Nanne Grönvall fick krisstöd av staten – betalar nu tillbaka allt: ”Känns inte rätt för min egen del”

Nanne Grönvall är en av många artister som har sökt krisstöd i coronakrisen för att kunna få ersättning för förlorade inkomster.

Men efter att ha blivit beviljad krisstödet, berättar nu Nanne att hon återbetalar stödet till de som behöver det bättre.

”Det här känns inte rätt för min egen del. Jag måste lämna tillbaks pengarna”, skriver hon på Instagram.

Det har varit en tuff tid för många branscher sedan coronakrisen bröt ut.

För nöjesbranschen har det inneburit att flera spelningar och turnéer har tvingats ställa in och flera har stått utan en inkomst.

Nu har ett krisstöd betalats ut till flera kända svenska artister för förlorade inkomster, och det har väckts stor uppmärksamhet – inte minst från Tommy Körberg som tycker att de som ansöka om stödet saknar moral.

En av de många artister som sökte krisstödet är artisten Nanne Grönvall tillsammans med maken Peter.

På sin Instagram berättar Nanne att hon trodde att alla som ansökte om krisstödet skulle beviljas, men upptäckte snart att så var inte fallet.

”Plötsligt blev alla jobb avbokade. Panik utbröt. Alla kommande jobb var plötsligt borta. Peter och jag, som båda arbetar inom samma bransch, var nu helt arbetslösa, som så många andra.
Vi har inte permitterat oss, så när uppgifter kom att alla kunde söka stipendier med ett engångsbelopp, som en del-kompensation för sina uteblivna jobb under våren blev jag super glad”, skriver hon och fortsätter:

”Naivt trodde både jag och Peter att det var något som alla de sökande skulle kunna beviljas. Allt gick ju så fort, med två dagars varsel fick jag veta om möjligheten till ansökan. Så jag ansökte om det och fick det. Sen dök debatten upp om hur Stipendiet har fördelats”.

Nanne Grönvall
Foto: AnnCatrin Blyckerts/Wikkicommons

Insikten efter ansökan

Hon insåg då att bara ett fåtal personer hade beviljats krisstödet och då tog hon beslutet.

”Jag tog upp detta med min make i går kväll och sa; ”Det här känns inte rätt för min egen del. Jag måste lämna tillbaks pengarna”, skriver hon.

LÄS MER: Tommy Körbergs vrede mot artisterna som sökt corona-stöd: ”Skänk pengarna till de som behöver dem”

Vill se en förändring

Nanne Grönvall hoppas nu att debatten kommer leda till något gott.

”Jag önskar nu att vi också börjar prata om alla våra kära medarbetare som ljudtekniker, musiker, scenarbetare, maskörer, regissörer och alla andra som också är nödvändiga för att kunna genomföra våra jobb och där många står helt arbetslösa och utan någon form av bidrags möjlighet. Många av dem har enskilda firmor är helt lämnade utanför systemet och ingen möjlighet till att söka bidrag”, skriver hon.

View this post on Instagram

Skrev följande i förmiddags till Konstnärsnämnden: * Hej! Detta är precis som för många andra, enormt tunga tider för mig och min man som driver bolag och är yrkesverksamma där jobb avbokats helt och hållet under så gott som hela året. Så jag blev super glad när jag fick veta att jag fick detta stipendium. Men efter att nu har tagit del av personers återberättelser om att de fått avslag för att pengarna inte har räckt till alla, så önskar jag att återbetala dessa pengar och att de istället kommer till handa till några som har fått avslag. När jag ansökte var så gott som ALLA mina jobb avbokade under hela året. Nu har det börjat trilla in lite jobb igen framöver och dessutom vetskapen att alla inte fått stipendium. Därför känner jag att det vore fantastiskt om mitt stipendium kan komma tillhanda till några som fortfarande inte får in några jobb alls istället. Därför tacksam för vart jag kan returnera pengarna och en bekräftelse att pengarna då kan komma andra sökande tillhanda! Bästa hälsningar! Nanne * Tack Konstnärsnämnden för att ni återkom så snabbt med svar, med info och att ni bekräftade att de kommer tillhanda till andra sökande: * "Hej Nanne! Tack för ditt mejl och vad positivt att höra att det har börjat komma lite uppdrag/jobb igen! Du kan såklart avsäga dig ditt Krisstipendium, om det är din önskan, och då ser vi till att medlen kommer till användning.” Med Vänlig Hälsning! Konstnärsnämnden * Jag önskar nu att vi också börjar prata om alla våra kära medarbetare som ljudtekniker, musiker, scenarbetare, maskörer, regissörer och alla andra som också är nödvändiga för att kunna genomföra våra jobb och där många står helt arbetslösa och utan någon form av bidrags möjlighet. Många av dem har enskilda firmor är helt lämnade utanför systemet och ingen möjlighet till att söka bidrag. På youtube finns ett inlägg som heter "Den svenska nöjesbranschens ekosystem”. Jag vill rekommendera alla att se den och framförallt ni politiker som kommer att ha fortsatt möjlighet att påverka hur ekonomiska bidrag fördelas och vilka krav som ska ställas för att få det. På så sätt blir det rätt fördelat utan att någon drabbas åt vare sig ena eller andra hållet.

A post shared by Nanne Grönvall (@nannegronvall) on

Och hennes intiativ hyllas stort på Instagram.

Tusentals har gillat hennes inlägg och hyllar nu Nanne gör hennes fina drag att återbetala pengarna.

LÄS MER: Jill Johnson slår tillbaka – nya orden efter stenhårda kritiken

Så fint Nanne! Vi är glada att du har också fått in mer lite jobb så att vi kan få se mer av dig! Vad tycker ni om detta? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.