Micke ”Svullo” Dubois hittades död i källarförrådet – stjärnans sista ord till ex-sambon spelades in

Micke Dubois var en av landets mest uppskattade komiker men den 30 november 2005 skakades Sverige av ett tragiskt besked.

Micke Dubois, Svullo, var död.

Den sista tiden i livet mådde han väldigt dåligt och till slut orkade han inte leva längre. Han tog sitt liv.

Men innan han gjorde det, ringde han sin ex-sambo ett tiotal gånger. Hennes mobil var avstängd men hans allra sista ord spelades in.

Micke Dubois liv var någonting utöver det vanliga.

Dubois karriär började som världens ena professionella luftbasist och i början på 80-talet ställde han upp i en luftgitarrtävling som ”The Dude” och kom trea i finalen.

Bara några år tidigare hade han försökt slå igenom som bodybuilder i USA och tränade på samma gym som Arnold Schwarzenegger.

– När jag kom dit insåg jag snabbt att jag aldrig skulle bli någon stor kroppsbyggare trots att jag lyckats med omaket att bygga upp 20 kilo muskler på ett år. Anabola steroider hjälpte till, berättade Micke Dubois 1988.

Under tidiga år försörjde han sig också som manlig strippa och jobbade också som dörrvakt på diskotek där han var livvakt åt Johnny Thunders.

Fick jobb på SVT av Sven Melander

En tid gick han också under namnet Captain Freak på rockklubben Alexandra och uppmärksammades bland annat för att han svalde spott och käkade kattmat.

Varje vecka besökte han också SVT för att tigga efter jobb. Hans Crispin jobbade då som inslagsproducent för ”Razzel” och kom flera gånger i kontakt med Micke.

– En gång dök han upp med en ghettoblaster, en bergssprängare, på högsta volym. Han kastade sig ner på marken och kallade det för ”anti-breakdance”. Han var ivrig, rolig och hade någonting extra. Jag blev väldigt förtjust i honom, har Crispin berättat.

På den tiden var Sven Melander nöjeschef på SVT och Hans berättade att han hade planer på att göra någonting med Micke.

Sven var inte helt såld på idén till en början. Men till slut gav han duon grönt ljus och ”Agne & Svullo” blev till.

– Det var som följer: Vi hade Micke. En bil med rekvisita. En amerikansk fotograf som inte kan prata svenska. Vi skrev inte en manusrad under tre år. Jag har inget nedskrivet alls. Vi satte oss i en bil och så sa Micke exempelvis: ”här stannar vi. Du kommer ut och slår på mig”. Sådär körde vi på. Humorn kom ur att Micke orkade leverera en till tre timmar per dag. Därefter var han helt fysiskt dränerad. Då var ingenting roligt längre. Det var bara att köra hem honom. Han var alltid försenad och kunde inte hålla i pengar. Men han kunde leverera jävligt roliga grejer framför kameran. Det var inget snack om den saken, har Crispin berättat.

”Agne & Svullo” blev en braksuccé, och sågs av många ungdomar som hyllade programmet. Föräldrarna som också satt bänkade framför TV-apparaten var inte lika förtjusta.

Sista gången Crispin gjorde rollfiguren Agne var omkring 1990 eller 1991. Men Svullo fortsatte att leverera sin rollkaraktär för publiken och karriären rullade på i en skenande fart.

Svullo – ”För fet för ett fuck”

Under 90-talet uppträdde Micke bland annat som förlorartypen Skägget där han gjorde ett antal hemma-hos-reportage iförd lös-pipskägg. Skägget bytte plats inför varje nytt reportage. Han besökte bland andra Alice Timander och Sune Mangs.

Micke släppte också musik. Bland annat kultklassikern För fet för ett fuck tillsammans med Electric boys. Singeln blev en stor hit och spelades i hela landet.

I slutet på 90-talet medverkade Micke i en rad olika TV-program, inte minst i Fångarna på fortet, på Rymmen, Sveriges värsta.

Han gjorde även barnprogrammet Hotell Favoriten tillsammans med sin vän Lasse Jansson som sändes i TV4:s Lattjo Lajban. I början på 2000-talet var han också reporter i SVT:s Söndagsöppet under namnet Micke nyfiken.

