Molly Sandéns hyllning till barndomsidolen Helen Sjöholm: ”Har ett sätt att beröra som går rakt in i kroppen”

Helen Sjöholm har berört svenska folket i decennier med sin röst.

Nu berättar yngre artistkollegan Molly Sandén om sitt känslosamma möte med barndomsidolen.

– Hon fick mig att vilja sjunga, säger hon till Nöjeslivet.

Molly Sandén är en av våra mest populära artister i dag.

26-åringen slog igenom redan när hon var 14 år och kom med till Junior Eurovision för Sverige. Året därpå 2007 var hon med på Lasse Holms ”Diggiloo”-turné och sedan dess har det rullat på med Melodifestivalen, pophits och programledaruppdrag för Musikhjälpen och Diabetesgalan.

Men det finns en speciell artist i Sverige som gjort särskilt avtryck på Molly: rutinerade Helen Sjöholm, 48.

– Jag har alltid, alltid haft Helen Sjöholm som min personliga favorit. Hon har ett sätt att beröra som går rakt in i kroppen på en. Hon är väldigt duktig på att artikulera. Det är nog det här med att jag alltid har älskat musikal också. Jag såg henne för första gången i ”Kristina från Duvemåla” när jag var typ 4-5-år och fattade ingenting. Redan då sa till mamma: Det här vill jag göra! säger Molly Sandén.

Och fortsätter:

– Hon fick mig att vilja sjunga. Sedan hade jag 3-cd-plattan och lärde mig alla låtarna. Jag sjöng ”Du måste finnas” i flickrummet.

För en tid sedan fick hon möjlighet att träffa sin barndomsidol.

– Ja, men det roliga är att man stöter på de flesta i branschen. Men hon har inte varit med på så mycket fester och så där. Så det tog väldigt många år. Då byggde jag upp någon slags nervositet inför det ögonblicket när jag kommer få träffa henne.

View this post on Instagram

♥️

A post shared by Molly Sandén (@m0llys) on

Det var ett nervöst ögonblick.

– Jag träffade henne första gången för typ ett år sedan. Det var roligt, jag blev nästan lite till mig. Det blir jag aldrig längre, jag har träffat stjärnor utomlands, åkt på turné med Avicii och grejer. Man har träffat alla möjliga, och jag blir inte på något visst sätt. Men med henne…jag ser verkligen upp till henne och tycker hon är fantastisk. Hon var så gullig och fin, så jag kommer ihåg att jag inte visste riktigt vad jag skulle säga för jag blev så paff.

– Jag ville säga: ”Du är jättebra, jag tycker om dig!”.

Vilken är din favoritlåt med Helen Sjöholm? 

– Min favorit genom alla tider är ju ”Gabriellas sång”! Det var också den som satte i gång min karriär. Det var en av de första tv-grejerna jag gjorde som fick ett spinn när jag gjorde den i ”Så ska det låta” för tio år sen.

Kanske dags för en repris snart igen?

– Kanske. Jag vet inte om jag kan sjunga den längre. Jag har blivit mycket hesare med åren. Men det är också nice, för man hör nu mer av mig. Jag försöker inte sjunga perfekt hela tiden, utan det handlar mer om vad jag vill säga. Nu är min musik mycket mer en kommunikation där jag tar upp ämnen som är lite mer opolerade och obekväma. Där tycker jag det uppstår en magi.

– De låtar jag skrivit som varit svårast att skriva och är mest utlämnande, är ofta de låtar som folk tar till sig mest. När man vågar öppna lite mer får man mycket mer tillbaka.

Molly Sandéns besked om framtiden – skriver ny musik

Molly Sandén själv nådde som högst andraplatsen på Svensktoppen i höstas med låten ”Större” från skivan med samma namn. Hon berättar att föräldrarna brukar skicka sms till henne om just Svensktoppen och placeringarna där.

Nu ger hon också besked om framtiden – som kan få alla Molly-fans att hoppas på nytt material snart.

– Jag är i studion nu och skriver nytt. Jag har nästa tre singlar nästan klara, i princip. Det är också på svenska och i samma värld som ”Större”. Jag fick ett sånt flow när vi skrev den. De nya låtarna är ännu lite mer av det som jag gillade mest från förra plattan, säger Molly Sandén till Nöjeslivet.

Här kan man komma i julstämning genom att lyssna på Mollys version av Helen Sjöholms ”Gabriellas sång” som hon tolkade för tio år sedan i ”Så ska det låta”: 

För några år sedan sjöng Helen Sjöholm ”Vinterhamn” av Björn och Benny i en kyrka och det är så vackert!

Dela gärna vidare om du också uppskattar Helen Sjöholms underbara röst och Molly Sandén!