Foto: Instagram/Nils Petter Nilsson, TT

Malena Ernmans nya markering – efter motgången med dottern Beata: ”För att visa att vi finns”

Efter nya restriktionerna.
Här markerar folkkära artisterna sin närvaro för riksdagens politiker.
– Inte ett ord om kulturen under debatten, skriver artisten Malena Ernman på Instagram.

Nytt år – nya restriktioner till följd av coronapandemin.

I måndags kom nya direktiv från regeringen och Folkhälsomyndigheten, som bland annat innebär ett maxtak för publik om 500 personer vid offentliga tillställningar. Detta blir ett hårt slag mot underhållningsbranschen som kunnat en tid utföra en del evenemang.

Nu ställs flera evenemang in eller skjuts på framtiden.

Artisten Malena Ernman medverkar i musikalen ”Forever Piaf”, där även hennes dotter Beata Ernman har en ledande roll, på Göta Lejon i Stockholm.

STOCKHOLM 2021-09-01 Beata Ernman och Malena Ernman inför premiären på musikalen ”Forever Piaf” på Göta Lejon. Foto: Nils-Petter Nilsson / TT

Den skulle ha fortsatt under vintern, men arrangören meddelade på måndagen att den i stället nu tvingas flyttas fram till i höst. Ett tungt besked för alla medverkande i musikalen.

– Det är självklart väldigt, väldigt tråkigt men hälsan och sjukvårdspersonalen måste komma först, skrev Malena Ernman då, på Instagram.

Melodifestivalvinnaren från 2009 har i sociala medier synliggjort hur pandemin och dess konsekvenser påverkar kulturbranschen.

– Situationen för Sveriges privatteatrar och konsertarrangörer är återigen katastrofal. Vi är än en gång i praktiken belagda med näringsförbud och det måste till kraftiga, omedelbara åtgärder för att rädda kultur- och nöjessverige, skrev Malena Ernman på Instagram på tisdagen.

På onsdagen var det dags för årets första partiledardebatt i riksdagen. Då fanns Ernman på plats som åhörare, tillsammans med andra kultur- och nöjesprofiler.

– Hej, jag befinner mig på riksdagen som åhörare. Det är första partiledardebatten och jag är här med kollegor. För att visa att vi finns, säger Malena Ernman i klippet och visar bland annat upp artistkollegan Lisa Nilsson som också sitter på åhörarläktaren i plenisalen.

Efteråt uttryckte Lisa Nilsson sin frustration över att kulturbranschen inte fått utrymme när riksdagens partiledare i debatten.

– Inte ett ord om kulturen under debatten. Lisa Nilsson sätter ord på vår frustration, skriver Malena Ernman till detta klipp:

Att artisterna och kulturprofilerna fanns på plats i riksdagen i dag har fått stöd från flera kollegor. Bland andra Sanna Nielsen, Sonja Aldén, Sarah Dawn Finer och Rickard Söderberg har på olika sätt i kommentarsfältet på Instagram uttryckt sitt gillande för att Ernman och kompani markerade sin närvaro i riksdagen under onsdagen.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.