Marianne Mörcks stöd till Lars Lerin – bakom kulisserna: ”Det är därför vi älskar dig”

Två nära vänner emellan.

Nu berättar Marianne Mörck om sin fina relation till Lars Lerin – och hyllar SVT:s val av julvärd 2020.

– Det är en väldigt kär vän, säger Mörck till Nöjeslivet.

Förra året hyllades hon som den varma och humoristiska julvärden och belönades med högsta betyg av tittarna i kvällstidningarnas omröstningar.

Skådespelaren Marianne Mörck, 71, skojade bland annat till det i början av sändningen då hon först tände ett elljus – innan hon så klart sedan tände det riktiga stearinljuset. En minnesvärd passage från ett minnesvärt julvärdskap.

I år lämnar Mörck över julstafettpinnen i SVT till en annan folkkär kulturprofil.

På onsdagen meddelade SVT att kanalen utsett konstnären och författaren Lars Lerin till julvärd 2020. Marianne Mörck jublar över valet.

Lars Lerin är SVT:s julvärd 2020. Foto: Ulrika Malm/SVT

– Det är ju så bra, det är ju så bra. Det är så lugnt och han är som precis som vi alla lite nervös inför det här, men han ska ju vara som han är. Det är därför han är där. Det är en så strålande idé att ha en människokännare, naturmänniska och en som ser till andra människor på den platsen. Han har liksom alla de där goda egenskaperna, säger Mörck till Nöjeslivet.

Har några råd till Lars Lerin inför julafton?

– Var dig själv. Det är därför vi älskar dig.

Lars Lerin har själv i flera intervjuer pekat ut just Marianne Mörck som en förebild när det kommer till julvärdskapet.

STOCKHOLM 20191112 Marianne Mörck presenteras som årets julvärd i SVT under en pressträff i TV-huset. Foto: Claudio Bresciani / TT

– Marianne (Mörck, reds anm.) var väldigt bra tycker jag. Men det är i kraft av hennes personlighet. Hon känns så trygg och smågalen och varmhjärtad, säger Lars Lerin i en intervju med Nöjeslivet, där han också lyfter fram Arne Weise.

Hur vill du beskriva Lars, Marianne?

– Det är en blandning av frihet, lätt galen, han har allt det där med att han låser in sig och ger oss sin konst. Han är allätare på det här som finns runtom oss. Kalhyggen, ensamma människor, haven, de mörka husen som står och gapar tomma, snön som dränker allt… Det är så mycket i honom. Det är hans själ som han målar, och han är ju sån som han målar, alla de olika faserna. Och begåvningarna han har, säger Marianne Mörck.

Hon berättar att de har en fin vänskap, och brukar höras av ofta via framför allt mms (skillnaden jämfört med sms är att man inte bara kan skicka textmeddelanden, utan även multimediemeddelanden mellan mobiltelefoner).

– Vi har väldigt roligt, vi skickar såna här mms till varann en gång om dagen. Där vräker vi ut tråkigheter på dan och härligheter på kvällen. Önskar varandra god natt, frågar hur morgonen varit och sådär. Det är en väldigt kär vän. Det är på riktigt. Min bästis.

STOCKHOLM 20180517 Konstnären Lars Lerin ställer ut på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Julvärden inleder julaftonssändningen klockan 14.55 på julafton 24 december direkt i SVT1 och på SVT Play.

Marianne Mörck är under hösten aktuell i ”Funny girl” på Malmö opera (mer info här) samt i den kommande säsongen av ”Bonusfamiljen” på SVT.

Så fint uttryckt av dig Marianne, vi är säkra på att det blir succé för din goda vän Lars Lerin på julafton!

Dela gärna vidare hennes ord om du också ser fram emot att få fira jul med Lerin på SVT.