Foto: TV4/Instagram @nannegronvall

Nanne Grönvalls stora saknad – efter sin mamma: ”Så jävla tomt och smärtsamt”

Uppväxten var svår.

Kärleken enorm – och saknaden bottenlös.

Nu öppnar Nanne Grönvall, 57, upp om relationen till sin bortgångna mamma.

– Vi hade en stark kärlek säger Nanne Grönvall i podcasten ”Schlagervännerna”.

På de flesta pressfoton framträder en sprallig och glad Nanne Grönvall.

Men under ytan finns en historia om en artist som fått kämpa – under den långa och framgångsrika karriären. Bröstcancer, scenskräck – och en tuff uppväxt.

Nu firar den folkkära artisten 35 år som artist och gör comeback i Melodifestivalen 2020.

Nanne Grönvall växte upp med en mamma som missbrukade

I en stor intervju med programledarna Emil Löfström och Josefine Eklöf i podcasten ”Schlagervännerna” öppnar Nanne Grönvall nu upp om sin tuffa uppväxt med en missbrukande mamma.

Schlagervännerna Emil Löfström expert Newsner
Emil Löfström är en av programledarna i podcasten ”Schlagervännerna” och expert på Melodifestivalen. Foto: Privat

– Jag älskar Nanne framförallt efter denna inspelning, hon har ett riktigt stort hjärta och jag skulle vilja påstå att hon är dagens Lill-Babs. Vi får också spela upp flera helt outgivna och aldrig innan spelade låtar från hennes karriär, säger Emil Löfström som alltså har gjort intervjun med Nanne tillsammans med kollegan Josefine Eklöf.

Nanne Grönvalls låt ”Hatar, älskar” som släpptes år 2001, handlar om relationen till mamman som gick bort 65 år gammal år 2010. Nanne förklarar att sorgen efter mamman är enorm, och kärleken lika stark.

– Jag skrev den utifrån att min mamma hamnade tidigt i alkohol- och tablettmissbruk. Hela uppväxten präglades mycket utav det. Det blev en ganska tuff uppväxt i och med att de männen hon träffade också drack. Det kunde bli bråk. Ambulans och poliser kunde dyka upp på julaftnar och så där, säger Nanne Grönvall i podcasten ”Schlagervännerna”.

Att hon går ut och berättar om sin tuffa uppväxt beror på att hon med sin berättelse vill kunna hjälpa andra som befinner sig i liknande situationer.

Nanne Grönvall, 35 års karriär ❤️Emil och Josefine får äran att prata med Sveriges folkkära Nanne Grönvall, och det…

Posted by Schlagervännerna on Wednesday, January 29, 2020

– Mamma hamnade tyvärr i det här här missbruket och jag måste säga att hon är en av de mest… Nu finns hon tyvärr inte kvar längre här. Men ett större hjärta än vad hon har…hon var så otroligt full av kärlek och gav mig den kärlek som hon kanske inte fick själv i livet. Min mamma blev också nykter alkoholist de sista 15 levnadsåren vilket var helt fantastiskt.

Älskade mamma. Det är 9 år sedan du gick bort och fortfarande går det inte en enda dag utan att jag tänker på dig. På…

Posted by Nanne Grönvall – Official on Sunday, May 26, 2019

Innan hon gav ut låten ”Hatar älskar” bad hon om sin mors medgivande.

– Jag fick ge ut den här låten med hennes godkännande så att säga. Det är ju ändå som så att har man med någon som missbrukar att göra, den här personen man älskar så mycket försvinner i samma stund som alkoholen eller drogerna tar över.

Lyssna på hela intervjun med Nanne Grönvall i ”Schlagervännerna” här!

Avsnitt 100 ligger nu uppe 🥂Schlagervännerna fyller jämnt med sitt hundrade ordinarie avsnitt! Vi tittar tillbaka på…

Posted by Schlagervännerna on Sunday, November 10, 2019

– Det blir en annan person. Det är det man slits emellan; kärleken till den nyktra personen och den här fulla personen som man inte kan prata med, som inte är resonabel. Kan ringa flera gånger samma natt. Det är två helt skilda personer.

