Foto: TV4/Instagram @nannegronvall

Nanne Grönvalls stora saknad – efter sin mamma: ”Så jävla tomt och smärtsamt”

Uppväxten var svår.

Kärleken enorm – och saknaden bottenlös.

Nu öppnar Nanne Grönvall, 57, upp om relationen till sin bortgångna mamma.

– Vi hade en stark kärlek säger Nanne Grönvall i podcasten ”Schlagervännerna”.

På de flesta pressfoton framträder en sprallig och glad Nanne Grönvall.

Men under ytan finns en historia om en artist som fått kämpa – under den långa och framgångsrika karriären. Bröstcancer, scenskräck – och en tuff uppväxt.

Nu firar den folkkära artisten 35 år som artist och gör comeback i Melodifestivalen 2020.

Nanne Grönvall växte upp med en mamma som missbrukade

I en stor intervju med programledarna Emil Löfström och Josefine Eklöf i podcasten ”Schlagervännerna” öppnar Nanne Grönvall nu upp om sin tuffa uppväxt med en missbrukande mamma.

Schlagervännerna Emil Löfström expert Newsner
Emil Löfström är en av programledarna i podcasten ”Schlagervännerna” och expert på Melodifestivalen. Foto: Privat

– Jag älskar Nanne framförallt efter denna inspelning, hon har ett riktigt stort hjärta och jag skulle vilja påstå att hon är dagens Lill-Babs. Vi får också spela upp flera helt outgivna och aldrig innan spelade låtar från hennes karriär, säger Emil Löfström som alltså har gjort intervjun med Nanne tillsammans med kollegan Josefine Eklöf.

View this post on Instagram

Hipp, hipp hurra för världens bästa Lill-Babs som fyller 80 år i dag. Få i hela världen har alltid gett så mycket kärlek, uppmuntran, empati och styrka åt allt och alla, som hon. En karismatisk artist, som ger lika mycket på, som bakom scenen. Hon har alltid sett alla hon jobbar med och lär sig namnen på alla i bandet, scentekniker, personalen i konserhallarna, städarna som gör logerna och lokalerna så fina före och efter en konsert. Ja, hon ser verkligen alla på ett sätt som är helt unikt. Som artist är hon lika unik – värme, humor och en bred entertainer. För mig har hon varit som en mentor. Varje möte med henne, vare sig privat eller i jobbet, känns som en positiv kick i själen. Jag har också kunnat ringa henne när saker har krisat i mitt liv och jag behövt kloka ord på vägen för att söka hitta gnistan tillbaks jobbmässigt, när både jobb- och privat-liv har varit allt för tungt emellanåt och det känts som om jag rasat inombords. Hon har peppat, alltid tagit sig tid. Att få ha jobbat med henne har också varit outstanding, som i Allsång På Skansen. Det kändes så stort att få sjunga tillsammans med henne. Är man i Järvsö så öppnar hon alltid upp sitt hem och säger: "kom och hälsa på vet'ja". Och inget är så mysigt som att få sitta där och umgås med henne. Man vill inte gå därifrån. Bara sitta kvar och prata vidare med denne kloka människa. Världens bästa, underbaraste Lill-Babs. Jag, och så otroligt många andra också, älskar dig av hela våra hjärtan. Tack för allt du gett och ger oss, genom alla år både som artist och medmänniska. LOVE U, LOVE U!!!! ❤️❤️ (Bild från: FESTIVALPHOTO.NET) @lillbabsofficial @kaspersen @mberghagen #lillbabs80 #festivalphoto #lillbabs80år

A post shared by Nanne Grönvall (@nannegronvall) on

Nanne Grönvalls låt ”Hatar, älskar” som släpptes år 2001, handlar om relationen till mamman som gick bort 65 år gammal år 2010. Nanne förklarar att sorgen efter mamman är enorm, och kärleken lika stark.

