Michael Clarke Duncan lämnade sitt arv till fästmön

Michael Clarke Duncan

Foto: Shutterstock

Sanna filmklassiker slutar aldrig att beröra även om du som tittare har sett den hundratals gånger.

Det finns en nerv, en känsla som aldrig slår an hos dig som tittare när du får följa samma tragiska utveckling eller skratta åt samma grova skämt som alltid gör dig glad.

Och när det kommer till Stephen Kings klassiker ”Den gröna milen” fanns det en stjärna som utan tvekan stack ut från mängden jämfört med alla andra.

Michael Clarke Duncan var den amerikanska skådespelaren som med sin kraftiga kroppsbyggnad gjorde ett oförglömligt avtryck i filmen.

Men åren efter succén kantades stjärnan av mörker, och slutligen förlorade han kamp för sitt eget liv.

Jag är knappat ensam om att fullkomligt älska att grotta ner mig i filmens magiska värld. Det finns så mycket att se att det ofta känns som ett omöjligt uppdrag att välja ut en film eller tv-serie.

Men det är då jag alltid vet vad jag ska falla tillbaka på: odödliga klassiker som trots att de har några år på nacken har åldrats med värdighet.

Och en sådan film kom 1999 och blev en omedelbar hit världen över. Jag talar förstås om ”Den gröna milen”.

Liksom filmklassikern ”Nyckeln till frihet”, baseras även denna rulle på en av Stephen Kings böcker med samma namn.

I filmen får vi följa livet för de intagna och hur relationen mellan fångarna och vakterna på plats verkligen är. Det är där karaktären John Coffey kommer in.

Han kommer in till avdelningen efter att ha blivit dömd för att ha mördat två små flickor. Liksom de andra intagna väntar han på dödsstraffet och varje dag blir en dag närmare då livet tar slut.

Men det visar sig snart att John är inte som alla andra fångar och han har en talang som inte bara förändrar de övriga intagna, utan även vakternas liv för alltid.

Och mannen som gestaltar denna otroliga karaktär var ingen mindre än amerikanska skådespelaren Michael Clarke Duncan.

Foto: Discovery/Warner Bros

Michael Clarke Duncan spelade John Coffey i ”Den gröna milen”

Många minns hans mäktiga kroppsbyggnad i filmen, och inte minst hans jättelika gestalt jämförelsevis med Tom Hanks som också var med.

Michael Clarke Duncan var 1,96 meter lång så vem som helst såg ganska liten och ynklig ut jämfört med honom.

”Den gröna milen” nominerades till fyra Oscars, däribland ”Bästa film” och Michael nominerades i ”Bästa manliga biroll”. Men filmen blev utan Oscar och tog inte hem en enda statyett.

Men ”Den gröna milen” var långt ifrån starten på amerikanska stjärnans mångåriga karriär.

Innan filmen hade premiär hade han redan hunnit spela mot Bruce Willis i ”Armageddon” och dessutom medverkat i komedifilmen ”Friday”.

Men skådespeleriet var inte det första yrket inom underhållningsbranschen. När Michael började skådespela hade han redan arbetat som livvakt åt flera världsstjärnor. Bland annat hade han arbetat åt skådespelarna Will Smith och Jamie Fox.

Skådespeleriet blev dock det yrke som Michael brann främst för och fortsatte göra år efter ”Den gröna milen” och fram till sin egen död.

Han lånade bland annat ut sin röst till filmer som Disneys ”Björnbröder” och ”Kung Fu Panda”.

Michael Clarke Duncans relation med Omarosa Manigault Newman

Men lyckan kom också för Michael Clarke Duncan när det gällde kärleken. Tre år innan Michaels död träffade han den kvinna som skulle förändra hans liv totalt.

Omarosa Manigault Newman hade gjort sig ett känt namn efter att ha varit en av de första deltagarna i Donald Trumps program ”The Apprentice”.

De började dejta 2019 och förlovade sig 2012. Planen var att paret skulle gifta sig 2013 och dessutom utöka familjen.

Foto: Shutterstock

Efter skådespelarens död berättade Omarosa att paret hade planer på att skaffa barn. Michael fick aldrig några barn, åtminstone inte erkända.