Hårda slitet tog ut sin rätt

Ja, Micke Dubois körde gasen i botten år efter år. Men det kostade på hans psykiska och fysiska mående.

– Jag tror det kostade på. Han kunde dra ner persiennerna och inte svara i telefonen, har regissören Ulf Malmros berättat i P4 Dokumentär.

Hans vänner beskriver alla honom som en lugn person, men när han drack kunde vad som helst hända och under en period var det mycket fest.

– Han var inte lätt på det sättet. Han var en individ som var helt omöjlig att styra, berättar Gitte Nilsson, som var sambo med Micke i över tio år, i samma dokumentär.

Micke Dubois och Gitte Nilsson
Foto: Mats Andersson / TT

Micke Dubois begick självmord

Men den 30 november 2005 får Micke Dubois liv ett tragiskt slut.

Micke hittas död i sin källare, av sin ex-sambo Gitte Nilsson.

Enligt kvällstidningarna ska Micke och Gitte ha separerat några månader tidigare, något som tog väldigt hårt på honom.

I samma veva ska han också ha lidit av en depression och bara några veckor innan självmordet legat inlagd på en psykiatrisk klinik. Efter fem dagar på kliniken skrevs han ut.

– På något sätt tog han kraft till sig och talade om att ”nu mår jag bra”, han är ju skådis. Han hade inga problem att lura dem. Jag vädjade att de skulle behålla honom, för han kommer att dö. Det förstod jag, berättade Gitte Nilsson för Aftonbladet då.

Och så blev det. Micke mådde inte bättre och till slut orkade stjärnan inte leva längre.

Svullos sista andetag spelades in

Micke Dubois begick självmord genom att hänga sig. Han drack stora mängder sprit och åt antidepressiva mediciner som absolut inte ska kombineras med alkohol.

Han satte sig på en pall i sitt och ex-sambons gemensamma källarförråd med en snara om halsen och väntade på att somna och att repet skulle dras åt. Runt honom låg fotografier på Gitte och barnen.

Men det var långt ifrån första gången som han planerade att ta sitt liv.

– Det här var planerat in i minsta detalj. Snaran och pallen hade stått där i flera månader. Han hade berättat för mig exakt hur det skulle gå till, och så blev det. Micke har berättat för mig flera gånger under den sista tiden att: ”I natt somnade jag på pallen med snaran kring halsen, men jag vaknade. Jag överlevde en dag till. Det var ren tur.” Och varje natt ringde han upp till 20 gånger. Varje morgon när jag slog på mobilen tänkte jag: ”Tänk om han är död”, sade Gitte till Expressen då.

Även den här gången ringde han Gitte, minst ett tiotal gånger.

– I början grät han och sa: ”Förlåt, ”förlåt”, ”förlåt.” ”Jag gör något väldigt dumt nu.” Sedan fanns några meddelanden: ”Jag har tagit dom här jävla pillren nu, jag är inte med i matchen alls längre, jag är helt borta.” På slutet kom de stöddiga samtalen: ”Tack för allt, hej!” Under de sista samtalen hörde jag hur han sov tungt. Hans sista andetag finns antagligen med där, berättade Gitte för Expressen kort efter stjärnans död.

– Då tänkte jag att: ”Om jag svarat den där sista natten när han ringde, fan, då kanske han levt i dag.” Men samtidigt, kanske hade det bara varit att skjuta fram det. 

Micke Dubois lämnade fyra barn efter sig

Micke blev 46 år och lämnade efter sig fyra barn. Den yngsta var bara ett år när han dog.

Tiden efter Mickes död var tumult för hela familjen. Inte nog med att hon var tvungen att hantera allt det praktiska, hon var också tvungen att svara på mediernas frågor, arrangera en begravning och ta hand om både sig själv och barnen som var i djup sorg.

Efter begravningen kom alla känslor i kapp henne och hon drabbades av depression. Hon sparade ingenting av Mickes saker, ett beslut hon ångrar.

– Vi sparade nästan inga minnessaker. Man ger bort nästan allt för att man tycker så synd om andra. Så barnen har ingenting efter sin pappa. När man mister någon och är i ett känslomässigt kaos tar man beslut som man senare inte riktigt förstår, har hon berättat för Aftonbladet.

