lena Endre fyller 67 år

Lena är en av få svenska skådespelerskor med så många guldbaggenomineringar. Totalt har hon nominerats till en Guldbagge sju gånger, och vunnit tre.

Senast 2021, när Lena var 66 år, fick hon ta emot sin tredje statyett i kategorin ”Bästa kvinnliga biroll” för sin insats i filmen ”Min pappa Marianne”, där hon spelar mot Rolf Lassgård

Inför Lenas 65-årsdag medverkade hon i en stor intervju med tidningen Femina, där de pratade om kroppshets och åldersnoja

LÄS MER: Lena Endres son Edvin har vuxit upp – går nu i sin kända mammas fotspår

Skådespelerskan Lena Endre. Foto: Maja Suslin/TT

Lena Endre om att åldras

Att film- och tv-branschen är utseendefixerad känner de flesta till, och många skådespelare använder sig av botox och gör andra ingrepp för att hålla sig unga så länge som möjligt. 

Flera skådespelare har uttalat sig i andra intervjuer om hur svårt det är att få roller när man blir äldre. 

LÄS MER: Lena Endre misstänkt smittad av corona – tvingats isolera sig helt: ”Haft tryck över bröstet”

Vägrar spruta in grejer

Detta går Lena Endre helt emot. I intervjun med Femina berättade stjärnan att hon vägrat följa den utseendefixerade strömmen. Hon har sagt nej till nålar och andra föryngrande hjälpmedel och istället låtit åldern ta ut sin rätt. 

– Jag gör allt för att inte färga håret, inte lyfta mig, inte spruta in grejer i läpparna, fylla i tuttarna och fettsuga låren. Man kan tycka att kroppen är för jävla taskig i den meningen att den följer gravitationens lagar, men det är ofrånkomligt. Det är någonting fint med att faktiskt värdigt få åldras, sa hon i den tidigare intervjun. 

Lena Endre, skådespelerska.
Lena Endre. Foto: TT

”Ett litet lyft här bara”

Lena var under många år igenkänd på sina stora, blonda lockar. Men sedan några år tillbaka har hon låtit de gråa hårstråna träda fram. 

– Visst har jag också tänkt ”ett litet lyft här bara” eller vaknat på morgonen och inte känt mig hemma i det grå men för ett tag sedan bestämde jag och en kollega att det fick vara slut med att färga året också. Jag tar gärna en roll som mörkhårig så att jag kan skylla på att jag ”behövde göra det för jobbet”, men annars försöker jag nu att göra ett slags statement.

Fina Lena Endre. Dela gärna om du också vill hylla naturligt åldrande.