Mikael Wiehes fina gest från sista turnén – skänker allt överskott för att hjälpa Ukraina

Mikael Wiehe tar farväl av sin publik med en allra sista turné.

Nu meddelar artisten att allt överskott från konserten på Cirkus den 5 april kommer gå till att stötta räddningsarbetet i Ukraina.

Den skånske progg- och rocksångaren Mikael Wiehe föddes i Stockholm 1946 och inledde så småningom sin musikkarriär i orkestern Cooling’s Traditional Jazzmen 1963.

På 1970-talet blev han frontman och sångare i det legendariska proggbandet Hoola Bandoola Band, där även vännen och kollegan Björn Afzelius (1947-1999) ingick.

Sedan 1978 har han gett ut över 30 album som soloartist och i olika konstellationer med andra artister.

Björn Afzelius
Vännerna Björn Afzelius och Mikael Wiehe Foto: Scanpix Code: 20360

Han har under årens lopp också gjort sig känd för sitt politiska engagemang.

Mikael Wiehes sista turné

I november släppte han sitt senaste album ”Den siste mohikanen” och nu under våren gör han sin sista turné någonsin. En nyhet som presenterades av skivbolaget Universal under rubriken ”Mikael Wiehe tar farväl”.

”Två saker har under ett halvt sekel definierat Mikael Wiehes artistiska värv. Dels den eviga resan, turnén utan slut. Dels drömmen om en bättre värld. Det förstnämnda har nu snart nått sin slutstation. Det senare är en strävan som aldrig kommer upphöra”, skriver skivbolaget Universal i ett pressmeddelande.

– Jag gör min sista stora turné medan jag fortfarande kan stå på benen, medan jag fortfarande kommer ihåg låtarna, medan jag fortfarande kan sjunga och medan jag fortfarande kan höra applåderna, säger Mikael Wiehe till TT Nyhetsbyrån, uppger Omni.

Mikael Wiehe/ Ukraina
MALMÖ 2021-10-26 Mikael Wiehe fotograferad i sitt arbetsrum i Malmö i oktober 2021. Foto: Johan Nilsson / TT / Foto: Ola Torkelsson, TT

2022 års turné går under namnet ”Den sista turnén” och sträcker sig till både Sverige, Norge och Danmark.

”Med sitt nya album ”Den siste mohikanen” och den efterföljande turnén tar Mikael Wiehe farväl. Farväl av det intensiva turnerande som varit hans signum ända sedan han först mötte publiken som Hoola Bandoola Bands ledare på 70-talet. En kärleksrelation till publiken som fortsatt in i solokarriären med tusentals och åter tusentals konserter runt om i Norden. Fortfarande runt hundra per år. År efter år”, skriver Wiehes skivbolag och fortsätter:

”Vilken 75-åring som helst kan unna sig att trappa ner lite. Inte minst en som släppt ett fyrtiotal album och som stadigt upprätthållit en stark position som viktig röst i samhällsdebatten. Alltid redo att stå upp för rättvisan och jämlikheten. Men det är också en roll som förpliktigar. Mikael Wiehe ämnar inte lämna oss vind för våg på öppet hav”, skriver skivbolaget.

Skänker pengar till Ukraina

Men samtidigt som Mikael Wiehe gör sin sista turné har Rysslands invasion av Ukraina tvingat miljontals människor på flykt.

Nu meddelar stjärnan att allt överskott från turnén kommer att gå till att hjälpa Ukraina.

LÄS MER: Tomas Ledins fina gest på 70-årsdagen – skänker intäkterna till välgörenhet: ”Win, win”

Artisten skriver själv om beslutet i sina sociala medier.

Rysslands krig i Ukraina förvärras för varje dag. Behovet av stöd och hjälp i alla former är omättligt. Jag har därför…

Posted by Mikael Wiehe on Friday, March 25, 2022

”Rysslands krig i Ukraina förvärras för varje dag. Behovet av stöd och hjälp i alla former är omättligt. Jag har därför beslutat att allt överskott från extrakonserten på Cirkus den 5 april ska gå till Läkare utan gränsers verksamhet i Ukraina”, skriver han i inlägget.

Inlägget har väckt starka reaktioner. Tusentals har gillat inlägget och i kommentarsfältet strömmar kommentarerna in.

”Mikael kan man alltid lita på. Blev bjuden i försenad födelsedagspresent av min nästkusin så jag åker till Gävle och lyssnar på dig där .. Tack Mikael för all visdom du byggde upp min ryggrad med”, skriver en person.

”Du är en förebild hoppas att fler gör detsamma”, skriver en annan.

”Så skulle alla artister tänka!!!”, skriver en tredje.

Så fint gjort. Tillsammans hjälps vi åt.

Tycker du att fler borde ta efter?