Nanne Grönvall vill hjälpa andra med sin historia

För Nanne Grönvall har det betytt mycket att kunna hjälpa andra maskrosbarn i samma situation.

– Jag försöker beskriva utifrån den fullständiga ångest och hur ont det gör. Det var tungt att ge ut den, samtidigt kände jag att jag behövde få ge ut den för att kunna stötta andra.

”Jag är ganska restriktiv”

Många har kontaktat Nanne efter att hon gav ut låten. Artisten förklarar i ”Schlagervännerna” att hon fortfarande har kontakt med flera ungdomar som berörts av låten och mammans öde.

– Ungdomar har hört av sig efter att låten släpptes och som jag hållit kontakten med. De har haft samma hemförhållande. Det var ganska tufft, för jag är ganska restriktiv med självutlämnande och så annars. Men tanken var lite att mamma och jag skulle kunna prata om det här också, eftersom hon då slutat att dricka.

”Hon blev utmålad på ett sätt jag inte ville”

Nanne Grönvall har tidigare bland annat talat öppet om detta i sitt sommarprat i radions P1 – men nu var det längesedan hon öppnade upp om mamman. Det har sin förklaring i en missvisande rubrik från förr.

– Men sen när vi gjorde någon intervju, även fast journalisten hade bästa intentionerna att få fram hur fantastisk mamma är och hennes kamp tillbaka…Ändå blev rubrikerna helt fel. Att jag var offer och hon på något sätt den onda. Då blir det så fel, för hon blev utmålad på ett sätt som jag absolut inte ville. Då bestämde jag mig för att stoppa och inte prata om det något mer, säger Nanne Grönvall till ”Schlagervännerna”.

Och fortsätter:

– Min uppväxt var supertuff, men det hon var med om i sitt liv var mycket värre. Vi hade en stark kärlek, säger Nanne som är gift med sin Peter Grönvall, också han musiker tillika son till Benny Andersson, sedan många år tillbaka.

Efter mammans bortgång år 2010 har Nanne Grönvall gett ut ännu en låt som handlar om deras relation, nämligen ”Jag saknar dig”.

– Den låten handlar om mamma. Det var mitt sätt att skriva en form av hyllning som jag kände att jag inte hann göra innan hon gick bort. Saknaden är jätte, jättetung. Den sorgen när hon gick bort, den är…det blir så jävla tomt och smärtsamt. Det var ett sätt för mig att skriva av mig. Vi hade en sån enormt stark kärlek, säger Nanne med gråten i halsen.

Älskade mamma. Det är 9 år sedan du gick bort och fortfarande går det inte en enda dag utan att jag tänker på dig. På…

Posted by Nanne Grönvall – Official on Sunday, May 26, 2019

Hon passar på att hylla både sin mamma och pappa. 

– Jag fick alltid känna att jag dög. Jag behövde inte skämmas om jag inte hade fått bra betyg eller någonting. De uppmuntrade mig alltid och gav mig alltid kärlek.

I radiointervjun med ”Schlagervännerna” som man kan lyssna på HÄR pratar Nanne också vad som hänt under åren i Melodifestivalen, om utlandsresor med One More Time och fattiga år utan skivkontrakt. Dessutom spelas tidigare outgivna låtar upp!

Nanne Grönvall tävlar i Melodifestivalen 2020 med bidraget ”Carpool Karaoke” i deltävling 4 lördag 22 februari i Malmö.

Underbara Nanne, så starkt av dig att dela med dig av detta. Vi hoppas att många andra kan känna att de inte är ensamma i sin situation, efter att ha lyssnat på din historia. Tack för att du delar med dig, och stort lycka till i Melodifestivalen!

TV: Topp 10: Artisterna med flest segrar i Melodifestivalen