Lill Lindfors underbara kärlekssaga med maken Anders – glödheta passionen i över 30 år: ”Konsten är att…”

Lill Lindfors hade haft en uppmärksammad romans med Brasse Brännström när kärleksblixtrarna slog ner.

Sedan över 30 år tillbaka är folkkära artisten gift tillsammans med sin make Anders.

Och om man frågar stjärnan själv finns det flera knep som gjort att deras kärlek bara vuxit sig starkare och starkare genom åren.

Kärleken är fantastisk när du hittar rätt.

En person som är din allra bästa vän och som du verkligen kan vara dig själv med – är en känsla som är helt ovärderlig.

Och det är precis det som folkkära artisten Lill Lindfors har gjort i över 30 år.

Förutom att hon underhållit oss i flera decennier och inspirerat oss med sin enorma värme och utstrålning – har även artisten riktig tur i kärlek.

1974 var Lill på väg att gå skilda vägar från sin dåvarande make Peter Wester, som hon har dottern Petronella med, när hon träffade en man som förändrade allt.

Brasse Brännström klev in i hennes liv och tog henne fullkomligt med storm.

– Brasse kom in som en flodvåg i mitt liv. Jag blev så våldsamt förälskad. Det var ingen stor otrohetsaffär vilket kändes bra. Jag var noga med att Peter och jag skulle klara ut allt mellan oss. Men det var svårt ändå. Det finns inga bra skilsmässor, har Lill berättat för Femina.

Magnus Härenstam, Lill Lindfors och Brasse Brännström
Magnus Härenstam, Lill Lindfors och Brasse Brännström på Maximteatern i Stockholm 1979. Foto: Peter Diedrich / SvD / TT

Under tio år var de ett av landets mest omskrivna kärlekspar och Brasse antog rollen som styvfar åt Petronella helhjärtat.

Men en dag tog relationen slut.

Lill Lindfors har själv berättat hur deras kärleksförhållande fick ett abrupt slut.

Brasse hade spelat in en film i Ungern – och förälskat sig i en kvinna där.

– Han skrev ett brev och jag var helt förtvivlad. Det var väl lagom åt mig som hade gått vidare så snabbt från mitt äktenskap. Det var verkligen tufft, säger Lill.

Men Lill Lindfors skulle hitta kärleken på nytt.

Lill Lindfors make Anders Byström

1988 mötte hon kärleken på nytt när hon besökte populära Berns i Stockholm.

Framför henne kom plötsligt en stilig man mot henne, Anders Byström.

– Anders var intressant att prata med och dessutom snygg. Han var inblandad i att lansera Berns på nytt som en showkrog och hotell. Det var någon som hade tipsat Anders om att jag hade erfarenhet av scenens baksida och som kunde berätta vad man behövde. Vi hade ett möte på kontoret där jag gav råd och förslag och det var ju spännande, har artisten berättat för Aftonbladet.

– Jag tycker fortfarande att det är spännande att resonera med honom för han har ett så kallat giraffseende, han ser saker uppifrån och utifrån och det kan man reta sig på ibland, men vi har haft många spännande och givande samtal.

Lill Lindfors med make
Lill Lindfors har varit gift med maken Anders sedan 1991. Foto: Janerik Henriksson/TT

Men vad är det som gör att en relation kan hålla i mer än 30 år?

Om man frågar Lill Lindfors handlar det om flera saker, däribland insikten om att alla diskussioner behöver inte vinnas.

– Exakt, man måste inte vinna varje liten strid. Konsten är att släppa och det var inte jag som sa det första gången. Det har jag fått från en författare som jag nu har glömt namnet på, sa hon då till tidningen.

En annan viktig detalj för ett sunt äktenskap är humor, tycker Lill.

– Vi har haft ett väldigt bra äktenskap och om man kan se saker och ting med humor blir det lättare. Då tror jag att man klarar av många trösklar. Jag säger inte att jag har klarat av det i 30 år, men jag har lärt mig det under 30 år. Jag vet i alla fall hur man ska göra i teorin.

Lill Lindfors lugna liv utanför rampljuset med maken Anders

De har varit varandras stora stöttepelare och bästa vän i alla år och fortsätter stortrivas med varandra.

Och att finna tid att bara vara och rå om varandra är viktigt.

Under coronakrisen blev också parets bostad på Öland en fristad för artisten som kunde dra sig tillbaka från strålkastarljuset och bara vara.

– Jag är otroligt tacksam över att vi kan vara här, ta långa promenader, kratta i trädgården och äta goda middagar. Vi har en liten gård där vi har byggt ett nytt huvudhus och vi har höns, så vi har färska ägg så att vi klarar oss, har Lill Lindfors sagt till Expressen.

– Vi bor ganska avskilt så det sociala umgänget är inte så stort, inte rent fysiskt i alla fall. Men man kan ju umgås via Facetime och ute på nätet. 

Lill Lindfors, Anders Byström
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Saknaden efter Brasse Brännström

Men även om många år har gått sedan Brasse Brännström gick bort och Lill lever lyckligt med sin Anders – finns också ett tomrum.

Saknaden efter sin vän och tidigare partner finns fortfarande där.

– Jag har en underbar, fin och intressant man som jag lever med men jag kan sakna Brasse som vän och kollega ganska ofta. Han var en fantastisk komiker med en fenomenal skärpa och tajming. Det här jobbet handlar så mycket om att skapa trovärdighet för det man vill berätta och jag hade stort utbyte av Brasse i mitt eget sceniska uttryck. Senast med ”änkekejsarinnan” i Malmö fick jag en känsla av att jag ville prata med Brasse om rollen, har hon sagt till Femina.

Underbara ni, vi önskar er allt gott Lill och Anders! Länge leve kärleken!

Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till oss på Nöjeslivet.

 

Läs mer om...