Lill-Babs vrede mot SVT – efter elaka kuppen mot henne i sändningen

På torsdagen visades den sista delen i dokumentären om Barbro ”Lill-Babs” Svensson i TV4. Då fick tittarna se tillbaka på den folkkära artistens liv och karriär.

Vid ett tillfälle när hon skulle vara med i SVT:s ”Här är ditt liv”, med en miljonpublik framför tv-apparaterna, blev hon plötsligt helt uthängd av tv-kanalen.

– Jag mådde så dåligt, säger hon i dokumentären.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson är en av våra mest folkkära och älskade artister genom tiderna. Från sent 1950-tal och framåt har hon varit en av de mest populära sångerskorna vi har i Sverige, och hon är därför ett känt ansikte för de flesta.

För att hylla hennes makalösa karriär visar TV4 en dokumentär i två delar om Lill-Babs liv och musik.

Men karriären har inte alltid varit en dans på rosor.

Wikimedia

I dokumentären ”Lill-Babs – Leva Livet” på TV4 berättade den älskade artisten om en händelse som inträffade 1982. Då skulle hon gästa tv-showen ”Här är ditt liv”, där programmet gick igenom den aktuella gästens liv och karriär i intervjuform.

Men det fanns också överraskningsmoment, och för Lill-Babs blev det en obehaglig överraskning. För plötsligt dök flera av hennes tidigare älskare upp i showen – utan att hon visste någonting i förväg.

På de gamla tv-bilderna kan man då se hur programledaren skojar med att de ”bara kunde få tag på några stycken, alla kunde inte komma”.

Nu, 35 år senare, berättar Lill-Babs om hur arg och ledsen hon blev på SVT av tilltaget.

– Där, helt plötsligt, tar de med alla mina före detta, som är mina kompisar idag. Jag mådde så dåligt, säger hon i dokumentären och fortsätter:

– Men det var bara att le. Jag var jätteledsen, jag fattade ingenting. Jag fattar inte varför de gjorde det här mot mig. Jag vet vem jag var, men för mig utmålade de mig som att jag var en dålig tjej.

Lill-Babs ena dotter, Malin Berghagen, vittnar om att SVT helt missade att ge en korrekt bild av henne.

– Min mamma är så vansinnigt pryd och så vansinnigt blyg, så den bilden av henne stämmer inte, säger dottern Malin Berghagen.

Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia

Jag tycker detta är så lågt! Du är bara bäst, Barbro! Tack för all musik genom åren. 

Dela vidare för att hylla en svensk musikikon!