Marie Göranzon sörjer vännen Mona Malm: ”Hon var en väldigt fin person”

Den omtyckta skådespelaren Mona Malm har gått ur tiden, 85 år gammal.

Hon sörjs av vännen och kollegan Marie Göranzon.

– Jag minns Mona som en väldigt varm och solidarisk kollega som aldrig hade några konstiga utspel. Hon var en väldigt fin person, säger Göranzon till SVT:s Kulturnyheterna.

Det var på torsdagen som svenska folket nåddes av beskedet att den prisade skådespelaren Mona Malm gått ur tiden. Familjen bekräftar för nyhetsbyrån TT att Malm i tisdags somnade in på Södersjukhuset i Stockholm. Malm, som fick en lång och framgångsrik karriär med roller i filmer som ”Fanny och Alexander”, blev 85 år.

Malm sörjs nu av familj, vänner och fans över hela landet.

En av dessa är skådespelarkollegan Marie Göranzon, som i många år arbetade sida vid sida med Mona Malm på Dramaten.

Marie Göranzon på Uppsala stadsteater. Foto: Micke Sandström

Hon har nåtts av beskedet om vännens bortgång, och minns en varm och fin kollega och vän.

– Jag minns Mona som en väldigt varm och solidarisk kollega som aldrig hade några konstiga utspel. Hon var en väldigt fin person. Vi satt i logerna bredvid varandra på Dramaten och hade väldigt roligt ihop. Jag ser henne väldigt ljust när jag tänker på henne, säger Marie Göranzon till SVT:s Kulturnyheterna.

Stockholm 2011-01-24 Mona Malm tackar för sin hedersbagge vid Guldbaggegalan i Stockholm på måndagen. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / TT

Malm hade under sin långa karriär bland annat uppdrag hos TV-teaterensembeln, på Stockholms Stadsteater och på Dramaten.

Det blev totalt ett 60-tal filmer och serier genom åren, bland annat spelade hon i Ingmar Bergmans superklassiker ”Det sjunde inseglet” och ”Fanny och Alexander”. Hon arbetade också tillsammans med regissören Lars Molin i tv-serie ”Tre kärlekar”. Hon hade också en minnesvärd roll som den 60-åriga Ester i den Emmy-belönade filmen ”Den tatuerade änkan” från 1988.

– I början var Mona vansinnigt söt och fick göra de där rollerna som alla måste göra de första tio, femton åren. De är ju vansinnigt tråkiga. Men sen blev hon en karaktärsskådespelerska och fick göra lite tyngre roller. Hon kom till sin rätt när flicksötheten lämnade henne. Hon gjorde några väldigt bra roller på tv, inte minst i Den tatuerade änkan, säger Marie Göranzon till SVT.

På 2000-talet gjorde Mona Malm bland annat minnesvärda roller i SVT:s dramafavorit ”Saltön”, skriven av Viveca Lärn, samt i TV4:s ”Solsidan” där hon spelade mamman till Felix Herngrens karaktär.

Så fint beskrivet av dig, Marie.

Mona Malm blev 85 år. Vila i frid.