Hon hade en särskild plats i svenska folkets hjärta och anses vara en av 1900-talets mest betydande skådespelare.
Vem vi pratar om? Jo, Margaretha Krook givetvis.
Den svenska stjärnan hyllades i årtionden, men trots applåderna var hon blyg bakom kulisserna och få kom henne riktigt nära.
I en sista intervju berättade hon öppenhjärtligt om karriären men den mörka hemlighet som hon bar på i sitt hjärta, den kom inte fram förrän efter hennes död.
När man pratar om svenska film och teater-stjärnor genom åren så är det oundvikligt att nämna Margaretha Krook.
Hon var en av landets främsta skådespelare i över femtio år och trots att det har gått över 20 år sedan hon gick bort är hon fortfarande ihågkommen som en av landets största talanger.
Margaretha föddes den 15 oktober 1925 i Stockholm men växte upp i Norrtälje.
Hennes pappa var major Knut Krook och hennes mamma hette Greta.
Redan som liten älskade hon att klä ut sig och visa upp sig och efter att ha sett en filminspelning med skådespelarna Karin Ekelund och Sture Lagerwall bestämde hon sig för att det var skådespelare hon skulle bli.
– Min pappa var fantastisk, han sa bara ”låt henne leka”. Men min mamma fick ju grå hår tidigt, säger Margaretha Krook i en intervju med Tv4.
Tidigt intresse för teater
I gymnasiet började hon spela teater i gymnasieföreningen men efter studenten lade hon all tid åt annat.
Dels studerade hon till flygvärdinna men också vid Beckmans Skola för Reklam Illustration Mode.
Under sina första år i yrkeslivet utövade hon båda yrkena och jobbade blant annat med att göra illustrationer till veckotidningar.
Men längtan efter skådespeleriet fanns där hela tiden och 1948 kom hon in på Dramatens elevskola.
Bland klasskamraterna fanns Jan-Olof Strandberg, Allan Edwall, Lars Ekborg, Max von Sydow, Jan Malmsjö och Yvonne Lombard.
Det syntes snabbt att Margaretha hade det där lilla extra och samma år som hon började på skolan gjorde hon elevdebut som Betsey i David Copperfield.
Efter sin examen 1951 tog Margaretha Krook sig an roller både på de stora teaterscenerna, i tv och i film. Bara på dramaten gjorde hon ett 60-tal roller.
Drottningen av skrattet och gråten
Till skillnad från många andra kunde Margaretha hantera alla sorters roller och Gösta Ekman som älskade att jobba med Margaretha beskrev hennes närvaro på scenen i självbiografin ”Drottningen av skrattet och gråten!” från 2014: “Det går inte att förklara, det är trolleri.”
Hon har ofta förknippats med humorduon Hasse Alfredson och Tage Danielsson och medverkade i flera av deras filmer inte minst ”Picassos äventyr,” ”Släpp fångerne loss det är vår” och ”Tingel tangel”. Hon medverkade också i flera av duons revyer.
Hon var också flitigt verksam som radio- och TV-underhållare i program som Estrad från 1967 och Partaj från 1969.
Den legendariska Skattkammarön som sändes det förstnämnda har valts ut till Sveriges roligaste sketch någonsin, inte minst tack vare Krooks replik “Ta ‘rej i brasan!”, som fick svenska folket att vika sig av skratt.
Margaretha Krook tilldelades ett flertal utmärkelser under sin karriär, däribland Gösta Ekman-stipendiet 1966, O’Neill-stipendiet 1974, Litteris et Artibus 1975, Guldbaggen 1976 (för sin roll i Släpp fångarne loss, det är vår!), Illis quorum 1995 och Teaterförbundets guldmedalj 1998.
Margaretha Krook familj
Man kan tänka sig att Margaretha skulle ha varit en mycket social figur, men faktum är att hon bakom kulisserna var en mycket tillbakadragen människa.
Få verkar ha känt henne privat och trots att tidningarna slogs om att få möta henne i ett hemma hos-reportage lyckades ingen någonsin komma dit.
