Marcus Oscarssons hårda kritik mot Anders Tegnell – efter beslutet i krisen: ”Har misslyckats”

Anders Tegnell, Marcus Oscarsson

Anders Tegnell, Marcus Oscarsson

I en intervju med Ekot, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell att han är kritisk mot sig själv angående hanteringen av coronaviruset.

TV4-profilen Marcus Oscarsson kritik om hur coronakrisen hanterats gällande provtagning på coronapatienter.

– Vi har misslyckats, säger han i ”Nyhetsmorgon”.

Många länder har tagit till olika metoder i kampen mot coronaviruset. Inte minst Sveriges strategi har uppmärksammats stort internationellt.

Sedan coronaviruset bröt ut har Sverige haft högst antal dödsfall i Norden, vilket har skapat en stor debatt.

Men om Sverige i slutändan valde rätt strategi är för tidigt att säga, men redan nu är statsepidemiologen Anders Tegnell kritisk mot hur situationen hanterats.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger Anders Tegnell till Sveriges Radio Ekot.

STOCKHOLM 20200527 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om Covid-19. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050

Anders Tegnell: ”Förbättringspotential”

Tegnell säger också att man kanske kan dra lärdom om detta till framtiden, när man nu får se vilka åtgärder som är effektiva.

– Jag tror att det finns förbättringspotential i det vi har gjort i Sverige, helt klart. Och det vore bra att veta mer exakt vad man ska stänga ner för att hindra smittspridningen bättre.

Marcus Oscarssons känga mot Tegnell

Intervjun har väckt stor uppmärksamhet och under onsdagens ”Nyhetsmorgon”, berättade Marcus Oscarsson om hans syn på coronasituationen i Sverige.

– Sverige lade sig si och övriga världen så. Och han tycker då någonstans mitt emellan. Sen kan jag ju då tycka att när vi tog det här beslutet eller när Folkhälsomyndigheten och regeringen tog det här beslutet i februari, mars så hade vi ju kunskap som övriga världen, säger han i programmet.

Tidigare har statsministern Stefan Löfven berättat bland annat i Sveriges Radio att han önskat att provtagningar för coronapatienter skulle öka, men att det inte riktigt blivit som han tänkt sig.

Marcus Oscarsson menar att det låga antalet testningarna har varit ett bakslag för Folkshälsomyndigheten.

Foto: TV4

”Borde varit självkritisk tidigare”

Tidigare har även Anders Tegnell inte velat uttrycka sig om den höga siffran av äldre som gått bort i corona i Sverige, utan har menat att det är för tidigt att utvärdera ifall övriga Norden kan komma ikapp.

Detta menar Marcus är bra att Anders tar upp och är självkritisk mot.

– Just den saken har man inte hört så mycket från Anders Tegnell  i det här sammanhanget. Det är ju en intressant signal. Och den signalerar iså fall lite grann att man redan nu kanske konstaterar att i och med att han säger att Sverige borde valt en annan väg, om vi haft den här kunskapen nu att de andra länderna kanske inte kommer ikapp med Sveriges dödsantal, säger Marcus Oscarsson och fortsätter:

–Han hade behövt vara självkritisk mycket tidigare, säger han.

”Misslyckats”

Tidigt under krisen uppmanade också WHO att fler skulle testas för att kunna bekämpa smittan, något som Marcus tycker regionerna i Sverige misslyckats med.

– Där har Sverige inte följt riktlinjerna från Världshälsoorganisationen, vi har misslyckats även på den punkten, säger han och fortsätter:

Vad tycker ni om Marcus kritik? Lämna gärna en kommentar till vår Facebooksida.

Exit mobile version