Marcus Oscarssons besked om TV4-kollegan Steffo Törnquist – efter Jenny Strömstedts fråga

Foto: TV4

Det var redan i början av november som TV4:s politiske expertkommentator Marcus Oscarsson slog till med tipset som senare skulle bli verklighet.

I Nyhetsmorgon presenterade han en då kanske för många ganska otänkbar prognos – men som senare visade sig bli underlaget till Sveriges nya regering.

– Jag tror att C kommer säga nej till att sitta i en S-ledd regering. Det har ju Annie redan indikerat. Men samtidigt finns det ett stort hot mot Sverige, det om ett extraval. Det här tror jag inte är något som C uppskattar och speciellt inte L, sa Oscarsson då och tippade att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle bilda regering tillsammans med Liberalerna och med budgetstöd i riksdagen av Centerpartiet.

Två månader senare – i fredags – valdes slutligen Stefan Löfven (S) till statsminister av riksdagen. Efter att just L och C släppt fram honom tack vare en överenskommelse partierna emellan.

I lördagens Nyhetsmorgon tog programledaren Jenny Strömstedt upp just detta.

Foto: TV4

– Jag har nog någon spåkula där hemma, sa Marcus lite skämtsamt i TV4.

Det var dock ett fel med hans spådom – L ingår ej i regeringen, såsom Marcus först trodde.

Tippade rätt om Donald Trump

Oscarsson var också en av få svenska politiska experter som förutspådde att Donald Trump skulle väljas till USA:s president 2016.

– Precis som jag sa att Trump skulle bli president, så tittade jag inte på alla lösrykta teorier som var just då i media, inte ens vad partiledarna själva sa just då när det här var processen. Jag tittade tillbaka i tiden. Vad hade hänt under valkampanjen?

Marcus konstaterar då att när C och L gick som mest framåt under valrörelsen så ”markerade” de som mest mot Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– Jag tittade också ganska mycket på partiledarnas personliga drivkrafter. Det var likadant i USA-valet, titta på vad partierna har gjort tillbaka i tiden.

Jennys fråga om Steffo

Foto: TV4

Det var då som programledaren Jenny Strömstedt passade på att fråga Marcus Oscarsson om kollegan Steffo Törnquist.

Hon avslöjade i direktsändning att Oscarsson haft en vadslagning med Törnquist.

– Den har du vunnit, när det gäller Trump. Gjorde du någon vadslagning också när det gäller regeringsalternativet? frågar Jenny.

Oscarsson ger då beskedet att han inte gjorde det.

– Nej, jag gjorde faktiskt inte det, säger Marcus.

– Det var tråkigt, svarar Jenny.

– Ja, men nästa gång ska jag göra det. Då blir det en stor pott, faktiskt, kontrar Marcus med sitt karaktäristiska leende.

[arve url=”https://www.tv4play.se/iframe/video/11961377″ /]

Dela gärna vidare om du också uppskattar Marcus Oscarssons pedagogiska förklaringar om det politiska läget i Nyhetsmorgon!

Foto ovan: TV4/Youtube

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/hEkMz1P_2IpYfvDsRkvc_1TvY998EaNXtp2F415anRis-rT95yXoayI0FJNpatCm?autoplay=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

Exit mobile version