Malin från ”Saltkråkan” är tillbaka efter 55 år – så här ser hon ut idag i sin oväntade återkomst!

Foto: TT/Netflix

Här gör ”Saltkråkan-Malin” comeback – efter alla år. 

Skådespelaren Louise Edlind Friberg, som gestaltade Astrid Lindgrens rollfigur i filmerna, är tillbaka i rampljuset – på ett lite oväntat vis. 

55 år efter succén på Saltkråkan är hon nämligen tillbaka i Netflix stora satsning på svenska – ”Störst av allt”. 

Men vad hände med ”Malin” efter Saltkråkan? Och hur ser Edlind Friberg ut i dag? Här är svaret!

Vem minns inte ”Vi på Saltkråkan”?

Det är helt klart en svensk klassiker och kanske en av Astrid Lindgrens mest folkkära mästerverk? Hur som helst gjorde den stor succé i Sverige på 1960-talet och generationer har växt upp med alla de underbara karaktärerna sedan dess! Den lillgamla Tjorven, hunden Båtsman, ohändige farbror Melker, Teddy, Freddy, Pelle, Skrållan… och så underbara Malin förstås!

ARKIV 1963. Louise Edlind spelar Malin på ”Saltkråkan”. Foto: SCANPIX SWEDEN

Louise Edlind Friberg blev en omedelbar tittarfavorit och hennes karriär tog ordentlig fart då hon redan som 16-åring fick rollen som Malin i Saltkråkan.

– Det glömmer jag aldrig. Det var ju som att vinna högsta vinsten på lotto, säger Louise Edlind Friberg i en intervju med SVT.

Louise Edlind Friberg om rollen som Malin på Saltkråkan

Louise Edlind Friberg berättade då för public service-bolaget att Astrid först nog allt hade tyckt att hon var för ung för rollen. Då övertalades sedan stjärnförfattaren av filmteamet – och så valdes Louise ut till rollen att spela Melker ändå. Själv sade skådespelerskan att hon trodde att mycket ändå berodde på den fina kemi hon hade med Maria Johansson, som skulle spela Tjorven.

Serien spelades in i Norröra i Stockholm.

– Det var väldigt roligt att spela in både tv-serien och filmerna, en fantastisk tid, säger Louise Edlind Friberg i en intervju med Aftenposten.

Här syns Louise på bild tillsammans med Astrid Lindgren och några av de andra skådespelarna på Saltkråkan. Ser du Tjorven i bild?

ARKIV 19640415. Astrid Lindgren i centrum av gänget som spelade in hennes TV-serie ”Vi p SaltkrÂkan”. FrÂn v‰nster: Stephen Lindholm (Pelle i serien), Kristina J‰mtmark (Stina, i Astrid kn‰), Louise Edlind (Malin), Maria Johansson (Tjorven) och Lillemor ÷sterlund (Teddy). Foto: Jan Bjˆrsell / SVD / SCANPIX

Att ”Vi på Saltkråkan” skulle bli en sådan stor succé i mitten på 1960-talet kunde Edlind Friberg inte föreställa sig.

– Det var lite chockartat när tv-serien började sändas. Den slog direkt och plötsligt började det ringa hemma i telefonen från en massa konstiga människor. Jag fick också många beundrarbrev. Vissa var underliga, men det var också mycket frierier. Det var ju lite artigare på den tiden. Men det krävdes inte heller att de skrev speciellt ekivoka saker för att man skulle bli chockad över brevens innehåll, säger Louise Edlind Friberg till SVT.

Efter ”Saltkråkan” gick hon vidare till studier, teater på Lilla komediteatern på Gröna Lund och sedan tio år på Folkan och Riksteatern.

Hon har också haft olika roller i filmer och tv-serier, bland annat Morden i Sandhamn och tv-såpan Vänner och fiender – i omkring 600 avsnitt (!). I 50-årsåldern bytte Louise spår när hon gav sig in i politiken och engagerade sig i dåvarande Folkpartiet. Där blev hon senare invald i riksdagen.

Men nu är Louise Edlind Friberg alltså tillbaka i rampljuset i tv-rutan.

Det är i Netflix stora svenska satsning ”Störst av allt” som Saltkråkan-Malin nu gör comeback! Där spelar hon Majlis – som är släkting till huvudrollsinnehavaren Felix Sandmans karaktär Sebastian.

Felix Sandman gjorde som bekant succé i Melodifestivalen 2018 där han kom tvåa – efter sin kompis Benjamin Ingrosso. Nu har han alltså gett sig in i skådespeleriet.

55 år efter ”Saltkråkan” är Malin alltså tillbaka.

LÄS MER: Saltkråkan-Malin försvann helt – så här ser hon ut i dag

Här är hon med i serien som just nu finns att se på Netflix.

Foto: Netflix

Den i dag 72-åriga skådespelaren är alltså tillbaka!

STOCKHOLM 20120418 Minneskväll för Erland Josephson på Filmhuset. Bilden: Louise Edlind Friberg. Foto: Maja Suslin / TT

Gilla och dela om du tyckte detta var trevlig läsning om en av våra legendarer från Astrid Lindgrens underbara värld! 

Exit mobile version