Loreen om stora stödet från Christer Björkman – fina relationen 11 år efter vinsten i Eurovision: ”Vi har ofta…”

Det har gått 11 år sedan hon tog hem vinsten i Eurovision Song Contest.

Nu är Loreen förhandstippad som vinnare i årets Melodifestival. Och en som har spelat en nyckelroll i Loreens karriär – då som nu – är Mellogeneralen Christer Björkman.

– Han har varit ett fint stöd kring min medverkan den här gången, skriver Loreen till Nöjeslivet.

Året var 2012 när Loreen tog världen med storm. Hon tog då hem Eurovision Song Contest med ”Euphoria”.

Prinsessan Diana: Vad var det egentligen som hände? Vem bar skulden? Och vad blev hennes sista ord? Lyssna på Nöjeslivets nya podcast här:

Över en natt blev hon världsstjärna. Och en av dem som stod bakom henne var Christer Björkman.

Han var Sveriges delegationschef under Eurovision Song Contest i Azerbajdzjan 2012, och spelade en nyckelroll när Loreen tog hem segern.

Sådan roll spelade Christer Björkman i Loreens framgång

Men det var inte en självklarhet.

I SVT:s program ”Så mycket bättre” 2020 berättade Christer att han till en början var ”oerhört tveksam” till att åka och se Loreen framföra låten under ett av de första repen.

– Jag hade nog väldigt svårt att föreställa mig att den här ”krabbdansen” skulle bli historisk, sade han i programmet enligt Aftonbladet.

Men efter att ha fått se Loreen framföra låten rådde det ingen tvekan om att hon skulle göra succé, enligt Björkman.

– Magin och storheten i det hon hade skapat stod klart för mig när vi gjorde första genrepet. Då var det verkligen bara så här: ”Oj”. Då var det så här: ”Inget kommer att kunna slå det här”.

loreen, christer björkman
Loreen vann Eurovision Song Contest i Baku 2012. Här tillsammans med Christer Björkman när de anlände till Arlanda flygplats där hon togs emot av ett hundratals fans och media. Foto: Leif R Jansson/TT

Historiska vinsten i Eurovison

Resten är, som man säger historia. Loreen bärgade hem Sveriges första vinst på 13 år i Eurovision – och vid hennes sida fanns Christer.

Efter det följdes de åt på pressuppbåd och fester för att fira den stora vinsten för Sveriges del.

Fem år senare medverkade Loreen i Melodifestivalen igen – då med bidraget ”Statements”. Men den gången slogs hon ut i ”Andra chansen”, något som gjorde Mellogeneralen besviken.

– Jag är skitglad för alla som har vunnit men vi har ju gjort en gemensam resa jag och Loreen. Den sätter ju sina spår och jag är väldigt ledsen för hennes skull att hon inte fick komma till finalen, sade han då till Aftonbladet.

LÄS MER: Stora skrällen: Loreen utslagen ur Melodifestivalen

Loreen
Loreen uppges vara klar för Så mycket bättre. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Sådan är Loreens och Christer Björkmans relation i dag

Under Christer Björkmans ledning har Sverige tagit hem vinsten i Eurovision Song Contest två gånger – men 2021 lämnade han över stafettpinnen till nya eldsjälar.

Han har dock inte gått i pension, utan i stället siktat på att ta Eurovision-konceptet till USA.

Nu är Loreen aktuell i Melodifestivalen för en fjärde gång. Men trots att Björkman inte längre styr musiktävlingen har de fortsatt en nära relation, avslöjar Loreen för Nöjeslivet.

– Vi har ofta kontakt med varandra, vi har lärt känna varandra väldigt väl genom åren och han har varit ett fint stöd kring min medverkan den här gången, skriver Loreen.

LÄS MER: Loreens kamp bakom kulisserna – skyhöga kraven inför Melodifestivalen: ”Har varit brutalt…”

Loreen repar inför deltävling fyra av Melodifestivalen. Foto: Alma Bengtsson/SVT

Hyllningen till Thomas G:son

En annan person som varit viktig för Loreen är låtskrivaren Thomas G:son – även han en Melloveteran. Han är en av Melodifestivalens stora låtskrivare, och skrev ”Euphoria” som tog hem hela Eurovison 2012.

Och även i år har han skrivit Loreens låt ”Tattoos”.

– Det är spännande med en ’big voice song’, det är inte så många låtskrivare som kan skriva sådana låtar. Tattoo är cinematisk och dramatisk, vilket jag älskar, skriver Loreen.

Den tidigare Eurovision-vinnaren passar även på att hylla sin låtskrivare inför lördagens deltävling.

– Det flowar alltid fint med Thomas, han är en fantastisk låtskrivare och hans melodier slår an i mig. Vi har ett musiklandskap gemensamt som vi båda gillar att vara i, det är nog därför som vi passar så bra ihop musikaliskt. 

Skriv gärna en hälsning till Loreen i vårt kommentarsfält på Facebook!