Foto: Youtube/Janerik Henriksson, TT

Mats Melins kärleksbesked på 50-årsdagen – folkkäre skådespelaren fyller år!

Han blev ICA-Jerry med hela svenska folket.

Mats Melin fyller 50 år i dag, fredag 10 maj.

Nu berättar den folkkäre skådespelaren om förväntningarna inför födelsedagen i en stor intervju i Dagens Nyheter

Mats Melin har blivit folkkär i samband med sitt engagemang i Glada Hudik-teatern. Hans karisma har verkligen gått ”genom rutan”, som man brukar säga, och i samband med matjätten Icas reklamfilmer har Mats roll som ”Ica-Jerry” blivit oerhört populär i stugorna.

Mats, som har Downs syndrom, medverkar i flera filmer från Glada Hudik-teatern, däribland filmen ”Hur många lingon finns det i världen?” där han spelar tillsammans med vännen Claes Malmberg.

För tre år sedan fick prins Daniel träffa Mats då han tog emot hela ensemblen på Stockholms slott.

STOCKHOLM 2016-05-23 Prins Daniel tar emot skådespelaren Mats Melin och Glada Hudik-ensemblen på Stockholms slott på måndagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 2016-05-23 Prins Daniel tar emot skådespelaren Mats Melin och Glada Hudik-ensemblen på Stockholms slott på måndagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

I sin egen bok Mats Melin – från Hudik med kärlek som är skriven tillsammans med författaren Mats Ahlsén (2018) berättas det om hela Mats liv. Från födseln, till skolåren i Harmånger och Hudiksvall. Efter studenten börjar Mats arbeta som vaktmästare på sjukhuset i ”Hudik” och flyttar in i en egen lägenhet där han bor än i dag.

”Han hälsar även på hos flickvännen Anna-Karin. De träffades när de gick i skolan. Anna-Karin bor i närheten. Mats och hon är kära och träffas ofta”, står det att läsa i boken.

I samband med sin 50-årsdag får Mats frågan om hur det står till med kärleken i dag av Dagens Nyheters utsända reporter.

– Nä, jag är singel nu, svarar Mats.

Han skrattar när DN föreslår att han ska göra som artisten Carola Häggkvist gjorde när hennes förhållande med Runar Sörgaard tog slut – skaffa sig en t-shirt där det står ”Ledig”.

2000-03-10. Schlagerveteranen Carola Häggkvist medverkade i årets svenska melodifestival som programledare. Hon bar en blinkande t-shirt med texten LEDIG. Foto: Mark Earthy/TT

I boken förklaras det också hur sjukhuspersonalen hissade flaggan för Mats i samband med att han fyllde 30. Men några sådana förväntningar har inte Mats i dag, när han fyller 50 år.

– Det behöver de inte göra nu. Men om folk kommer med blommor och champagne skulle jag bli jätteglad, säger Mats Melin till DN.

Mats har genom åren gjort flera framträdanden i tv, bland annat hos ”Skavlan” i SVT och ”Malou Efter tio” i TV4.

Mångsysslaren Mats förklarar att han tycker om båda sina jobb – som vaktmästare på sjukhuset och skådespelare.

– Det bästa är när människor blir glada och applåderar. Då vibrerar det i hela mig, säger Mats till DN.

Hurra för dig i dag, Mats! Dela gärna vidare inlägget om du också vill gratta allas vår Ica-Jerry på 50-årsdagen!

Foto: Janerik Henriksson/TT

Bonus: Här kan man se en dokumentärfilm som kom i vår om Mats och Glada Hudiks förberedelser inför föreställningen ”Trollkarlen från Glada Hudik”!