Mark Levengoods smärta efter mammans död: ”Fruktansvärt sorgligt”

Mark Levengood är i sorg.

Den folkkära tv-profilens mamma har gått ur tiden, och nu berättar han öppenhjärtigt om saknaden.

– Det har varit en enormt turbulent vecka, säger han i egna podcasten ”Mark & Jonas podd”.

Det var längesedan som Mark Levengood och Jonas Gardell spelade in ett podcast-avsnitt tillsammans, men nu är det dags igen. Gardell förklarar i podden att de hoppas att ”folk mår bra av att höra oss tjafsa” så här i coronatider.

Den omtyckta programledaren Mark Levengood genomgår en tuff period. Hans mamma har gått ur tiden.

– Det har varit en enormt turbulent vecka. Mamma dog och det var fruktansvärt sorgligt. Jag hann knappt till sjukhuset innan karantänlagarna slog till stenhårt kring Åland, och plötsligt så…, säger han i podden ”Mark & Jonas podd”, vilken man kan lyssna på i sin helhet här.

Jonas Gardell fyller i makens mening, och förklarar att Levengood inte kommer inte från Åland just nu i dessa coronatider.

Levengood berättar om de nya reglerna i Finland och på Åland efter virusets utbrott – och hur detta påverkat honom i den sorg han just nu befinner sig i. Den folkkära tv-profilen tecknar en bild av ett öde Åland, och nu är det svårt att ta sig till ön.

– Det är en stor omställning. Det fullständigt absurda är att när jag kom ut från sjukhuset så är allting tomt och tyst och ingen människa runtomkring. Man hamnar i ett sorts vakuum och plötsligt är yttervärlden precis likadan som ens inre vakuum. Allting går in i någon sorts stillhet, och det behöver inte vara en dålig sak men är oerhört absurt, säger Mark Levengood i podden.

Gardell: ”Jag vill ju vara hos dig”

För Jonas Gardell, som befinner sig i Sverige, är det tufft att inte kunna åka över till ön och vara vid makens sida.

– Jag vill ju vara hos dig, varför är man gift om man inte är med varandra när saker krisar. Men jag får inte komma dit, säger Jonas.

Samtidigt verkar det som om Levengood blir kvar en tid.

– Om jag åker till fastlandet, Sverige, nu så får jag inte komma tillbaka till begravningen, säger Levengood som också har fyra syskon i Finland och som vill ta sig till ön.

Levengood skojar sedan när han ska dra en parallell mellan ett myndighetsbeslut och sin egen familj.

– Myndigheterna sa i fredags att om de åkallar besvärande familjeskäl, och allt med min familj är alltid besvärande så det passar jättebra, säger Mark och skrattar.

Och fortsätter:

– Mamma hade varit sjuk i ett halvår, hon blev jättesjuk tillslut och det var väl skönt för henne att få somna in även om man inte tycker att mammor ska gå bort, säger Mark och förklarar vidare att hon ägnade en stor del av sin tid åt att planera sin begravning.

View this post on Instagram

Sov så sött nu, älskade lilla mamma. #fuckcancer

A post shared by Mark Levengood (@levengood.mark) on

Våra tankar går till Mark och familjen.