View this post on Instagram

Älskade mamma. Det är 9 år sedan du gick bort och fortfarande går det inte en enda dag utan att jag tänker på dig. På första bilden här, tagen på Midsommardagen 1962, var jag 5 veckor gammal och du var stolt nybliven mor – 15 år och 11 månader. Du hade inte ens fyllt 16 när du födde mig i maj -62. Jag önskar så att du fått ett lyckligare liv än det blev. Du, som gav så mycket kärlek men sällan kände dig älskad. Du som alltid var så stolt över mig, men aldrig kände själv hur fantastisk du var. Du som alltid peppade andra, men själv kämpade med stark ångest. Så mycket blev så tungt i ditt liv och hur jag än försökte kunde jag inte hjälpa dig. Sorgen i ditt liv var ofta för tung. Men åh vad mycket roligt vi hade också. Jag älskade din humor – så ofta vi skrattade tillsammans. Ena gången höll du på att gå bort i jätte hög feber på den palliativa avd. De sa att du inte skulle klara natten och jag satt bredvid dig fram till morgonen. När du vaknade så insåg vi båda att du fått ytterligare några levnadsdagar mot alla odds. När sköterskan kom in på morgonen sa du; ”Kan man få lite frukost, för nu har liket vaknat.” Sköterskan stirrade förfärat åt din svarta humor men du och jag skrattade åt ditt grova skämt. Det var så du var – humorn har alltid varit räddning i våra liv när det har känts som mörkast. Du var empatisk, intelligent och snäll. Mamma – jag kan berätta om katten Mischa som du tog hem från ett vanvårdat boende och som alltid kröp undan av rädsla så fort någon kom och hälsade på dig, men som älskade att få vara hos dig, med all kärlek och ompysslande. Du kände sån oro för honom under dina sista levnadsdagar och sa gång på gång; ”Vad ska hända med honom nu? Ni måste ta hand om honom.” Mamma – han mår bra! Han är 13 år nu, sätter respekt i vår hund Ripley om han tycker att han blir för närgången och han sover tryggt hos mig och Peter varje natt, spinnandes. Det blev ju din nya ”bäbis” dina sista levnadsår. Han är fortfarande lycklig mamma. 🐱 Barnbarnet Hugo, nu 8 månader plus våra bonusbarnbarn Hayfaa och Tobias skulle du älska och de dig. Tack för att jag fick just dig till min mamma. Älskade, fantastiska mamma, jag saknar dig gränslöst mycket.❤️❤️ #morsdag

A post shared by Nanne Grönvall (@nannegronvall) on

– Jag skrev den utifrån att min mamma hamnade tidigt i alkohol- och tablettmissbruk. Hela uppväxten präglades mycket utav det. Det blev en ganska tuff uppväxt i och med att de männen hon träffade också drack. Det kunde bli bråk. Ambulans och poliser kunde dyka upp på julaftnar och så där, säger Nanne Grönvall i podcasten ”Schlagervännerna”.

Att hon går ut och berättar om sin tuffa uppväxt beror på att hon med sin berättelse vill kunna hjälpa andra som befinner sig i liknande situationer.

Nanne Grönvall, 35 års karriär ❤️Emil och Josefine får äran att prata med Sveriges folkkära Nanne Grönvall, och det…

Gepostet von Schlagervännerna am Mittwoch, 29. Januar 2020

– Mamma hamnade tyvärr i det här här missbruket och jag måste säga att hon är en av de mest… Nu finns hon tyvärr inte kvar längre här. Men ett större hjärta än vad hon har…hon var så otroligt full av kärlek och gav mig den kärlek som hon kanske inte fick själv i livet. Min mamma blev också nykter alkoholist de sista 15 levnadsåren vilket var helt fantastiskt.

Innan hon gav ut låten ”Hatar älskar” bad hon om sin mors medgivande.

– Jag fick ge ut den här låten med hennes godkännande så att säga. Det är ju ändå som så att har man med någon som missbrukar att göra, den här personen man älskar så mycket försvinner i samma stund som alkoholen eller drogerna tar över.

Lyssna på hela intervjun med Nanne Grönvall i ”Schlagervännerna” här!

Avsnitt 100 ligger nu uppe 🥂Schlagervännerna fyller jämnt med sitt hundrade ordinarie avsnitt! Vi tittar tillbaka på…

Gepostet von Schlagervännerna am Sonntag, 10. November 2019

– Det blir en annan person. Det är det man slits emellan; kärleken till den nyktra personen och den här fulla personen som man inte kan prata med, som inte är resonabel. Kan ringa flera gånger samma natt. Det är två helt skilda personer.

Nanne Grönvall vill hjälpa andra med sin historia

För Nanne Grönvall har det betytt mycket att kunna hjälpa andra maskrosbarn i samma situation.

– Jag försöker beskriva utifrån den fullständiga ångest och hur ont det gör. Det var tungt att ge ut den, samtidigt kände jag att jag behövde få ge ut den för att kunna stötta andra.

”Jag är ganska restriktiv”

Många har kontaktat Nanne efter att hon gav ut låten. Artisten förklarar i ”Schlagervännerna” att hon fortfarande har kontakt med flera ungdomar som berörts av låten och mammans öde.

– Ungdomar har hört av sig efter att låten släpptes och som jag hållit kontakten med. De har haft samma hemförhållande. Det var ganska tufft, för jag är ganska restriktiv med självutlämnande och så annars. Men tanken var lite att mamma och jag skulle kunna prata om det här också, eftersom hon då slutat att dricka.

