Nanne Grönvalls kritik mot SVT – inför avgörandet i Melodifestivalen 2020: ”Jag hade sett fram emot att…”

Nanne Grönvall, 57, är tillbaka i Melodifestivalen 2020 – men tvingas tävla mot sig själv efter SVT:s beslut.

Nu riktar schlagerveteranen kritik mot kanalen.

– Jag hade sett fram emot att vara med som kompositör, säger Nanne Grönvall till Nöjeslivet.

Nanne Grönvall är tillbaka i Melodifestivalen – 13 år sedan senast.

Men i deltävlingen i Malmö Arena på lördagen måste hon tävla mot sig själv.

Artisten har nämligen fått med ytterligare en låt i tävlingen, som låtskrivare. Det handlar om Jakob Karlbergs låt (”Om du tror att jag saknar dig”) – som alltså ställs mot Nannes egna ”Carpool karaoke”.

Nanne Grönvall
MALMÖ 20200220 Nanne Grönvall som tävlar med låten ”Carpool Karaoke” under en pressträff med deltagande artister inför deltävling fyra av Melodifestivalen i Malmö Arena i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

Nanne Grönvall tvingas tävla mot sig själv i Melodifestivalen 2020

Nanne Grönvall menar att SVT kunde ha lagt låtarna i olika deltävlingar – så hon hade sluppit tävla mot sin andra låt. Artisten hade velat stötta Karlberg som låtskrivare – och samtidigt själv kunnat se Melodifestivalen ur en kompositörs ögon.

Men nu måste hon alltså tävla själv, samtidigt som det andra bidraget.

– Ja, det var inte för att vi själva hade bestämt det. När jag fått veta att vi fått med båda låtarna hade jag sett fram emot att vara med som kompositör ena veckan, och stöttat Jakob backstage. Om kvällarna, när han måste gå och lägga sig, kunde jag sitta kvar och hänga med alla ett tag till, haha. Nu när jag också är med som artist måste jag också gå och lägga mig på kvällarna.

Hade du fått bestämma så hade bidragen tävlat i olika deltävlingar?

– Ja visst, oja! Samtidigt är jag ju så klart tacksam över att ha fått med två låtar. Man får tänka på det positiva.

Samtidigt kan det vara större sannolikhet att åtminstone en låt tar sig vidare?

– Ja, det har du rätt i, det har jag inte tänkt på! säger Nanne och skrattar.

MALMÖ 20200220 Nanne Grönvall som tävlar med låten ”Carpool Karaoke” under torsdagens repetition inför deltävling fyra av Melodifestivalen i Malmö Arena i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

SVT:s svar på Nannes kritik

Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson förklarar hur SVT tänkt – och varför Nanne tävlar mot sitt eget bidrag.

– Varje deltävling byggs utefter en mängd olika parametrar. Det handlar bland annat om att få ett så dynamiskt, spännande och omväxlande startfält som möjligt. Nu föll det sig så att det blev maxat deltagande för Nanne i sista deltävlingen vilket är både spännande och kul att visa på den bredd som Nanne besitter både som artist och låtskrivare, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson.

Inför deltävlingen i Malmö får såväl Nanne Grönvall och Jakob Karlberg dock finna sig i att vara nederlagstippade. Hanna Ferm är storfavorit att gå direkt till final.

”Tror och hoppas på ny sommarplåga”

Men Grönvall hoppas ändå att Karlbergs bidrag kommer bli en hit – fem år efter hans stora genombrott med sommarplågan ”Fan vad bra”.

– Hans låt är otroligt stark och han är väldigt stark både som artist och sångare. Jag tror och hoppas ny sommarplåga för honom, säger Grönvall.

Hur är det med egna tävlingsinstinkten, du vill gå vidare i tävlingen?

– Tävlingsinstinkten är som den är. Just precis i stunden fokuserar jag, sen är det som att jag spelar tennis. När jag väl är på planen springer jag som en ”guttaperka”! Oavsett om jag vunnit eller förlorat så har jag haft kul medan jag spelat. Just i stunden vill jag så klart ut på scen och göra bästa möjliga, men mer så kan jag inte göra.

Christer Björkman, SVT. Foto: Henrik Montgomery / TT

Nanne Grönvall går ut med startnummer tre i lördagens deltävling av Melodifestivalen 2020, som direktsänds i SVT1 och SVT Play. Hennes andra bidrag, som framförs av Jakob Karlberg, går ut med startnummer sex av sju.

STOCKHOLM 20191126 Nanne Grˆnvall och Peter Grˆnvall under SVTs presentationav de artister som ska t‰vla i Melodifestivalen 2020. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070

Minns du hur det såg ut när Nanne kom tvåa i Melodifestivalen 2005 med ”Håll om mig”? I finalen var hon faktiskt svenska folkets favorit – men Martin Stenmarcks ”Las Vegas” vann efter jurygruppernas omröstning sagt sitt.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!