En kvinna vid namn Marquea Ambrose har dock under många år utgett sig för att vara skådespelarens barn, någonting som dock aldrig blivit bekräftat, rapporterar ABC.

Men relationen med kärleken Omarosa förde inte bara med sig ljus. Det skulle visa sig vara början på ett mörker.

2012 medverkade Michael i tv-serien ”The Finder” som blev oerhört populär i USA. Samma år hintades det också om att Michael skulle medverka i ”Bones”, men det fick stjärnan aldrig chansen att göra.

Michael Clarke Duncans fördes akut till sjukhus

Den 13 juli 2012 drabbades Michael Clarke Duncan av en hjärtattack och låg inlagd på Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles.

Det var fästmön Omarosa som larmade ambulans och utförde hjärt och lungräddning i väntan på sjukvårdspersonal.

”Jag låg i sängen med Michael natten till den 13 juli när jag märkte en förändring i hans andning. Hans mjuka snarkar blev konstiga och slutade sedan helt. Jag lade min hand på hans bröst och insåg att han inte andades. Jag ringde 911 i panik och berättade för operatören vad som hände, att min fästman inte andades och kanske hade en hjärtattack. Operatören gav mig instruktioner att utföra HLR, vilket jag gjorde, som jag hade utbildats att göra på college, tills ambulanspersonalen kom och tog Michael till sjukhuset”, har hon tidigare berättat enligt Daily Beast.

Foto: Shutterstock

”Han levde fortfarande. Ambulanspersonalen sa till mig om det inte hade varit för mina ansträngningar, Så skulle han dött”.

Michael Clarke Duncans dödsorsak

I början av augusti kom beskedet att skådespelaren fått flytta från intensivvårdsavdelningen, till en annan avdelning då han fortfarande var i behov av vård.

Knappt en månad senare, den 3 september slog nyheten ner världen över. Michael Clarke Duncan återhämtade sig aldrig och somnade in i sviterna av hjärtinfarkten. Stjärnan blev 54 år gammal.

Men stjärnan fick inte sova i ro länge innan en konflikt började blossa upp. Efter Michaels död upprörde fästmön familjen när hon struntade i deras önskemål och valde att arrangera begravningen precis som hon ville.

Dessutom släppte Omarosa vid denna tidpunkt en bok om livet med Michael utan att rådfråga hans familj överhuvudtaget. Det blev ett hårt slag då de redan bråkade om arvet.

– Jag fick inte ens planera begravningen. När jag skulle välja ut blommor ändrade hon dem. Detta gjorde så ont eftersom han är min enda bror, har systern Judy sagt enligt Express.

Michael Clarke Duncans fästmö Omarosas tvist med familjen

Dessutom började familjen och Michaels fästmö bråka om stjärnans arv. Enligt uppgifter hade skådespelaren en förmögenhet på 8 miljoner dollar, motsvarande 82 svenska miljoner kronor.

Detta pengaregn gjorde att hans närmste anhöriga började bråka om arvet och vem egentligen som skulle ha hans förmögenhet, skriver brittiska Express.

Skådespelaren som var förlovad med Omarosa Manigault Newman skulle enligt uppgifter ärva allt från Michael. Detta gjorde familjen oerhört upprörda.

Det hela gick så långt att Michaels syster Judy anklagade Omarosa för att ha manipulerat stjärnan, så att all förmögenhet skulle gå till henne – inte familjen.

Systern Judy menade att Omarosa hade under en längre tid försökt få Michael att ändra sig angående sitt arv. I deras sista möte menar systern att skådespelaren inte riktigt var sig lik.

– Det var något på gång och jag vet det. Så för att han ens skulle ha lämnat henne allt, måste det ha funnits en del manipulation där, ska Judy ha sagt enligt sajten.

Omarosa har hela tiden nekat till anklagelserna och håller fast vid att Michael visste exakt vad han gjorde. Någon försoning tycks dock inte ha skett mellan stjärnans familj och Michaels fästmö.

Vi minns en fantastisk skådespelare och hoppas att familjen en dag kan försonas med Omarosa och ge Michael frid.

Exit mobile version