Måns Möller åkte 10 Vasalopp på 10 dagar – samlade in 1,7 miljoner till behövande barn: ”Överväldigad”

Att genomföra ett Vasalopp som innebär 9 mil på skidor, i minusgrader är en stor bedrift. Komikern Måns Möller har precis tagit sig igenom tio stycken, då han åkt 10 mil på 10 dagar till förmån för funktionshindrade barn. 

– Jag skulle byta strumpa i dag för jag frös så mycket, men det är bara blodsörja. Man vill inte titta ner i pjäxan, säger en nedkyld Måns Möller till Aftonbladet.

Komikern Måns Möller, 46, har tagit sig i mål efter inte bara ett – utan tio Vasalopp. Tillsammans med längdskidslegendaren Christer Skog har Måns Möller stått på längdskidor i tio dagar, och tagit sig fram hela 90 mil. 

Måns Möller åkte tio Vasalopp i rad

Under måndagskvällen gick Möller och Skog i mål, och blev först i världen med att ha åkt tio Vasalopp i rad. 

– Man är överväldigad av känslor så klart, sa Måns Möller till Aftonbladet, medan han hackade tänder av kylan. 

Måns Möller och Christer Skogh i mål efter tio raka Vasalopp, målgång med insamlingen så långt 1 751 626 kronor. Foto Nisse Schmidt / TT /

”Många trodde att vi skulle misslyckas”

Det sedvanliga Vasaloppet som går mellan Sälen och Mora är nio mil långt. Att Måns Möller och hans kompanjon Christer Skog åkte tio på tio dagar var för att samla in pengar till Viggo Foundation, som ska ge möjlighet till barn med neuropsykiatriska funktionshinder att idrotta på sina villkor. 

– Det är så många som trodde att vi skulle misslyckas med det här. Det viktiga var att få in pengar till stiftelsen för barnen, säger Möller till Aftonbladet.

Under sina tio dagar på längdskidor hann både Möller och hans sällskap uppleva en hel del blod, svett och utmattning, men värst av allt var enligt komikern kylan. 

Frös och blödde till förmån för barn

För Aftonbladet berättar han att det var minus 27 grader redan första dagen de åkte de nio milen. Andra dagen var det lite varmare – minus 24 grader, och den tredje minus 26 grader. Vi flera tillfällen oroade sig Möller för att förfrysa. 

Målet innan de började var att samla in 100 000 kronor till stiftelsen. När de var klara hade de samlat in 1,7 miljoner enligt Möller. 

Måns Möllers taktik för att hinna åka tio Vasalopp på tio dagar var att börja åka skidor i Sälen hela vägen till Mora. Där hoppade han in i en bil och åkte tillbaka till Sälen för att börja om igen, tills han gjort det tio gånger.

Viggo Foundation är döpt efter Måns Möllers son Viggo.