Marie Göranzons okände bror Bo talar ut – så är hyllade stjärnan bakom rampljuset egentligen

Marie Göranzon är en av våra absolut största skådespelare genom tiderna och är en av de profiler som verkligen gjort avtryck inom kulturen.

Men vem är hon bakom kulisserna? Ja, det vet ingen bättre än Maries egen bror som nu talar ut.

Få har förgyllt teater och filmscenen så som Marie Göranzon.

Den 81-åriga stjärnan har varit verksam i branschen sedan 60-talet och stått på landets teaterscener, gjort filmer och tv-serier.

Några av hennes många mästerliga rolltolkningar kan bland annat ses i verk så som ”Jag är nyfiken – gul”, ”Göta kanal eller Vem drog ur proppen?” samt många utav Beck-filmerna.

Vi har också fått se Marie Göranzon i tv-program så som ”Stjärnorna på slottet” där hon var en av stjärnorna under säsong 5. 2017 var hon även med i ”Tillsammans med Strömstedts” med maken Jan Malmsjö.

Marie Göranzon priser

Flera fina priser och utmärkelser har Marie fått genom åren. Däribland fick hon Guldmasken för bästa kvinnliga skådespelare för rollen i ”Vem är rädd för Virginia Woolf?”. Hon har även fått den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sin kulturella gärning.

Nyligen tilldelades Marie också hederspriset på Guldbaggegalan. När stjärnan klev upp på scenen hyllades hon med stående ovationer.

– Tusen tack. Nu blir det för mycket. Nu får ni sätta er ner hörni. Tusen tack, det här är för mycket för en gammal människa, sade hon.

För publiken berättade hon att hon inte alls hade kunnat tro att hon skulle få priset. Inte ens när de ringde och berättade den stora nyheten.

– Då sa jag ”det kan väl inte ni ge till mig?”. Jag är ju ingen filmstjärna. Samtidigt hann jag tänka att det här priset ger man väl till någon som är gammal?, sade hon.

Marie Göranzons familj, make, barn

Första gången Marie gifte sig var det med den nu bortgångne skådespelaren Lars Amble. Med Lars har Marie dottern Lolo Amble, 59.

Sedan 1974 är Marie Göranzon gift med skådespelaren Jan Malmsjö, 91. Tillsammans sonen Jonas, som också valt en karriär som skådespelare.

I år har Marie och Jan Malmsjö varit gifta i hela 50 år och i en tidigare intervju med DN berättade Marie Göranzon att finns det flera hemliga knep till att just deras äktenskap hållit så länge.

Att de fått sakna varandra när de inte jobbat tillsammans tycks vara nyckeln.

– Janne spelade ofta i Malmö, då fick vi sakna varandra. Vi rotade inte i den andras liv när vi var isär, det var ganska skönt för båda, tror jag. Men det finns en stor kärlek och passion i botten. Vår första upplevelse av varandra var väldigt stark och den finns kvar som ett minne i kroppen. Det har nog varit avgörande, för ingen av oss har varit beroende av den andra ekonomiskt.

I intervjuprogrammet ”Malou möter” från våren 2023 så berättade Marie Göranzon mer om parets relation idag.

– De sista åren har ju blivit annorlunda fastän mycket finns ju kvar. Värmen mellan oss, hela den här erfarenheten vi har av varandra och våra barn och barnbarn. Men det vi gör i det vardagliga livet ser ju annorlunda ut. Jag tänker faktiskt varje morgon när jag vaknar, sekunder innan jag vaknar så tänker jag ”nu är allt som vanligt, nu hoppar han upp och sätter på sig den där snygga skjortan och så tar vi en snabb promenad på Djurgården och käkar lunch någonstans” .Det hinner gå genom mitt huvud tills jag plötsligt tänker ”men det går ju inte”, berättar Marie i programmet.

Marie Göranzons privatliv

När Marie Göranzon inte står på Dramatens stora scen eller syns i någon film, vem är hon då?

En som känt Marie sedan barnsben är hennes bror, Bo Göranzon.

– Hon har en väldigt kritisk blick, väldigt bildad. Läst mycket och vi kan för samtal. Men jag kan inte säga någonting utan att hon avbryter med en annan uppfattning än den jag själv har, berättar Bo i Malou Möter.

Han säger att de ofta har olika uppfattning som saker och ting.

– Hon vill gärna ha en god stämning. En situation i till exempel vår uppväxt kan vara radikalt olika tolkat, säger Bo.

Marie Göranzon och brodern Bo.
Foto: Tv4

Syskonen Göranzon växte upp i Linköping. Marie, Bo och så en lillasyster som inte är i livet längre.

Till skillnad från Marie som arbetar som skådespelare har Bo valt en annan bana i livet, han är professor i yrkeskunnande och teknologi.

Men trots olika yrkesval och olika personligheter, så är Bo den person som stått Marie närmast i livet.

– Vi har ju legat där med ett års mellanrum, då är man nästan tvillingar. Jag är väldigt glad att han har funnits i mitt liv. Som den antagonist han är. Vi har kunnat komma i konflikt men det har alltid kunnat lösa sig. Och det är en stor tillgång, säger Marie om sin bror.

Så fint att höra om er relation. Vi önskar er båda allt gott i livet.

Exit mobile version