Melodifestivalen-stjärnan Javiera Muñoz död i anorexi – blev 40 år gammal

Artisten Javiera Muñoz är död.

Hon slog igenom redan som 16-åring i Melodifestivalen, men förlorade kampen mot anorexin.

– Hon hade otur, jättestor otur. Det känns inte som att hon fick den hjälp som hon behövde, säger hennes syster Ernestina U. Muñoz till Expressen.

Javiera under repetitionerna inför deltävlingen i Norrköping i Melodifestivalen 2002. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Det var i början på 2000-talet som Javiera Muñoz charmade svenska folket. Hon slog igenom på scenen redan som 16-åring då hon tävlade i Melodifestivalen 2000 och slutade fyra med bidraget ”Varje timma, var minut”. Två år senare gick hon vidare från deltävlingen i Norrköping tillsammans med blivande slutsegrarna i Afro-Dite. I Globen slutade Javiera på en hedrande sjätteplats med låten ”No Hay Nada Más”.

Begravningen hölls i domkyrkan i Göteborg, där Javiera också hade volontärarbetat under de sista två åren.

– Hon hade ett äktenskap som var väldigt negativt och våldsamt. Det bröt ned och isolerade henne. Tyvärr ledde det till att hon tappade kontakten med sina kontakter inom musikbranschen, och det var inte alldeles lätt att ta sig tillbaka igen när hon väl mådde bra igen, säger systern Ernestina till Expressen.

Systern beskriver begravningen som väldigt vacker. Det var mycket folk i kyrkan när familj och vänner ville ta ett sista farväl av Javiera.

Ernestina förklarar att Javiera var väldigt mager på slutet i sin sjukdom. Hon blev inte mer än 40 år gammal.

– Hon hade otur, jättestor otur. Det känns inte som att hon fick den hjälp som hon behövde, säger Ernestina.

– Jag vill minnas henne som den levnadsglada, vackra och starka tjej som hon en gång var. Hon var verkligen en sångfågel. Vi stod varandra väldigt väldigt nära och jag kommer sakna henne något enormt.

Javiera gick till final efter samma deltävling som de senare slutliga vinnarna Afro-Dite i Melodifestivalen 2002. Javiera kom sexa i finalen i Globen. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Javiera gick till final efter samma deltävling som de senare slutliga vinnarna Afro-Dite i Melodifestivalen 2002. Javiera kom sexa i finalen i Globen. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Här kan man få råd och vägledning om anorexi och ätstörningar. 

Vila i frid, Javiera.