Lisa Nilsson får Lena Nyman-priset – starka orden vid skådespelarens grav: ”Håller detta nära hjärtat”

Artisten Lisa Nilsson har tilldelats Lena Nyman-priset.
Här berättar hon om sin stora beundran för den ikoniska svenska skådespelaren – och firandet vid graven.
– Jag, juryn och några av Lenas närmaste tände ljus och skålade, skriver Lisa Nilsson på Instagram.

Lena Nyman var utan tvekan en av våra mest folkkära skådespelare genom tiderna. Hon föddes i maj 1944 i Stockholm och avled i februari 2011.

Tio år har gått sedan dess – men minnet av hennes stora kulturarv lever alltjämt vidare. Dramaten-stjärnan medverkade i flera svenska filmklassiker som ”Picassos äventyr”, ”Rasmus på luffen”, ”Drömkåken”, ”Morrhår och ärtor” med mera.

Sedan år 2014 delas Lena Nyman-priset ut till hennes ära. Priset som delas ut av Lena Nyman-sällskapet, ska gå till en skådespelare, artist eller konstnär, som verkar i Nymans anda. Bland tidigare vinnare märks bland andra Edda Magnason (”Monica Z”) och författaren Sara Danius (1962-2019).

I år gick utmärkelsen till artisten Lisa Nilsson.

– Prisutdelningen tilldrog sig vid Lena Nymans grav idag – som är hennes födelsedag – och förärade mig ett rörande diplom samt en flaska av hennes favoritchampagne. Jag, juryn och några av Lenas närmaste tände ljus och skålade, skriver Lisa Nilsson stolt på sin Facebook-sida.

Priset består av en flaska Dom Perignon som var Nymans favoritchampagne – och prisutdelningen är också en del av att uppmärksamma skådespelarens födelsedag som var just den 23 maj. Detta firas vid graven på Norra kyrkogården i Solna.

– Jag har beundrat Lena Nyman sedan jag var liten. Först genom Hasse & Tages revyer som Svea Hund och Fröken Fleggmans Mustascher, som jag fick se på Göta Lejon (!) senare genom teater och film-roller, hennes skivinspelningar med sånger och texter av Nils Ferlin och Bodil Malmsten, skriver Lisa Nilsson och fortsätter:

– Glömmer aldrig hennes roll som Drottning Kristina på SVT. Genom hela livet en stor förebild och inspiration! Jag vågar erkänna att detta pris håller jag lite extra högt och nära hjärtat.

Stort grattis till priset Lisa, så välförtjänt! Och vilka fina ord om en av våra allra största skådespelare genom tiderna!

Tack för alla fantastiska roller, Lena. Vi glömmer dig aldrig.

STOCKHOLM 19770119 Skådespelaren Lena Nyman i rollen som mekaniker vid inspelningen av musik TV-serien ”På en smutsig liten bakgård” för SVT TV-2. Foto: Olle Lindeborg / TT