Lotta Engbergs okända förflutna – artistens nobb bakom kulisserna: ”Nu kan jag berätta som det var…”

Lotta Engberg, 57, var en av TV4:s hetaste programledare.

Då visade konkurrenten intresse – men artisten nobbade.

Nu berättar den folkkära artisten sanningen bakom dramat.

– Det har gått så många år, så nu kan jag berätta precis som det var, säger Engberg i podden ”Hitfabriken” med programledaren Fredrik Ralstrand.

Lotta Engberg var en av TV4:s starkast lysande nöjesprogramledare redan på 90-talet. Därefter har det blivit många andra program i tv-kanalen, bland annat förstås ”Lotta på Liseberg” som visas i direktsändning om somrarna.

Redan på 1990-talet var dansbandssångerskan en firad tv-värd, och 1997 ledde hon det direktsända programmet ”Fem i topp” i TV4, en slags hitlista som presenterades i tv.

Men historien kunde ha varit annorlunda. Nu avslöjar Engberg nämligen i podcasten ”Hitfabriken” med Fredrik Ralstrand att hon var tilltänkt som programledare för SVT:s ”Så ska det låta”.

– Det har gått så många år, så nu kan jag berätta precis som det var…, säger Lotta Engberg till ”Hitfabriken”.

Foto: TT/SVT

Inför premiären år 1997 letade SVT intensivt efter en folkkär programledare som skulle ta sig an det då nya programmet. Engberg hade precis gjort en omgång av ”Kär och galen” i konkurrentkanalen TV4. Men sedan blev det tyst från TV4.

Då nappade SVT – och försökte värva Engberg till public service.

– Vi gjorde ”Kär och galen”, det skulle då avslutas. Så var det så här, ”jaha, ska det inte vara något mer?”. Då hörde dem av sig från SVT och ville ha ett möte för de hade också ett program som var ett format. Då ville de att jag skulle vara programledare för det.

Det var det nya underhållningsformatet ”Så ska det låta” som skulle lanseras i svensk tv.

Foto: Peter Knutson/Wikimedia commons

– Det hette ”Så ska det låta”. Visste du det? Nej. Jag tittade på detta och så tänkte jag: Nej men, det här kan bli jättebra! Det skulle vara Anders Berglund och Robert Wells, säger Engberg till ”Hitfabriken”.

Engberg hade bara ett krav på SVT.

– Då så sa jag: men då skulle jag också vilja ha en flygel! Och då fick väl Fyran på något sätt nys på det, och tänkte ”men Gud, hon håller på att försvinna från våran kanal”. Så då hörde dem av sig och sen sa de: Vad vill du göra? De var väldigt i sin linda där. ”Kanske ska jag vara kvar på Fyran?” tänkte jag då. Hursomhelst så tackade jag nej till ”Så ska det låta” och sen så tackade jag ja till att göra typ Svensktoppen på tv.

Det blev i stället som bekant Peter Harryson som tog sig an ”Så ska det låta” – och resten är historia.

©SCANPIX, Stockholm, Sverige, 2001-09-06, Foto:Maja Suslin/TT. Det populära tv-programmet ” Så ska det låta” presenetarde sin nya säsong. Bilden: Programledaren Peter Haryson ochlagledarna Anders Berglund, Robert Wells.

– ”Så ska det låta”, en jättesuccé som gått massor av år på tv. ”Fem i topp”, hette det va? Det lades ner efter en säsong, haha, säger Engberg som förklarar att hon inte ångrar att hon sade nej till SVT.

– Nej, jag kan inte känna så för fem öre för det kanske inte hade blivit den publiksuccén om det inte var Peter Harryson. Allt har med tajming att göra. Nej, jag ångrar inte det, säger Lotta Engberg.

På en direkt fråga om hon fått en ny fråga att leda programmet säger hon nej – och hon vill inte lämna TV4.

– Jag trivs bra att vara på TV4.

I det nya avsnittet av ”Hitfabriken” med Lotta Engberg som du hittar här pratar hon om sin långa karriär och en massa andra historier.

Underbart, Lotta – det blev ju bra ändå tillslut för er alla.

Vad är dina bästa minnen från Lotta Engbergs långa och framgångsrika karriär? Skriv gärna en kommentar på Facebook och dela vidare!

Exit mobile version