Margaretha var gift med Stig Hammar som arbetade som Flygnavigatör. Paret gifte sig 1956 och tillsammans fick de dottern Lotta Hammar, som idag också är skådespelare.
Men trots att de levde med varandra syntes han aldrig på några premiärfoton. I stället var det han som skötte marktjänsten och tog hand om hemmet helt enkelt. Att städa, diska och dammsuga var nämligen någonting som Margaretha avskydde.
En som blev nära vän med Margaretha var skådespelarkollegan Yvonne Lombard.
– Som människa hade hon stor integritet och var svår att komma nära. Jag gjorde det några gånger. Hon hade en liten krets vänner och höll sig mycket för sig själv, ska Lombard ha sagt till Aftonbladet enligt Hemtrevligt.
Enligt Hemtrevligt ska Margaretha Krook, i en av sina fåtaliga intervjuer, ha sagt “Jag är en ganska besvärlig person” och antytt att man skulle vara försiktig med att försöka komma henne för nära.
Margaretha Krooks sista år
I slutet bodde Margaretha Krook på Djurgården i närheten av sin dotter Lotta.
Hon tog mammarollen på stort allvar.
Margaretha tog mammarollen på stort allvar.
– Att vara mor är ett heltidsengagemang. Det blir inte mindre av att man bara har ett barn att bekymra sig för. Man lägger inte av, har Margaretha Krook sagt i en intervju enligt Hemtrevligt.
Ute på Djurgården tog Margaretha ofta långa promenader runt Skansen och åt mer än gärna lunch på Hasselbacken.
1997 fick Margaretha Krook ikonstatus när hon blev den första kvinnan någonsin att läsa Tennysons dikt Nyårsklockan på nyårsfirandet på Skansen.
År 2000 gjorde Margaretha sin sista filmroll i Colin Nutleys film ”Gossip” och hyllades stort.
– En svensk ikon. Jag är en mycket lycklig man som har fått arbeta med henne, ska Colin Nutley ha sagt till Aftonbladet enligt Hemtrevligt.
År 200 blev också den sista gången som Margaretha läste Nyårsklockan och det gjorde hon med lunginflammation – men trots den allvarliga sjukdomen vägrade hon ställa in.
– Det finns ju penicillin nuförtiden, ska hon ha sagt till Aftonbladet i samband med uppträdandet enligt Femina.
Artikeln fortsätter under videon.
Men lungproblemen försvann aldrig. Istället fortsatte dem och blev värre och värre och snart stod det klart att hon hade lungcancer.
Men om diagnosen sade hon aldrig någonting till någon mer än sina närmsta och kort före sin död medverkade hon i en intervju med Malou von Sivers.
I intervjun kan man inte märka att Margaretha är sjuk men kort därefter, den sjunde maj 2001, somnade skådespelaren in för gott.
Margaretha Krook höll cancern hemlig
Margaretha Krook avled på Ersta sjukhus i Stockholm och blev 75 år gammal.
– Hon var sjuk en kort tid bara. Hon var en av våra absolut största skådespelerskor. Hon spelade de stora, expressiva kvinnorollerna. Gertrud Stein, Mutter Courage, Maria Callas, alla de här stora rollerna, sa Ingrid Dahlberg, Dramatens dåvarande chef, till Aftonbladet.
– Hon valde att inte berätta om sin sjukdom, sa vännen och kollegan Keve Hjelm efter Krooks död.
Trots att det i är 22 år sedan Margaretha lämnade oss så har vi inte glömt henne.
Idag står Margaretha Krook staty utanför Dramaten i Stockholm, på exakt samma ställe där hon brukade stå och röka innan hon skulle upp på scen.
Hon har också fått en gata uppkallad efter sig.
Hon är begravd i minneslunden på Galärvarvskyrkogården på Djurgården i Stockholm
Margaretha Krook var gift med flygnavigatören Stig Hammar 1956–1981, med vilken hon fick dottern Lotta.