”Hon blev utmålad på ett sätt jag inte ville”

Nanne Grönvall har tidigare bland annat talat öppet om detta i sitt sommarprat i radions P1 – men nu var det längesedan hon öppnade upp om mamman. Det har sin förklaring i en missvisande rubrik från förr.

– Men sen när vi gjorde någon intervju, även fast journalisten hade bästa intentionerna att få fram hur fantastisk mamma är och hennes kamp tillbaka…Ändå blev rubrikerna helt fel. Att jag var offer och hon på något sätt den onda. Då blir det så fel, för hon blev utmålad på ett sätt som jag absolut inte ville. Då bestämde jag mig för att stoppa och inte prata om det något mer, säger Nanne Grönvall till ”Schlagervännerna”.

Och fortsätter:

– Min uppväxt var supertuff, men det hon var med om i sitt liv var mycket värre. Vi hade en stark kärlek, säger Nanne som är gift med sin Peter Grönvall, också han musiker tillika son till Benny Andersson, sedan många år tillbaka.

Efter mammans bortgång år 2010 har Nanne Grönvall gett ut ännu en låt som handlar om deras relation, nämligen ”Jag saknar dig”.

– Den låten handlar om mamma. Det var mitt sätt att skriva en form av hyllning som jag kände att jag inte hann göra innan hon gick bort. Saknaden är jätte, jättetung. Den sorgen när hon gick bort, den är…det blir så jävla tomt och smärtsamt. Det var ett sätt för mig att skriva av mig. Vi hade en sån enormt stark kärlek, säger Nanne med gråten i halsen.

Hon passar på att hylla både sin mamma och pappa. 

– Jag fick alltid känna att jag dög. Jag behövde inte skämmas om jag inte hade fått bra betyg eller någonting. De uppmuntrade mig alltid och gav mig alltid kärlek.

I radiointervjun med ”Schlagervännerna” som man kan lyssna på HÄR pratar Nanne också vad som hänt under åren i Melodifestivalen, om utlandsresor med One More Time och fattiga år utan skivkontrakt. Dessutom spelas tidigare outgivna låtar upp!

Nanne Grönvall tävlar i Melodifestivalen 2020 med bidraget ”Carpool Karaoke” i deltävling 4 lördag 22 februari i Malmö.

View this post on Instagram

IN ENGLISH & SWEDISH: Thanks ever so much for all your sweet greetings about my upcoming participation in the swedish Song Contest. 🎶 After 13 years, since last competing as an artist, I’m back the 22nd of feb, in the swedish tv-show; the pre-selection for Eurovision Song Contest 2020, with two new songs; One co-written for @jakobkarlberg and the other song ”Carpool Karaoke” both as a composer and artist. It’s gonna be soooo fun. Tell u more about it on sunday and about the song Carpool Karaoke. #carpoolkaraokenanne Tusen tack för alla era jätte fina hälsningar angående min kommande medverkan i Mello. Pressdag i tisdags inför nästa års Melodifestival där jag ska medverka igen, efter 13 år sedan jag tävlade senast. 05.30 på morgonen ringde klockan och sedan var det full fart hela dagen. Först fix och piff med hår och smink etc och därefter samling och genomgång på @svt för alla oss artister och kompositörer och därefter pressmöte inför Mello 2020, med massor av intervjuer, fotograferingar och inspelningar. Sen bar det av till ”Efter 5” på @tv4 med @tildedepaula för att prata om Melodifestivalen. Så glad att ha fått med 2 låtar; en som kompositör tillsammans med fantastiska låtskrivarteamet @moreborg @imzackhall och @jakobkarlberg som uppträder i samma deltävling som jag gör i Malmö den 22 februari med låten ”Carpool Karaoke”. Mer om detta på söndag. Nu på väg till helgens gigs i Piteå. 😉🎶🎵❤️ #melfest #melfest2020 @eurovision #carpoolkaraoke #jamescorden #eurovisionsongcontest #nanne #nannegronvall #nannegrönvall #nannecarpoolkaraoke #mello #schlager #melodifestivalen @pitehavsbad #pitehavsbad

A post shared by Nanne Grönvall (@nannegronvall) on

Underbara Nanne, så starkt av dig att dela med dig av detta. Vi hoppas att många andra kan känna att de inte är ensamma i sin situation, efter att ha lyssnat på din historia. Tack för att du delar med dig, och stort lycka till i Melodifestivalen!

TV: Topp 10: Artisterna med flest segrar i Melodifestivalen