Men hon är nöjd med att de åkte för att se Mickes döda kropp. Trots att det var fruktansvärt jobbigt för alla.

– Det är jag fortfarande glad för att vi gjorde. Annars hade vi aldrig förstått att han faktiskt är borta. Många sa till barnen att det skulle vara så fint och viktigt att titta på pappa när han ligger där. Men det var allt annat än fint. Jag är ändå glad att vi gjorde det. Det var mycket smärtsamt, sade hon till tidningen då.

Trots sorgen bestämde sig Gitte snabbt för att gå ut och bryta stigmat kring självmord och var öppen med Mickes psykiska ohälsa.

Micke Dubois begravning
Foto: Bertil Ericsson, TT

Drabbades av kronisk sjukdom

Tillsammans med journalisten Niklas Bodell bestämde hon sig också för att skriva en bok. Boken heter På liv och död: Historien om Micke ”Svullo” Dubois, och släpptes 2006.

När boken släpptes som ljudbok 2018, 13 år efter komikerns död, berättade Gitte vidare om hur Mickes bortgång kommit att påverka familjen.

– Det följde år av frågor. När en vuxen drabbas av psykisk ohälsa som Micke gjorde, så finns den sedan kvar för barnen att hantera. Som att det nästan smittar vidare i familjen. Vi har inte varit en vanlig familj, utan för oss har fokus legat på att ha koll på hur vi mår. I bland drömmer jag om att vi skulle kunna vara den här vanliga familjen som bara pratar om betyg och vad man har lärt sig på matten.

Efter den svåra tiden drabbades Gitte av sjukdomen SLE.

Så här beskriver 177 sjukdomen på sin hemsida:

”SLE, systemisk lupus erythematosus, är en kronisk inflammatorisk sjukdom som hör till de reumatiska sjukdomarna. Immunförsvaret angriper den egna kroppen när man har SLE. Du kan inte bli helt frisk från SLE, men symtomen kan lindras med hjälp av läkemedel”.

Gitte tror att sorgen efter Micke är en av anledningarna till att hon drabbades av sjukdomen.

– Sorg tar väldigt lång tid. Det sätter sig i både kropp och själ, jag bar sorgen i kroppen. Några år efter Mickes död fick jag en obotlig sjukdom som förändrade mitt liv. Det är absolut en effekt av det jag gått igenom. Det är en autoimmun sjukdom som kallas SLE, en inflammationssjukdom. Den går i skov och jag äter mediciner. Jag har väldigt mycket värk och är tröttare, jag har inte ens hälften av den energin som innan jag blev sjuk.

Micke Dubois grav
Micke ”Svullo” Dubois gravsten på Solna kyrkogård, Sverige. Foto: Wikicommons

Saknaden efter Micke Dubois

Mickes egen pappa tog livet av sig när Micke var tonåring och i efterhand har Gitte förstått hur det faktiskt påverkade honom.

– Det jag tänker idag är att det står klart för mig nu att Micke troligtvis hade en diagnos. Hade Micke varit ung idag tror jag att han hade fått diagnosen asperger och kanske fått hjälp. Han blev aldrig förstådd för de svårigheter han hade och tampades med under hela sitt liv. Sedan hade han ju ett specialintresse, och det var komiken. Han registrerade allt, varenda detalj. Komiken mådde han bra av under flera år, men så ska ju alla andra delar av livet hänga med. Det gjorde det inte för honom, har Gitte Nilsson berättat för Aftonbladet.

Hon har haft dåligt samvete över hur allt slutade och saknar honom än idag.

– Jag gjorde allt som stod i min makt. Micke vet hur älskad han var. Han visste hur väl jag förstod honom. Det var dock jobbigt att leva som nästan en vårdare. Det gjorde att vår relation tog slut. Det blev för jobbigt. Men vi var riktigt tajta och jag saknar honom som människa. Jag tycker att vi borde minnas hans artisteri, har hon sagt till Aftonbladet.

Vi glömmer dig aldrig Svullo. Alltid saknad, aldrig glömd.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 
Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.
Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.
Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

 

Läs mer om...